Re: kalači drva
Ova redukcija je loše izvedena, bolje da je bez nje i direkt na kardan. Pa osobno sam vidio kad je čovjek cijepao s takvim i pričao mi kako je to ok stroj da se lako cijepa kad par trebutaka poslje skoro mu ugasi Rakovicu 65. Znači otpora nekada zna biti i previše. I otac je radio te vijke, obično imaju špic par cm, koji je od malo žešćeg materijala, i može se mjenjat, dok ovaj iz jednog komada...
E sad, može par komentara na ovo (osim što nije zaštitio motor), motor je 2.2kw, 950okr. Mi necijepamo metricu pa.. I ako je teško za tovarit onda to utovaramo traktorom. Poluga ide od mjesta gde se kvači toplink poluga, i poduprta je polugama hidraulika tako da može dići cca 2m od zemlje.
[youtube:18molczc]CTy6xowqMxA[/youtube:18molczc]
Kad bih tako pravio, imam motor od 2.2kw 2250okr, napavio bih stol, motor ispod, prijnos preko 2 remenice, usporen na cca 800okr. E sad, koliko bi trebao biti prijenos točno? Koliki korak stavit na vijak kad se uzme u obzir snaga motora i brzina, jel ima kakva formula. Jel itko zna..
Dok je ovaj savršenstvo, imam i za njega sve osim dvoradne hidraulične komande, a pumpom traktora (533) bih tjerao ulje. Pumpu bih mogao nabavit (ima neki tip pun k. pumpi i daje ih za 100-150kn ovisi kako koja) i stavit sve preko el.motora, jer otac nevoli te ''pogone'' preko traktora i sve što se da napravit preko el.motora ide preko njih, (kaže to potroši goriva, potrebno kvačenje, paljenje traktora, buka, što baš i nevoli).
[youtube:18molczc]rSCBPj3jTMA[/youtube:18molczc]
Pa što kažete? Godišnje se troši oko 40m drva i mislim da bi se investicija brzo isplatila, možda i nešto uslužno, jer kod nas nije još prošao plin pa... Drva nikad nestignemo iscijepat prije zime, pa onda kad se nema puno posla (kad pada snjeg, pod šupom kombinacija baja-sjekira-antifriz (rakija
))
edit...
Evo jedan iznimno brz cjepač, opasan nije ni malo :blackeye
[youtube:18molczc]2bVAAx3mMKY&feature=related[/youtube:18molczc]