• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalkulacija proizvodnje jaja

Zorro

Novi član
Tu od
23 Velj 2015
Poruka
5
Molim vas za sugestije oko moje kalkulacije proizvodnje jaja.
Imam želju baviti se uzgojem nesilica u svrhu prodaje jaja pa sam vodjen tom željom počeo istraživati internet kako bi prikupio što više podataka.
Naravno kako to inače i bude,što sam više čitao to sam nailazio na različite podatke o uzgoju,prehrani i nosivosti.
Nosivost kao moja primarna želja ima ogromna odstupanja zavisno od vrste i načina uzgoja te prehrane.
Tako sam naišao na podatak da lake nesilice nesu od 320do 350 kom.godišnje a na drugoj stranici podatak od 200 do 250 kom?

S obzirom na tolika velika odstupanja obraćam se vama kako bi mi pomogli utvrditi stvarno stanje.
Konkretno moja želja je imati sretnu i zdravu koku koja nese jaja na obostrano zadovoljstvo stoga bi im pružio oko 1000 m2 prostora za igru i trčanje.
Konkretno moja pitanja:
1. Dali je dovoljno 40m2 zatvorenog prostora za 250 kom?
2.podjeliti 1000 m2 na dva dijela pa naizmjenice puštati koke kako bi se travnati dio stigao oporaviti?
3. Hrvatice ili klasične brown?
4.koliko gnjjezda za250 kom. nesilica?
5. Nadopunite kalkulaciju:
Ulaganje na godišnjoj razini
260 kom koka po 45 kn(18 tjedana) 11700kn
Hrana: 100 g dne.*250 koka*365 dana=9125kg.
smjesa
Koncentat 30%-5 kn/kg= 150kn
Kukuruz/šrot/pšenica 70%-1.3kn/kg=91kn
Što daje 241 kn 100kg smjese ili 2.41kn po kg.
znači 9125kg *2.41kn=. 22812 kn
Lijekovi. 400kn
Struja za rasvjetu. 1000kn
Voda 250kn
Veterinarske usluge. 500kn
Ambalaža 1kn kom kartona za 10 jaja. 5000kn
Trošak transporta jaja do kupca cca 13000km/god. 8000kn
Ukupno : 49662kn

Prihodi:
Jaja: po kljunu 250 jaja god.*250 koka=62500kom. *1kn=62500 kn.
Islužene koke 8kn/kom*250kom=. 2000kn
Ukupni prihodi 64500kn.

Dobit: 64500-49662=14838kn.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Zorro,

Od tog iznosa odbij ponovno 11700 kn za nabaviti nove nesilice pa ćeš vidjeti na kolikoj si dobiti!! Ali sve ti je to samo teorija, a praksa je nešto sasvim drugo!! Nisam nigdje vidio podatak o uginućima, a i prostor od 40qm je premalo za 260 kokoši u tipu podnog držanja!! Najbolje ti je probati bez prevelikih ulaganja, a osim toga mogu se nesilice od 5 mj.nabaviti već i za 30 kn/kom. ako uzimas toliki broj!! A i grahoraste nesilice su super jer se kao "potrošena roba" mogu prodati i pi 30 kn jer su dosta teške pa ih dosta kupuju i za svadbe, te restauranti...
Ja imam domaće, a prije sam imao smeđe nesilice i mogu samo reći da nesu prvih 9 mjeseci svaki dan po jedno jaje, znači puno ovisi o ishrani, ali taj broj preko 300 jaja nije realan....
 

