Ljudi, kako mi je jedan dio postova izbrisan, ja moram iz početka, a to otprilike ide ovako. Do unazad sedam godina metrice (cjepanice) sam cijepao sjekirom, ručnim cjepačem i klinovima, vidjevši me tako prijatelj Darko Hron mi je rekao da će mi posuditi svoj hidraulični cjepač i to ovaj:
Iskreno kada sam to dovezao kući mislio sam kakav je to komad „gvožđurije“ to tako ne bude išlo, ali kada smo krenuli cijepati, ide to dosta dobro, tako da sam odlučio i ja sebi jedan napraviti, a kako moj šogor ima privatnu firmu za popravak građevinskih strojeva donio sam mu fotografije ovoga cjepača, te mu sugerirao na ono što sam mislio da bi se na ovome moglo doraditi, on mi je složio ovaj cjepač:
Žao mi je što ga nisam fotografirao kada mi je tek stigao a ne tek sada (jer nisam tada znao da ima ljudi koji su zainteresirani za mišljenja drugih i naravno da bi podijelili svoja znanja s drugima).
Kako je cijela izrada cjepača išla na lijepe oči „džabe“ i sve od njegovog (šogorovog) materijala; od željeza, cilindra, crijeva i razvodnika, rekao sam mu da će ga „tjerati“ traktorska pumpa da mu ne nabijam troškove, (sada nakon više godina rada s istim intenzivno razmišljam o odvojenoj pumpi koja bi išla preko kardana.
Evo nekih „obilježja“ mog cjepača, sama konstrukcija je sastavljena od dva U profila visine 140 mm, koji su međusobno povezani (povareni) s cijevima promjera 100 mm, na svakih 500 mm, širina radne površine (staze) je 200 mm, a najveća radna dužina mogućeg cijepanja je 11450 mm, cilindar s nosačem je navodno od radnog stroja „Gredelja“ promjer cilindra je 110 mm, promjer klipa je 56 mm, a klip izlazi 680 mm, visina noža (sjekire) je 240 mm, za razvodnik (razdjeljnik) hidraulike ne znam od čega je (navodno da je šogor podesio neki sigurnosni ventil na 150 bara), traktorska hidraulična pumpa je protoka 32 l/min, i daje na 2000 o/min pritisak od 180 do 190 bara. Traktor je Zetor 5320, isti bi trebao imati 64 KS.
To bi bilo to, a sada moje viđenje nedostataka (koje mi nije uopće smetalo dok nisam došao na ovaj forum)
1.)
klip ne dolazi do oštrice noža prazan prostor 470 mm (do sada se u prosjeku rascijepi oko 90 % metrica zbog širine pera noža a ostale si pomažem sa sjekirom - dao sam da mi se napravi željezni umetak od 400 mm, koje ću po potrebi stavljati da iscjepa metricu do kraja)
2.)
oštrica noža je jako tupa (tako da sam do sada par metrica morao cijepati okolo pa u sredinu kao nekada ručno sjekirom počeo sa skicirati novi nož koji će prvih 70 mm imati kvalitetnu usku oštricu koja reže a ne kalja pa tek iza toga onakva i veća pera da drvo puca i kalja se)
3.)
brzina cijepanja (nikada nisam mjerio vrijeme punog izlaza klipa i vraćanja u početni položaj jer kako sam naveo sva iscjepana drva su moja, mojih rođaka i prijatelja, te odokativno mislim da se radi oko 9-10 sekundi za izlazak cijelog klipa i isto toliko za vraćanje - u cijepanju nisam primjetio razliku na 1100 obrtaja motora ili 1500 obrtaja osim malo u brzini na većim obrtajima nisam nikada niti cijepao sada sam "bacio" bubu u uho on0m svom šogoru za to i rekao je da će vidjeti posebnu pumpu koja ide na kardan)
4.)
vraćanje na cjepač precjepljene metrice naravno one 700 mm i većih (započeo sam pravljenje transportnih valjaka na koje bi padale precjepljene metrice i po istima bi se vraćale do startne pozicije, odnosno u igri su i transportna kolica koja bi klip kada cijepa gurao naprijed i na njih bi padala precjepljena metrica i kada se klip vraća u početni položaj on bi vraćao i transpotrna kolica sa metricama i tako sve dok se ne iscjepa na željenu debljinu).
5.)
jedan je uvijek zauzet komandom klipa naprijed nazad (i ta je buba u uhu kod šogora)
Hvala Vam svima na strpljenju sa ovakvim idiotom, ali bi Vas sve molio za komentare, prijedloge i naravno pokude.