Najbolji stroj je onaj koji zadovoljava , tako i cjepač , ja imam 180 bara na 70mm cilindru i kada se to izračuna dobijem podatak da ga od sramote nesmijen ni iznijeti javno ali u cijepanju ni najmanje ne fali snage , naravno nemože neki jako gutav veliki komad precijepiti na pola ali mi to ni ne treba jer svakako kada se cijepa za peć na sitnije komade nego na pola.
Više od 180 bara nemože ni grama jer je pumpa 32ccm i zato imam dobru brzinu što mi je jako bitan faktor.
E upravo je ta brzina meni zapala za oko u vezi sa ovim cjepačom o kojem se raspravlja.
Motor: 400 V / 50 Hz, indukcija
Snaga: 3.500 W
Maksimalna sila cijepanja: 15 t
Brzina cijepanja: 3,8 cm/s
Brzina oporavka: 12,8 cm/s
Dužina trupca: max. 1070 mm
Preporučeni promjer trupca: 120-450 mm
Punjenje ulja: cca. 7 l
Veličina baze: 321 x 353 x 70 mm
Veličina stroja: 1160 x 960 x 1080/1630 mm
Težina: 186 kg
Na ovim tipovima obično motor radi na 2900 obrtaja pa jadna pumpa i isporuči nešto večeg pritiska uz ogromne gubitke i habanje. Tako da im vjerovatno odatle proizilazi računica za 15t.
Uglavnom sistem koji je dosta ''naašpanovan'' i nije dugog radnog vijeka , dokaz je i samo 7 litara ulja bez hlađenja.
Drugar koji ima sličan sistem cjepača kaže da se može jaje ispeći na rezervoaru nakon sat rada.
Uglavnom bilo bi jako zgodno imati podatak zapremine pumpe i prečnika cilindra za neku ozbiljniju analizu , ali opet ponavljam , najbolji je onaj stroj koji zadovoljava vlasnika , čak iako on ne zna za bolje.