Za trobraznjaka tih 1500ha je NAJMANJE sto bi daske trebale izdrzati s 3 kompleta lemesa... U nekoj laganoj zemlji to moze biti i npr. 800ha... Nisam strucnjak. Uglavnom, sve ispod tih 500ha po dasci je oznaka da se radi o losoj kvaliteti materijala. Tako su bar oni zakljucili...
Sto se tice kovanja lemesa, nasao sam dva stara para s mog 2x10" IMT pluga, te sam poslikao i one samoostrece koji su sad na njemu...
Prvi par:
Kupljeni u Pozegi, nesto malo su kostali, kovani su dva ili 3 puta (sve u kratkom vremenu) Vrlo malo su trajali i kad su bili original, a poslije kovanja su toliko omeksali, da su se poceli spicevi zaobljavati i motati... Nigdje nisu pojacani... Sve u svemu, dosta lose. Orali smo s njima dok god je plug htio u zemlju...
Obrisan neispravan link.
Pogled uzduz ostrice odozada:
Obrisan neispravan link.
Pogled uzduz ostrice sprijeda (vidi se koliko je lemes pomotan):
Obrisan neispravan link.
Drugi par:
Kupljeni u Bosni, pojacani spicevi, dosta dugo su orali sve dok nisu kod kovaca bili. Solidni lemesi.
Obrisan neispravan link.
Pogled uzduz ostrice sa zadnje strane:
Obrisan neispravan link.
Pogled uzduz ostrice sprijeda. Vide se pojacanja na spicevima:
Obrisan neispravan link.
Sad prelazimo na natjecatelje broj 3. Lemesi na mom trobraznom plugu koji su pojavacani feder-platom, te samo plata brusilicom naostrena:
Obrisan neispravan link.
S njima sam vrlo zadovoljan, te preporucam ovu nadasve jeftinu metodu produzivanja vijeka starih lemesa...
I za kraj, samoostreci lemesi na dvobraznjaku koji su ujedno i najbolji lemesi s kojima sam imao prilike orati. Malo su "visoki" pa je vrlo tesko plitko orati (10-ak cm), no imam povoljno pluzni kotac u susjednom selu original IMT koji su namontirati na plug i onda nema brige. Sto se tice normalnog oranja na 25-35 cm, rezu savrseno i dno brazde iza jnih je uvijek fino odrezano.
Lemes je 12", ali ona zadnja 2" uopce ne oru, posto je plug 10". manjih samoostrecih od 12" ne prodaju, i tek kad je trgovac rekao da ce nam vratiti novac ako ne budemo zadovoljni smo ih odlucili kupiti..
Obrisan neispravan link.
Ovdje se vidi kako je otac zapeo za neki panj i pomotao prednji lemes, no to ce se ispraviti prije jesenskog oranja:
Obrisan neispravan link.
I za kraj pogled na ostricu, koja je stvarno ostra, a vec oru 3 godine:
Obrisan neispravan link.