• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,504
Pumpe namjenske za cjepače su najčešće sa konusnom osovinom predvidene za radni màx pritisak 180 bar. 539 traktor sa svojom max snagom motora može tu pumpu od 30cc da zavrti na 210bar. Druga stavka kad bi došao do 240 ili 250 bara i tad uguši traktor lako moguće da bi zbog načina gušenja i trzaja lako mogla da se ošteti pumpa na dijelu konusa, nekima su pucale kajle a nekima se rascijepi i kronerski prsten na mjestu kajle. Dolazile su meni neki cjepači na popravku neke sjebane uglavnom je bilo da je morala druga.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,442
Zelim da sve radi u optimalnim uvjetima...traktor na cca 800 okretaja so 1000max...to ce dati protok od mozda 40l/min...ulje se nece pregrijavati...pumpa ce moci sve tjerati...a sama brzina cilindra mi nije presudna jer radim samo za sebe...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,504
U hodu prema gore ili vračanja sjekire unazad, zbog debljine klipnjače imaćeš 40% veći prptok, taj razvodnik je na samoj granici, dolazi do gušenja, odnosno on je mal.. Brzo će se grijati ulje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,442
Ali razvodnik je protoka 80l...kak ce se grijati ako planiram raditi na manjem protoku oko 40l a slozit cu da ima 50–60l ulja..

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
2,176
Ja neznam čemu tolika debata ,oko cjepača,,,ovi mnogi forumaši se vjerovatno sjećaju izrade našeg cjepača,,,mi smo poručili od firme Rosi,,svu hidrauliku osim crijeva,i onda krenuli onako,,a to smo mi,,zet mi i ja,,, nigdje nismo imali cjepača da što snimamo,,,i odradili smo vrhunski cjepač po nekim parametrima oko nekih 20 tona,,,i to se dokazalo u praksi,,nas dvojica bez ikakvog iskustva o cjepačima,,smo ga izradili da je vrhunski,,,nebih ga sad prodao,,al moram se vratiti,,u izradi ovog cjepača,,imali smo ovu virtualnu pomoć od kolega ,,Smilan,,i kolega Z.J.oni su nam dali dosta pozitivnih savjeta,,i sad hvala vam,,

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,504
Tebi tjera puma toliko ali cilindar u vraćanju tjera mnogo više koliko sam gore napisao. Ako kazes 40 onda ti povrat ide 70 litara kroz razvodnik. Na tom razvodniku su ako se nevaram1/2 cola holenderri, pozeljno je odmah staviti nupl sa prelazom na veći holender i ići deblje crijevo 3/4 ili neki metrički. Da ti se nigdje ne guši osim u razvodniku. Pa vidjet ćeš dali je tako, vrijeme grijanja ulja. Ovo su neke smjernice ti radis onako kako si zamislio da treba.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,127
Onda smanji ulaz u cilindar s gornje strane. Vjerojatno ti je 1/2 i na pumpi. Pa staviš sve pol cola, osim povrata, on nek bude 3/4
Tak bi ja napravil..
Na koju količinu ulja ideš?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,442
Pa po svemu kaj sam uspel procitati moral bi ici oko 60l da ima.dovoljno ulja za vrteti da se ne pregrije...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,861
Nema šanse da se pregrije i sa puno manje, ipak cijev metalna preuzima velik dio topline na sebe. Mi smo dva radili i koliko se sjećam nema više od 30 litara i crijeva se ni ne zgriju. Da je to tako onda bi mali kalači s 5 litara ulja svi krepali kod prvog rada a ljudi godinama rade s njima. Ne treba pretjerivati ni s veličinom pumpe, to sam se na vlastitoj koži uvjerio. 25cc je sasvim dovoljno da ju takav traktor ne osjeti.

Najnoviji postovi

Na vrh