hmm na žalost na "cekijevom" cjepaču nakon 100-tinjak metara savio sam osovinu a nakon što je sve složio zaribao je ležaj, sada mi je napravio "pojačanu" ali opet nije kaljena i cementirana a ležaji su bili vrijednsti 25 kn sada sam stavio SKF od 75 kn, zovi ga na 09926 4718 čovjek je za dogovror i sve rješava nije neki napuhanac inaće mislim da je zet od ZENTE
Lijep pozdrav svim forumašima,ja sam novi na forumu ma da koliko sam do sad bio puta na njemu i čitao o svemu i svačeme sam domaći
Evo baš čitam malo o ovoj temi i pošto otac već duže vrijeme planira radit hidraulični cjepač imamo par nedoumica,uglavnom trebao bih savjet od nekog tko e razumije u hidrauliku.
Taj cjepač otac planira pogoniti sa IMT 539 i želi što jači cjepač. Čak je razmišljao o kupovini Krpanovog cjepača od 25 tona no mislim da bi ga jeftinije došla samogradnja pošto je izuzetni bravar. Zanima me kakvu pumpu staviti gore zupčastu ili klipnu,kolikoga protoka?
Cilindar mislim da nebi smio bit promjer klipnjače ispod 100mm?
Koliko sam vidio do sad na masu cjepača stavljaju nekakve male pumpe vjerojatno zupčaste sa multiplikatorom,jel bi bilo bolje i jače staviti malo veću klipno-aksijalnu pumpu bez multiplikatora?
Znam da je mozda i previse pitanja za početak,ali od nekud moramo početi
Lijep pozdrav svim forumašima,ja sam novi na forumu ma da koliko sam do sad bio puta na njemu i čitao o svemu i svačeme sam domaći
Evo baš čitam malo o ovoj temi i pošto otac već duže vrijeme planira radit hidraulični cjepač imamo par nedoumica,uglavnom trebao bih savjet od nekog tko e razumije u hidrauliku.
Taj cjepač otac planira pogoniti sa IMT 539 i želi što jači cjepač. Čak je razmišljao o kupovini Krpanovog cjepača od 25 tona no mislim da bi ga jeftinije došla samogradnja pošto je izuzetni bravar. Zanima me kakvu pumpu staviti gore zupčastu ili klipnu,kolikoga protoka?
Cilindar mislim da nebi smio bit promjer klipnjače ispod 100mm?
Koliko sam vidio do sad na masu cjepača stavljaju nekakve male pumpe vjerojatno zupčaste sa multiplikatorom,jel bi bilo bolje i jače staviti malo veću klipno-aksijalnu pumpu bez multiplikatora?
Znam da je mozda i previse pitanja za početak,ali od nekud moramo početi
1: fulao si temu
2: koju god pumpu staviš ne ovisi o njoj snaga cjepača već o cilindru, o pumpi ovisi jedino brzina rada......
za 25T trebaš cilindar s promjerom klipa 125-130mm....
Ma prijatelju imam ja dosta teoretskog znanja i znam jako dobro sta se sa cim dobiva,mene zanimaju iskustva od ljudi koji su radili takve stvari ili se bave sa hidraulikom. Zanima me koliko bi se moglo najvise dobiti sa tim traktorom,koliko tona a da je nekakva optimalna brzina i da ne gasi traktor tj da nije potrebno da radi na vise od pola gasa
Po čemu ja nisam kvalificiran? Dobio si 2 i više nego dostatna odgovora.
1-vi odgovor ti je koju pumpu da uzmeš s najboljim omjerom protoka i cijene odnosno kakvih karakteristika je najoptimalnija za cjepač
2-gi odgovor ti je koji cilindar ti treba da bi dobio svojih 25T iako je za cijepanje i više nego dovoljno 12-15T
S te 2 stvari možeš radit svojim fergijem u leru da imaš dovoljno snage i brzine al to si već znao..
inače tema za cjepače ti je tu:
http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=16650&highlight=hidraulični+cjepač&page=199