• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,710
Ima ko kalac sa vitlom mehanickim
Imam ja, za prvu silu je bilo dobro a za sve ostalo sporo i dosta zafrkancije. Poslije sam ga preradio na električni i više ga nisam koristio da mogu bolje znati korisnost. Zeznuo sam se u početku što nisam kupio gotov ali bila je sila i ajde.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,031
Sve su to polumehanička vitla
Ti pitaš razlike. Malo i iz zeze jer ti ne daju prave odgovore na termin, mehaničko, hidraulično ,električno ...Vitlo je svako mehaničko je je mehanički preneena snaga od pokretača na osovinu ili doboš. Vrlo rijetko postoji a može vitlo gdje je doboš direktno na osovini motor pokretača. Svi se baziraju na pokretački motor pa tako nazivaju i vitlo što nebi trebalo biti.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,031
Recimo za neke kratke hodove a velike snage postoji dizalice kojima hidraulični cilindar povlači sajlu. To bi bila najbliza opcija hidrauličnog vitla ali iz ugla mašinstva i mehanike- mehanickog kretanja to je opet mehaničko jer se snaga dobivena( konbinacijom pumpe i cilindra te njihovim volumenskim odnosom) opet prenosi na mehaničko kretanje klipnjače i dalje sistem koturača povlači sajle.

Mato539

Novi član
Tu od
6 Lis 2022
Poruka
3
Korišten je ajmo reći klasični cilindar 100/60 hod 600. Pumpa 30ccm, multiplikator je ženski i kači se na kardanski izlaz iz reduktora za pogon pile. Spremnik ulja je 25l s filterom, oduškom, pokazivačem razine ulja i ventilom za ispust. Radni stol je duljine 2m, tako da se tokom rada može pripremiti sljedeća metrica. Stol klizi po glavnoj gredi na mesinganim podlogama. Zadnji dio stola u duljini od 70cm je sklopiv. Max duljina reza je 52cm-više ne stane u prostor za cijepanje. Hidraulični razvodnik je dvobrzinski, krajnji položaji cilindra su ograničeni sponom koja se kraće s radnim stolom i automatski isključuje razvodnik u krajnjim položajima. Drvo se pridržava ručno preko nazubljene „poluge“-drvo se prilikom kalanja kreće s radnim stolom, pri povratu stola se „uhvati“ da ostane na mjestu dok se stol kreće. Graničnik za duljinu reza je podesiv, izveden u obliku opruge koja je jako fleksibilna-fiksni graničnici se nisu pokazali kao dobro rješenje jer drvo zna zapeti za pomični radni stol i saviti ili slomiti graničnik.

Glavna greda je HEB 180 profil iz S355 čelika. Klin na koji se naslanja sjekira je od HARDOXa 450.

Sjekira je širine 32cm, trebao sam napraviti veću, ali kalao sam i drva do fi 40cm, ide bez problema. Sjekira je pomična ručno preko mehanizma, postoji protuuteg pa ide skroz lagano. Zna se desiti da prilikom kalanja neravnih drva drvo radi „kajlu“ ispod sjekire i podiže ju velikom silom što radi opterećenje na mehanizam, pa postoji sigurnosni vijak M12 koji popusti. Ako se to desi vijak se otpusti i vrati na mjesto. Sjekire su dvije, za kalanje na ¼ i na 1/6 - od hardoxa.

Pogon pile je preko reduktora za malčer i remenskog prijenosa, ukupni prijenosni omjer je 0,11 (broj okretaja se povećava 9x), što iz 450 okr/min na kardanu daje oko 4050 okr/min na lančaniku pile. Remenice su FI 300 i fi 100. Rezni sklop nije od klasične „motorke“ već tip za šumarske strojeve, lančanik je oko fi 100, pa 4050 okr/ min daje pristojnu brzinu lanca (20 m/s). Ciljano sam tražio takav jer za rezni sklop od klasične motorne pile treba 7000+ okr/min-tehnički je teško bilo izvesti prijenos na tako visoke okretaje. Mač pile je duljine 64cm, od čega je rezni dio 55cm i ima metalnu zaštitu. Zaštita se također nalazi s operaterove strane da zadrži lanac ako ispadne ili se slomi. Zatezanje lanca je preko vijka kao kod motorne pile. Lanac je koraka .404". Pokretanje pile se vrši pomoću zatezne remenice (vidi video) koju aktivira radni stol preko sajle kad se vrati na mjesto nakon kalanja. U istom trenu radni stol aktivira ventil za podmazivanje lista pile. Podmazivanje lanca je gravitacijski, spremnik ulja od 1l se nalazi iza zaštite oštrice pile i može postaviti na 3 različite visine. Postoji glavni kuglasti ventil za ulje i jedan ventil s šiberom za fino podešavanje-prilikom početka svakog rada provjerim protok ulja tako da lijepo kapa.

Ako se pitate zašto se pila ne pogoni hidromotorom-teško je naći hidromotor za tako velike okretaje za neku normalnu cijenu, a i ne kužim se jako u hidrauliku, pa sam odlučio koristiti mehanički prijenos.

Uglavno lagano sam to radio možda dvije godine i smišljao tehnička rješenja, sad sam zadovoljan kako funkcionira.

Stroj bude vjerojatno za prodaju najesen-ispiljeno je nekoliko m3 drva zbog testiranja.

Video:

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
148
Imam u ponudi vise kalaca koji se pokazo pd 20t klemar,karas

Prilozi

• IMG_20250901_142731630_MFNR.jpg
    IMG_20250901_142731630_MFNR.jpg
    46.5 KB · Pregleda: 23

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,710
Ja bi uvijek rađe preko kardana nego da mi se pumpa na traktor kopča. Imam dva kalača i obje opcije, obje imaju svoje prednosti i nedostatke. Na ovom koji mi se kopča na traktor desilo mi se da se otkopča i namotalo mi crijeva, ti mi je veliki nedostatak. Prednost mi je manja udaljenost cijelog kalača od traktora.

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh