• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,570
baš zbog toga mislim raditi klasičnu...a ionako većinom kalam metricu samo na pola i onda ostavljam da se suši i režem cirkularom. samo veće komade oko fi 50cm kalam na 4 dijela....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,568
Često se sretnem sa momcima koji rade usluzno cijepanje sa mobilnim cjepačima i njihove izjave su da svi misle da će krst sjekira brze cijepati, medutim sa njom se sporije radi i nemoze se ući u ritam. Takođe navode koliko cijepaju oni koji rade sa duplom pumpom i sa jednom i uglavnom količina iscijepanih drva je priblizno ista.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,781
Uz 100% jednaki i dobar alat, cjepač, bitna je i od rukovatelja vještina.
Vještina = količina.

Dok sam ja "učio" kalati na svojem kalaču, nije taj moj posao izgledao na ništa, nije mi išlo nikak'. U prvim sam danima strgao i prvu špicu u nekakvoj kvrgetini. Sve zbog toga jer sam pristupio s predumišljajem da je to stroj koji može i mora sve.
Koliko muke sam imao u početku da "odcvikam" komad koji se nije niti malo raskolio, ali se zato jako zacvikao.

Možda sam trebao napisati kao prvo, kako sam odredio koja debljina i čvrstina materijala je potrebna, za koji od sastavnih dijelova na kalaču, oblik, izgled...
Pogon sam složio ono "sila nečista", iznad svih potreba.
Ležajeve i osovinu sam odlično dimenzionirao. Dok mi je kod prvih kalanja kalač čopio jednu kvrgetinu, okrenuo ju, iskrivio nosače i šarafe ležajeva, bilo je ups, o la, la. Idemo ispočetka. Pa sam odmah napravil nove robusnije nosače, zašarafil s "debljim" šarafima i na posao. I onda mi je opet čopio novu kvrgu. Okrenuo ju i "na smik" odrezal tzv. sjekiru s pločevine. I onda sam skužio konačni oblik sjekire, konačni način njezinog fiksiranja na pločevinu.
Več sam ušel u rutinu i kalanje mi ide.

Ne ide mi kak' prijatelu objasniti zakaj mora biti tak jaka pločevina, zakaj baš takvi debeli i jaki šarafi na lagerima, zakaj, ovak, pa zakaj onak. Imal sam oko kalača svoj razvojni ili bolje križni put.
Vidim da i Vi drugi imate puno volje i želje. Sviđa mi se to, samo naprijed, slažite i uživajte - ali pazite jako na sebe, za Vas su dijelovi unikatni i teže dobavljivi.
🥂

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,781
@llmb0611 pa na forumu smo, samo ti pitaj bez ustručavanja.

DA kriv sam jer nisam jasno napisao i izdvojio svoj od tvojeg tipa kalača kojeg gradiš.

Ja sam se pozabavio sa svrdlom, ti radiš hidraulični.

Svejedno drvene kvrge su kvrge, da bi se njih kalalo treba robusni alat koji ih "napada". Tu ne ide s "plehekima, šarafekima itd." . Mora biti močan i robusan materijal.
Tvoja sjekira, koju bude stiskala hidraulika, bude teže prodirala u kvrge, ako bude imal 4 kraka, a duplo lakše s 2 kraka, s istim "pogonom".
Zašto stalno spominjem kvrge, zato jer ravnu agaciju, topolu i drugo je lako kalati, kihneš u sjekiru i drvo od straha puca.

Nemoj sada dok radiš šparati, izrađuj samo od robusnih materijala. Hidraulika je jaka, pa da se ostalo ne iznenađuje silama i frče.

Eto oprosti na prvotno promašenom uletu u tvoju raspravu.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,570
Nisi ništa uletio..
Neću sigurno šparati jer ga ne planiram raditi više puta...
Nabavljen je slijedeći materijal:
Cilindar 110/70 1000mm sa prirubnicom. Pumpa gr2 30ccm. Multiplikator, cijevi, ventil 80l.
Središnji stup 200x200x10mm planirane visine 2m zbog ulja u stupu. Vodilica za sjekiru 14mm. Pločevina na dnu okvirnih dimenzija 60x60cm 40mm debela i ostali potrošni materijal, da ne nabrajam sad...
Sjekira bude sredina od hardoxa.
Sve je nabavljeno. Stoji doma i čeka početak izrade.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
12,370
Nešto slično imam. Moram sve staviti u vrpu. Pogon će biti na struju 3F ili kardan. Konstrukcija vodoravna

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,304
... križne imaju veliku silu zbog samog oblika pa često izbacuje komade drva u stranu i prema nogama pa je dosta opasno.
Zato ih renomirani proizvođači više i nemaju u ponudi.

Najnoviji postovi

Na vrh