Zorro

Novi član
Tu od
23 Velj 2015
Poruka
5
Uračunao sam uginuće 10 kom. Na početku kalkulacije računam nabavu260 kom a kasnjne za hranu i dr. 250 kom.
40 m2 bi služilo
kao prenoćište sa letvicama dok bi gnjezda bila ugradena u zid kokošinjca tako da se jaja mogh kupiti sa vanjske strane.
Koke bi bile vani na 1000m2 ogrdenog prostora i djelomično pokrivene mrežom za sjenu.
Još oko 2500 m2 bi bilo pod djetelinom kako bi mogao koke dohranjivati.
Hvala na interesu :)
Neznam dali sam promašio temu ili je nešto drugo u pitanju ali je vrlo slab odaziv. Nadao sam se konstuktivnim oxgovorima i raspravama ali ništa od toga.
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Bolje je nesilice,za hrvatica moraš imat odvojena jata od po 10 kokoši i jednog pijevca,to ti se ne isplati odvajati a i nabava je užasno skupa,Dakle,nesilice se koriste za velike prioizvodnje jaja , a za domaćinstvo i mješovite proizvodnje hrvatice (jaja,meso,pilad).
 

krunich2103

Član
Tu od
10 Velj 2015
Poruka
259
Po mojem tu bi ti se dali i troškovi dosta srezat. Po mojem dosta bi im bilo da im kupuješ Vamax Astro od Genere umjesto nekih supera. Ovo je specijalizirana mjesavina a kosta ti nekih 30kn 2kg(na 100kg se mješa). Ja ih imam negdi oko 40. Gnjezda po mojem iskustvu tam gde im složiš tam nebu htjela ic, bar je tak kod mene bilo. Ja sam im razbacal slame po kokošinjcu i one su si same složile. Ovo za mrežu ti je prava stvar ujedno za sjenu a i za zastitu od jastreba.
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
@Zorro, može se diskutirati puno i davati svakakve prijedloge i mišljenja ali na kraju neće biti postignut konsenzus pa ćeš na kraju opet ti morati donijeti odluke.Moja preporuka - kupi 50 nesilica i stekni iskustvo prve godine. Na njima nećeš puno zaraditi ali ni puno izgubiti ako nešto krene po zlu. Nije problem samo proizvesti jaja nego treba i prodati i to tijekom cijele godine, a potražnja za jajima varira. Nije ti dosta 100g smjese po kokoši dnevno i umjesto djeteline posij kukuruz. Kokoš nije guska da se pase.
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Dobro si to izračunao ali kako se kaže papir trpi svašta. Kalkulacije su jedno život drugo kao što kaže kolega gore u postu kreni sa manjim brojem kokoši pa ćeš vidjeti. Jedino ali jedino ako nemaš osigurano tržište za 200+ jaja dnevno nije to ni mala količina za prodati ako danas ne prodaš sve sutra je već 300 itd itd. Ja sam držao i podno i kavezno i mogu ti reći da je kavezno lakše manje posla manji prostor. A to dali će kokoši biti sretne ili ne to je druga priča ipak sam se time bavio da zaradim tjst da ja budem sretan. Vani ima dosta gubitaka naviše ubije sokol malo malo nestane kokoš pa učestale kiše jaja prljava tih 1000 m2 ti bude za dva tjedna bez travke ne znam kako hoćeš. Ja već godinama ne kupujem nesilice od 18 tj jer se ne isplati i ta nesivost od 250-300 jaja je znanstvena fantastika pojedinačno da ali po kokoši sumnjam. ako te što zanima pitaj.
 

Zorro

Novi član
Tu od
23 Velj 2015
Poruka
5
Ivan hećimović

Hrvatice se y jatima od 10+1 drže radi ostvarivanja poticaja od 60 kn po kljunu.
Ja ih nebi držao radi poticaja nego radi kvalitete jaja,otpornosti i višegodišnje explatacije jaja,a i prodajna cijena nakon odsluženja je veća.
Nema juhe i perkelta od tovljenog pilića nego id prave dvorišne trkačice :)

Krunich hvala za preporuku hrane :)
Bratko
Tržište za 100 kom dnevno imam,za dalje bise morao snalaziti u hodu. Ali ni koke neće odmah raditi udarnički :) kako se one budu uhodavale tako bi mogao i ja.

