• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalkulacija proizvodnje jaja

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Meni su najbolje Super Harco madjarske nesilice. To su teze kokosi i za meso i za jaja. Kod mene su cijelo vrijeme nesle i bez smjese osim kad su mjenjale perje. Jaja su krupnija nego od hrvatica i ne napinju biti kvocke. Imas i sitniji soj ali one su nesle sitnija jaja i lagane su ko crvene nesilice. Ja volim da je jato sareno pa imam uz njih i australorp plavi , grahoraste domace , htvatice crvene i jarebicaste i ukrasne shamo. Tako da kad stavim u kutiju jaja ima dosta raznolikih.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Koliko dugo jaje može stojati nakon što ga kokoš snese i kalo ih treba čuvati?
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Morate znsti da ja ne dajem smjesu ni koncentrat . Sad dok je hladno nadjem najvise sedam jaja. Bilo je dana kad su snesle samo tri. Susjeda ima deset crvenih nesilica i ne nadje ni jedno ili samo jedno. Prijatelj ima jato kokosi od 250 komada pa mu jedno vrijeme nisu uopce nesle , a sad je natero na 60 dnevno sto je jako slabo.
Jaje moze biti u frizideru do mjesec dana, al nikako iz frizidera ne stavljati za nasad. Isto ne puno trljati i cistiti ljusku jer je porozna pa moze doci do salmonele.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
imam 13 crvenih nesilica, nikakvi koncentrati samo kukuruz šrot, pšenica u zrnu, kruh i peciva bureci iz pekare, pijesak i usitnjene ljuske od jaja za kalcij i to je to..9 ih je staro već cirka godinu i pol ili malo manje, dok su 4 stare cirka 7, 8 mjeseci..jaja je bilo skoro svakog dana, ovih dana već ima po 9, jučer 6 ili 7 nisam pratio...cijeli dan su na paši..jedino je bilo loše u dvanaestom i početkom prvog mjeseca kada je bilo po par jaja dnevno, kada je bilo sunčanih razdoblja bilo je i 4,5 jaja, ali u 12 mjesecu mislim da je bilo 10 dana da nije bilo jajeta ili samo 1 jaje...ne koristim svjetlo već idu na spavanje sa zalaskom sunca..
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
evo sada slikao, 8 jaja danas i još očekujem par komada, tako je bilo jučer i proteklih dana
 

Prilozi

  • P01-01-01_00.00[1].jpg
    P01-01-01_00.00[1].jpg
    143.5 KB · Pregleda: 5

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
današnji rezime, još 2 komada to je 10 komada jaja, od 13 nesilica ali imam jednu kokoš kombinirane pasmine i nju sam vidio da nese pa bi to bi bilo 10 jaja od 14 kokica, bez umjetnog svijetla, koncentrata itd. možda su moje kokice poludjele..?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Čuvaj se da i tebe ne zahvati. :giggle::giggle::giggle:

Ja sam svojima mali produžil dan. Svjetlo im se vužge ujutro u 4 i svijetli do 7. Trenutno hodamo na terapije pa su do podneva zatvorene. Svaki dan se snese nekoliko jajec (4-6) od 10 grahorastih (8 lanjskih i 2 stare 3 godine). Prehrana je dosta lošija nego tvoja. Uglavnom kuruza uzrnju i šrot od mješavine kuruze, pšenice i bučnih pogačica.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
možda sam pukao kao kokica? inače moj kokošinjac ima prozor 40x40 okrenut na istok i kroz njega vide svijetlo odmah od zore, na večer pred kućom svijetlo svijetli do 20 sati, možda im to svjetlo nešto znači ne znam ali prirodnog svjetla imaju od 7 do 16, 17 sati, sada će imati sve više svjetla..što se tiče hrane slažem se da imaju dosta i to bureka, peciva, pšenica zrno, kukuruz šrot, krumpir, prije par dana sam šrotao pšenicu prvi puta jer sam imao bijelog brašna pa sam pomiješao sa šrotom od pšenice, međutim poanta je u tome da kod mene pšenica prevladava, ovih dana sigurno do 60% i ne vidim neke razlike u nošenju jaja..to je moje iskustvo jer vidim da se navodno mora najviše kukuruza davati jer kao nebu bilo dobro, kod mene je za sada dobro, za ječam, raž, tritikal i zob ne znam jer im to nisam nikada davao ako netko zna nešto o tome neka slobodno kaže..
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
evo još jedno jaje, znači 11 jaja od 14 kokica, danas je ipak rekord ove godine jer je ovih dana bilo 8, 9 jaja...možda su se kokice htjele predstaviti u lijepom svjetlu forumašima pa su vas počastile sa 11 komada, mislim da je to zbog sunčanog i toplog vremena proteklih dana ali moja procjena za sljedeće dane je skromnih 7 do 8 komada što je sasvim solidno za zimske dane
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Evo kod mene vec dvije kvocke nasadjene na jaja. Te su mi sto se tice nesenja do daljnjeg van uporabe. Ako Bog da bit ce zato pilica.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Koje to pasmine imaš da se raskvocaju? Ja skoro više niti ne znam kak kvočka izgleda. :( ;)
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
kod mene su se znale raskvocati New Hampshire kokoši, liječio sam ih tako da ih stavim u posebnu prostoriju bez hrane i vode dva dana i treći dan ju pred večer pustim van, i više nema potrebu za sjedenjem na jajcima
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Pozdrav. Evo ja imam razne vrste kokosaka. Golosijanke cvrcine amrok australorp... Sve se one lako raskvocaju. Probaj da im dajes suv hleb i kvasac. To pomaze u raskvocanju. Pozeljno je i da izdvojite one za koje mislite da ce biti dobre kvocke u manju prostoriju u kojoj ima malo svetlosti i koja sadrzi gnezda za njih.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
To su kokosi hrvatice. Prvo je jedna lezala cim snesu na gnjezdu a sad i druga. Pod jednu sam stavio devet a pod drugu sedam jaja. Do jeseni ce sigurno biti jos jednom ili dvaput kvocke , ovisno ostavim li im pilice. To su koke koje su vec genercijama izlezene ispod kvocke pa mozda to isto ima veze. Pjetao mi je obican pa ce pilici biti mjesani. Kod tih je kokosi to sto cesto kvocaju pa nem nesenja u tom petiodu. Inace ih potopim pod vodu da ih prodje al je dosta hladno za to.
 

mendietta

Aktivni član
Tu od
17 Tra 2016
Poruka
185
Da li netko od vas prodaje jaja sa OPG-a indirektno? Ne prodaja na kućnom pragu nego prodaja nekoj trgovini koja ta jaja prodaje krajnjem kupcu. Tražim na netu neki pravilnik ali ne piše nigdje konkretno koji su uvijeti i pravila takve prodaje...
 

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,840
Zajebano. mislim da treba hrpa papira. Ja sam planirao koke uz hektar i pol eko oraha, al ne znam kud s jajima.
 
Posljednje uređivanje:

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
691
Jel netko od vas kupovao na sajmu u benkovcu perad? Kako se kreću cijene?
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Kako nesivost? U mom kraju kupci navaljuju sad pred Uskrs bi svi odjednom uzeli 30_40 komada sto je nemoguce isporucit nama sitnim kokosarima.
 

Najnoviji postovi

Na vrh