• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,355
Već nekoliko godina unazad ponovno se spominju kapitalna ulaganja u poljoprivredu i obećava se, ali kako se mijenjaju ministri poljoprivrede tako se mijenjaju i prioriteti. U privitku navodim uvjete za kapitalna ulaganja iz davne 2011. godine. Na tome pitanju bi se trebala iskazati HPK i ona bi trebala biti nositelj pregovora sa vladom. U tu mjeru bili su uključeni samo obveznici PDV-a. Zbog čega se to ne bi omogućilo i malim OPG-ovima s time da se smanji minimum za ulaganje? Na taj način bi si mala gazdinstva mogla obnoviti strojni park koji je sada u prosjeku star 32 godine prema službenim podacima. Tu se podrazumijeva starost traktora. Bila je dobra mjera 6.3.1 jer je zahvatila par tisuća OPG-ova. Mjera 73.12 obuvatila je svega 500-tinjak OPG-ova na nivou RH što je jako mali broj. To je jedan od razloga zbog čega sam pokušao progurati prijedlog da napravimo listu za izbore za HPK kako bi imali nekoga da zastupa male proizvođače.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,121
Da, bitna razlika u kapitalnim ulaganjima je da SVI imaju pravo na sredstva iz proračuna, naravno, ako se zadovolje uvjeti. Ako se dobro sjećam, iznosila su 40 posto od neto cijene (bez PDV-a), i kao takva su se automatski prihvaćala u banci kao jamstvo kod podizanja kredita. Bilo je to u doba kad je još "Bog hodil po zemlji".

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
350
Poticaji su - principjelno gledano - mjera koja će s vremenom, samo ako potraju, do kraja ugasiti poljopirvredu kao djelatnost.
Ali pretpostavimo da to možda nije točno (ja sam uvjeren da je), pa da ti objasnim zašto (je još veća debilana) - nema smisla davati bilo kakvu lovu ekipi koja se bavi poljoprivredom amaterski (osim možda radi nečije osobne političke promidžbe). Naime ako ćeš podupirati nekomercijalna gospodarstva (što se zapravo stalno uredno čini) samo produžuješ njihovu agoniju stavljajući ih u nerealni balon koji će prije ili kasnije ionako puknuti. Nema tih poticaja koji bi mogli pokriti sve dubioze nekomercionalnog načina rada, a kako smo u kapitalističkom poretku u kojemu se, kao, gleda matematika - nema smisla podupirati sa državnom lovom one koji nisu spremni pisati račune i plaćati poreze. Jer tko plaća PDV na sve inpute, a nemože si naplatiti PDV u prodanoj robi - taj je matematički gledano izgorio već u startu. Svaka čast ljudima koji u takvom načinu rada nalaze svoju matematiku, ali meni se čini da je njihov račun manjkav - ako pokazuje da posluju pozitivno. Ali tko voli nek izvoli. Kako sam pisao na početku ja bih ukinuo svaku vrstu poticaja svim poljoprivrednicima jer ovo što sam gore napisao u velikoj mjeri tiče se i nas koji jesmo u PDVu. Cijeli sustav poticaja je lažna nada i otvorena prevara, na kraju dana sve se svodi na političku kontrolu poljoprivredne proizvodnje. Nekada je to bio zemljišni maksimum i porez na zemlju, a danas su to razni nebulozni zahtjevi koji obavezno idu uz poticaje. Ali ionako će se sve to ugasiti, jer postaje očito da cijela agenda poticaja gubi svaki smisao.
Ali obavezno uzeti što god se može - dok traje.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,855
Da, bitna razlika u kapitalnim ulaganjima je da SVI imaju pravo na sredstva iz proračuna, naravno, ako se zadovolje uvjeti. Ako se dobro sjećam, iznosila su 40 posto od neto cijene (bez PDV-a), i kao takva su se automatski prihvaćala u banci kao jamstvo kod podizanja kredita. Bilo je to u doba kad je još "Bog hodil po zemlji".
Prvo je bilo 25%. Kasnije su podignuli.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,121
@Axial, potpuno se slažem da treba što prije ugasiti sustav poticaja i potpora. Ali, ne slažem se s dijelom da male treba potpuno ukinuti. Mali su potrebni, jer svojim prisustvom u prostoru, taj isti prostor na neki način održavaju ili oplemenjuju. Nemoguće je sve prepustiti velikima. I tvrdnja da sam ja kao mali poljoprivrednik koji plaća PDV na sve inpute, a ne naplaćujem ga prilikom prodaje svojih proizvoda ne stoji. Račun nije manjkav, manjkav bi bio da se klasično ratari...ali, ima nas par bedaka u RH koji na malim površinama proizvodnjim povrća ipak ostvarujemo solidan prihod. Usprkos plaćenom PDV-u ;).

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
350
@Axial, potpuno se slažem da treba što prije ugasiti sustav poticaja i potpora. Ali, ne slažem se s dijelom da male treba potpuno ukinuti. Mali su potrebni, jer svojim prisustvom u prostoru, taj isti prostor na neki način održavaju ili oplemenjuju. Nemoguće je sve prepustiti velikima. I tvrdnja da sam ja kao mali poljoprivrednik koji plaća PDV na sve inpute, a ne naplaćujem ga prilikom prodaje svojih proizvoda ne stoji. Račun nije manjkav, manjkav bi bio da se klasično ratari...ali, ima nas par bedaka u RH koji na malim površinama proizvodnjim povrća ipak ostvarujemo solidan prihod. Usprkos plaćenom PDV-u ;).
Ja nisam nigdje napisao da bilo koga treba ukidati, nedajbože da netko uopće odlučuje o tome. Ali tržište će naposljetku reći svoje, i puno bolje je - kada već ne ide - zatvoriti dućan dok još imaš nekakve svoje imovine, nego da ostaneš bez gaća (i budućnosti). I zato ne treba ljudima pružati lažne nade, koje će ih prilično sigurno odvesti u propast. I ja sebe smatram malim poljoprivrednikom, jer sam svjestan da i za mene vrijede ista pravila igre kao i za one najmanje. Ako ćemo pravo - zapravo u HR baš i nema krupnih riba, sve ono što se kod nas diči nekakvom svojom veličinom možda nije vrijedno spomena negdje drugdje.... Ali to je već neka druga priča.

Najnoviji postovi

Na vrh