Gledao sam na netu lijek za jastrebove.... Orao štekavac!!
Naviknut da uzima samo hranu iz ruke ne dira kokice a jastrebovi nesmiju ni blizu.
U bosni čuda rade :D

Jajo
Kakva je kod tebe kalkulacija?
Molim te navedi svoju računicu pa da vidimo kolika su odstupanja od literature u stvarnom životu.
Naravno ako nije poslovna tajna.
Bolje i ne napisati nego napisati netočno i dovesti nekoga u zabludu.
Sada držiš podno sa ispustom ili bez?
Koliki ti je godišnji prosjek jaja po koki?
Koliko dugo iskorištavaš koke?
Puno pitanja ali rekao si pitaj ako te šta zanima :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Jajo
Kakva je kod tebe kalkulacija?
Molim te navedi svoju računicu pa da vidimo kolika su odstupanja od literature u stvarnom životu.
Naravno ako nije poslovna tajna.
Bolje i ne napisati nego napisati netočno i dovesti nekoga u zabludu.
Sada držiš podno sa ispustom ili bez?
Koliki ti je godišnji prosjek jaja po koki?
Koliko dugo iskorištavaš koke?
Puno pitanja ali rekao si pitaj ako te šta zanima :)

Kalkulacija je jednostavna i kao što sam rekao papir trpi svašta moraš znati gdje možeš uštedjeti a za to ti treba dosta iskustva kao i znanja jer jako je bitno i kojom sortom kukuruza se kokoši hrane radi boje žumanjka to ti ne piše na netu ali je jako bitno. Imaš pravo neke s tvari neću napisati da vas ne dovedem u zabludu a i glede ne razumjevanja tematike bolje je izostaviti.Držim kavezno kako koje godine 180- 250 kom.
-Umješnost je svakog od nas da smanji fiksne troškove peradarstvom se obiteljski bavimo već 30-ak godina što tovom pilića a 10-ak god smo imali u koperaciiu 3600 kokoši nesilica pa si dajem za pravo da neke stvari ipak znam.
Kokoš ulaz mi je od 5-10 kn i odmah kad pronese nese krupna jaja nema čekanja mjesec mjeseci po da pronesu pravo konzumno jaje.
Hranu imama 80% vlastitu (kukuruz, soja, pšenica, mineralne dodatke imam gratis iz prirode (poslovna tajna) hranu radim sam.
Uveo sam led rasvjetu potrošnja struje minimalna isto tako i voda iz bunara ventilator jedini veći potrošač lijekove do sada nisam trebao koristiti hvala bogu (kokoši nabavljene procijepljene)
Budući da mi je to struka vet usluge ne plaćam niti bih plaćao ikome.
S obzirom da je kokama to druga sezona nesivost je manja, oko 200 jaja po kokoši ne držim ih cijelu godinu već 10 mj od rujna do lipnja iduće godine kad dođe ljeto jaja se jako slabo ili nikako ne prodaju (kvarljiva roba). Svaki dan osiguran plasman na tržnici naravno ispod pulta jer za prodaju na tržnici trebaš imati rashladni uređaj i još malo papirologije.
Kokoši obavezno umjetno izmitarim pri dolasku , inače kokoši pasmine ISA Brown konzumiraju 120-140 gr koncentrata dnevno a što se zarade tiče ispadne jedna radnička mirovina mjesečno jaja prodajemo u rasponu 1,2-1,5 kn
 

Zorro

Novi član
Tu od
23 Velj 2015
Poruka
5
S obzirom da se dugo vremena baviš uzgojem i opstaješ na tržištu očigledno znaš posao. Nisam shvatio dio da koke držiš deset mj a ovo im je druga sezona?
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Bit svega je tržište budući da mama ima štand sa povrćem na tržnici kupci su stalni i poznati. Kad kupimo kokoši stare su jednu godinu ja ih izmitarim te one započinju novi proizvodni ciklus naravno sa nosivošću manjom nego prve godine. Kokoši kupujem u jesen a prodajem početkom ljeta jer po ljetu
1. svaka baba ima jaja
2. kupci su većinom na ljetovanju
3. jaja su kvarljiva roba
4. inspekcije rade pojačano po tom pitanju (salmonela e.coli itd)
5. i mi se malo moramo odmoriti
A to da znam posao morao bih ti pričati kako sam propao sa 600 nesilica a u koperaciji sa 3600 praktično deset godina radio za siću
 

