• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,799
Ovdje u Hr tu "prikolicu' moraš registrirati, ako ide na cestu!

... I mora imati novu torzijsku osovinu i šapu za kuglu z računom, osvjetljenje, broj šasije, a test i sto drugih čuda...
Ovaj cjepač sigorno neide iz dvorišta nikud, ali to nema veze. Kako ko hoće protumači ovo što ću navesti, mada nekoliko godina nisam pratio pravilnik da decidno citiram ( BiH). Da i ovdje treba registracija, (ali ako kažu da sam ja pravio onda netreba ništa). Postoje izvod pravilnika o priključnim radnim strojevima po kojima se može registrovati, ovo nije prikolica već radni stroj koji se po kategoriji vučnog vozila kategorizuje u priključno ( do 750 kg, ali ima druga ograničenja). Mnogi priključci svrhe radnih mašina su u toj kategoriji lake prikolice registrovani a nisu ili ne piše im da su laka prikolica i nemoraju ili čak nemogu imati torzionu osovinu zavisno od namjene tog radnog stroja. Razna vitla za ptt i elektro potrebe, razni putarski priključci, priključci namijenjeni za vodovodne radove, mobilni agregati, protivpožarni aparati, mobilne elektro i protivpožarne ljestve .... njihova masa ne prelazi 750kg, mogu biti vučeni putničkim automobilom.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,799
Ja sam skrenuo pažnju da se mogu registrovati i postoje kao takvi registrovana. Nebi uslove druge.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,221
Ja kad sam onomad bil u Srbiji, pa u Sremskoj Mitrovici videl samohodnu mašinu za sečenje drva kak prometuje centrom grada, setil sam se onih dobrih starih vremena kad su i kod nas leteli gradom i selom, obično je to bilo na jesen i u prolječe. Samo kaj su ih kod nas banzek zvali, mada Wiki veli da je po Hrvaški to samohodni cirkular.
Večina ih je kod nas bila samogradnja i neregistrirana kao i ovaj zadnji, gore spominjani, kojeg sam videl.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,057
@smilan, u HR priključno vozilo, koje se vuče osobnim autom mora imati ogibljenu osovinu. Ne mora biti torzijska, ali mora biti nova, z računom.
Prije su za samogradnje dozvolili korištenje osovina od rashodovanih osobnih auta ili kombija, ali su trebali dokumenti vozila i dokaz (otkupni račun) da je vozilo predano na reciklažu.
Danas sam novo... :(

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,426
Nešto mi nije jasno!
Zašto se jednom ne plati/postavi registarska tablica i amen, jer osiguranje ide na račun auta koji ju vuće, svijetla mogu otkazati kad se izlazi iz STP, a cajkani nek rade svoje ako su neispravna!
O da ovi komentari ne propadaju kalačima!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,221
Neznam kak je bilo sa rashodovanim osovinama ili diferencijalima onda ali danas se na dva različita vozila mogu nalaziti diferencijali koji imaju isti broj i oba vozila mogu biti legalno registrirana pa donor i primatelj budu legalni sudionici u prometu, isti motor mogu dijeliti.... i još sto čuda...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,799
@smilan, u HR priključno vozilo, koje se vuče osobnim autom mora imati ogibljenu osovinu. Ne mora biti torzijska, ali mora biti nova, z računom.
Prije su za samogradnje dozvolili korištenje osovina od rashodovanih osobnih auta ili kombija, ali su trebali dokumenti vozila i dokaz (otkupni račun) da je vozilo predano na reciklažu.
Danas sam novo... :(
VW " Kedi" i slična motorna vozila se mogu registrovati kao putničko ìli teretno.
Slažem se za novoizgrađene prikolice isto je i ovdje. Napomenuo sam radne mašine koje su priklučno vozilo imaju mogućnost. Ko hoće registraciju prema toj potrebi se radi.
Nekad davno rađen bansek i registrovan. Vlasnok naglasi to, takva izrada ima cijenu. Ispuniš uslove i to je to. 20240311_173134.jpg

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,432
Ma kod mene pola prikolica sticarki nije registrovano vi se raspravljate o reg cjepaca.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,799
Milane čestitke na odrađenom poslu,,vidio sam da imaš znanje i iskustvo,, možel se znati koliko je uloženo u taj cjepač,, i koja mu je tržišna cijena,,(y)
Naravno, trzišna cijena je između 4500- 5000 km. Moj rad je 1200 km. Vlasnik je imao cijev za konstrukciju, osovinu, motor, pumpu, razvodnik, cilindar. Pored ovog uloženo je 650 km u ( pločevinu i dodatne metalne komade 170, nova dva crijeva su 130 km, gumice cilindra 100 km, spojka 50 km, sitne stvari lak, temeljna, vijci, nosači motora, šapa. 100 km otišlo u prepravke kotištenih crijeva koje je doneo vkasnik te nisu mogli zadovoljiti potrebu protoka ovo je bačeno). Sve ovo sabrano bi bilo oko navedene cijene.
Neki nedostatci u izboru matrijala od strane vlasnika je povuklo nepotrebne poslove i manje estetski izgled. 20250220_161212.jpg
Cijev je nedovoljno jaka bila, odnosno 140x 100 x 5mm što je samo nedovoljno pa sam između vodilice i cijevi dodao 8x8 L korigovane profile i time konstrukciju ili stub proširio da sam dobio 180x100 stub + vodilica. Pumpa je hidromotor koji sad radi do 180bar po razvodniku, što je i max da motor podrži.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,799
To je neka srednja varijanta. Maksimalne varijante su duplo skuplje oko 4500- 5000 e. Motor od 19- 21 ks, tandem pumpa 2×20- 22cc, 150L razvodnik, prateči ventili i crijeva, 50-70 lit ulja, (mogućnost registracije). Ugradnjom ovakvih dijelova sikira prosto leti.
Ako se kalkuliše oko snage motora i snage cjepača, potrošnje goriva i brzine cijepanja ovo je sam vrh svih mobilnih cjepača.

Najnoviji postovi

Na vrh