Zorro

Novi član
Tu od
23 Velj 2015
Poruka
5
Dali su za vanjski uzgoj bolje australope, hrvatice ili leghorni?
Utjecaj zime na proizvodnju jaja, orpornost na bolesti, omjer hrana /jaje?
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,424
Pozdrav svima, moja prica se u prvom dijelu odnosi na sadnju lijeske 1 ha, ali kako su koeficijenti ekonomske veličine opg za lješnjak vrlo mali, sa 1 ha se ne mogu nigdje prijaviti na mjere eu fondova. Izračunao sam da si veličinu opg najjednostavnije mogu povećati sa držanjem 70 kokoši. Imam volju i zelju za proizvodnjom i prodajom jaja, ili kokoši hrvatica ili lohman brown itd. Ulozio bih nešto novaca u obnovu dvorisne zgrade dim 10x4, i ogradio dio dvorišta. Kupio bih i inkubator za dopunsku djelatnost kad jaja toliko ne idu... Pitanje za iskusne, koliko je zapravo skupo i komplicirano za dobiti sve potrebne dozvole za prodaju jaja na kućnom pragu u sklopu otvorenog opg-a? Citam literaturu na netu ali nemam jasnu sliku o jednostavnosti ozakonjenja prodaje vlastitih (ne baš vlastitih :)) jaja kod kuće...
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,424
Daj se malo probudite vi sto imate znanja i iskustva u ovoj temi, ja se trudim pomoci svima kome mogu i u onom u sto se razumijem. Dzabe ste na forumu kad necete pomoci.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Jaja na kućnom pragu možeš prodavati pošto imaš kokoši na gospodarstvu..znaći proizvod koji proizvedeš na opgu slobodno prodaješ na kućnom pragu.
Pošalješ uzorak izmeta za kontrolu salmonele i dobiješ rezultate i to ti je potvrda o ispravnoj robi tj jajima..
Davno sam tako sa prepeličjim jajima..pitaj veterinara,ja sam preko njih to radio.
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Damirko, moje neveliko iskustvo i znanje je takvo da ti mogu sugerirati da u tom svom objektu okrečiš običnim vapnom jedan čošak i napraviš oko 9 kvadrata pregradu - od nekog jeftinog materijala ali višu od 2 m ili do plafona.Pod pokrij strugotinom ili sjeckanom slamom i kupi 25 nesilica od 18 tjedana od nekog provjerenog uzgajivača.Osiguraj im hranu i vodu i osvjetljenje po programu koji ćeš dobiti od prodavača.Hranu miješaj super za nesilice + šrot kako piše ne vreći supera. Postavi gnjezda i čekaj da sa 20 tjedana pronesu. Ako to napraviš relativno brzo u trećem mjesecu i nadalje trebati ćeš prodavati na kućnom pragu samo 20 jaja dnevno,i ako ih u to doba godine budeš uspješno prodao spreman si za nabavku većeg broja nesilica, ali onda ćeš već ti biti iskusan. Ispust ne igra neku značajnu ulogu u cijeloj priči iako je poželjan u jednom dijelu dana kod primjerenih vremenskih uvjeta.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Ja sam nosio 2 puta u godini radi sebe i onih kojima sam prodavao jaja..sad nisam našao koliko treba često..
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Ja mogu malo prokomentirati cijenu jaja. Znaci prava domaca jaja se vec neko vrijeme prodaju po dvije kune komad. Mislim na prodaju po trznicama u Zgb. npr Dolac, Kvatric, Sesvete sajam. To je cijena i nejde dolje , a one od koka iz kaveza su po kunu i trideset isto na standu. Cijena u trgovackim lancima je od kunu do kunu i pol. Cijena je van grada vjerojatno niza. Ja prodajem svojim stalnim musterijama po kunu i pol bez obzira na godisnje doba i da imam mogao bih prodati pedeset dnevno bez prolema. Posto imam raznih kokosi ni velicina jaja nije ista no to im nesmeta jer vide kvalitetu.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Koje pasmine imaš i koja ti se najbolje pokazaka?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh