• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

klima....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Imam astru sa automatskom klimom...kad je na "auto" onda radi klima i podešavaš samo temperaturu koju hoćeš. kad je na "eco" ne radi klima već imaš puhanje zraka iz okoline i grijanje.Po riječima tog tvog majstora ti bi i zimi imal upaljenu klimu i grijal bi se preko nje.... osim ako golf ima posebnu tipku za uključivanje -isključivanje kompresora(AC tipka?)
@gogo odkuda ti je došel majstor punit klimu?

Nema AC tipku. Na ON/OFF ugasi ventilator, DUAL omogućuje zaseban izbor temperature lijevo i desno, a uključenjem ECON tipke ventilator ubacuje vanjski nerashlađen zrak.

WP_20180614_09_17_19_Pro

Edit.

Zaboravil sam napisati da zimi grijanje jednako radi neovisno jel uključena tipka auto ili econ. Bitan je samo izbor temperature. Dakle, zaključujem da se kompresor stalno vrti, ali ponekad "u prazno", a ponekad druka. Vjerojatno ovisno od kombinacije izbora tipki.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Kompresor se vrti non stop..samo takvu remenicu koja ima nekakvu špulu,kuplung i šta ja znam još,iskusniji će znati pa kada pritisneš tipku onda pališ klimu i onda kompresor radi..

Za Newhollanda,na njuškalu sam vidio oglase sa plinom,sad nisam nikada kupovao,ali vjerujem da će ti prodati..

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
ljudi bježite od majstora koji imaju kolica s plavim i crevnim manometrom kupljena u tokiču

E, jebiga sad, hahaha! Ova kolica su imala i gumbiće šarene, i tri nekakve bočice s zelenkastom tekućinom... Možda su ta malo bolja? :(giggle):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ako nema kuplung onda štilo od metle i remen dolje

vrti se mamicu im da se čim prije pojede ležaj i semering

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Pojma nemam kak djeluje regulacija. Majstor je rekel da se na starijim modelima mogel isključiti kompresor i da sad na novima ponovno delaju tak. Za ovaj model je navodno (prema riječima majstora) najbolje da je klima stalno uključena i samo podešavati željenu temperaturu. :icon_question: :icon_scratch:

Na autu je naljepnica da je klima punjena u lipnju 2013, a prestala je hladiti prošlu jesen. Ako bu i sad toliko držala, onda se ne opterećujem s ovih 250 kn koje sam platil.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
a i ti si našel majstora s dva manometra..

plin u sustavu podmazuje kopresor , ne direktno ..ali podmazuje .znači ako ga dugo nema a kopresor vrti šteta je veča

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti pa kaj ulje ne podmazuje klip a ako nema plina kompresor ne radi onaj mali presostat ili kak se zove isključuje kompresor dok nema pritiska plina . Tj remenica se vrti ali na prazno .

Imbra

Član
Tu od
12 Srp 2011
Poruka
132
Decki, oprostite ali malo ga mlatite u prazno... Legalno, kak je neko tuj rekel,,,kod Tokica,,, plin mores kupiti jedino ak imas polozen strucni ispit kod Hrvatske udruge za rashladnu i klimatehniku i moras biti registriran kod Ministarstva zastite okolisa...Za na crno neznam, ali nasi ljudi su snalazljivi... Kod starijjih sistema sa plinom R134a i njemu srodni, kompresori se vecinom pale prek elektromagneta na remenici, znaci komresor se ne vrti stalno... Noviji sistemi koriste R1234yf plin i Wobleov kopresor... On se stalno vrti ali se regulira dobavai na taj nacin tlak u sistemu. Taj sistem nesmije raditi bez plina!!!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Imbra,
znaš li koji tip kompresora ima Golf V?

Od jeseni do sad sam bil bez plina. Doduše napravil sam jako malo km (2-3 tisuče) s uključenim gumbom econ. Za sad, nakon punjenja, radi dobro.

Mio30

Novi član
Tu od
19 Ožu 2015
Poruka
13
Najbolje nazovi Frigom i pitaj koji je kompresor u Golfu V (kao informiraš se jel imaju rezervni dio).

OV19f2X.jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja sam malo guuglal , kažu da najčešće ode venil na takvim kopresorima ..valjda to ovi s dva manometrima znaju

hm, da je meni jedan takvi varijabilni kopresor

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Princip na kojem dela nisi pronašel?
Jel se kod postignute zadane temperature vrti samo remenica ili ima bypass ventil pa određenu količinu plina vrti unutar kompresora?
Ja nisam uspel niš pametnoga pronajti. :(

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
evo , ovak se mjenja ..i na manometrima detektira problem
https://www.youtube.com/watch?v=xMrU4XimsoI
obična varijabilna klipna pumpa indirektno upravljana
https://www.youtube.com/watch?v=znEaHChgAlE&t=31s

i zašto to baš tak radi
https://www.youtube.com/watch?v=DPuYF0eNK6M

Jel se kod postignute zadane temperature vrti samo remenica ili ima bypass ventil pa određenu količinu plina vrti unutar kompresora?
:(

to se tak danas ne dela jer je to gubitak energije , koja uglavnom završi na zagrijavanju sustava ..onda treba u slitinu više "titana" da podnese temperaturu a onda je to pak skupo .
Ovak prodaju kopliciranu tehnologiju(koju narod rado prihvati) podložnu kvarovima nikakve kvalitete recikliranih matrijala .

Kao direktna posljecica je dopunjavanje sistena svake sezone od par sto kuna , ti kao korisnik si steran kaj si prošel tak jeftino a titov "ševrolet " ima 50 godina i klima radi kao prvog dana ..pa si ti misli

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Puknuti,
hvala ti lijepa. :drink:

Da sam si bolji s engleskim, sigurno bi mi bilo jasnije. Ovak sam, uz pomoć zadnjeg linka nekaj malo skužil (možda i krivo). Ako sam dobro skužil, kompresor stalno dela, ali uz promjenljiv hod klipa. Znači li to, kod Golfa V da uključenjema gumb econ imamo, neovisno o temperaturi, jednak način rada kompresora kao i kad je postignuta željena temperatura.
Ako je tak, onda moj majstor nema pojma, kad veli da korištenje gumba econ može izazvati kvar kompresora, ili neće da ja znam kaj se točno dešava.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja stvarno ne znam , ali zar bi u autu bil montiran gumb koji može izazvati kvar kopresora ? ..meni je to nelogično , mada fauwe o tome ne brine , njima je bitno da ima teperaturu koju odabereš , za posljedice na kopresor ili trošak održavanja sustava proporcionalan je kvaliteti"usluge" .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Meni je to isto nelogično. Zato i riječi majstora, "da kompresor vrti na prazno, nema dobro podmazivanje i može se oštetiti", uzimam s rezervom. Sigurno dosta ljudi vozi barem po zimi s uključenim gumbom econ i vjerojatno bi mnogi već imali problema. Na koncu i ja sam od jeseni imal konstantno uključen econ jer sam mislil da na taj način čuvam kompresor koji je ostal bez plina. Do prošle jeseni econ nisam uključival niti po zimi. Jednostavno sam uvijek samo podešaval temperaturu.
Tebi fala, no, nemojmo maltretirati ostale, nek bu tak kak je bar još 10 let :(hi)::(hi)::(hi): a onda nek sve ide v :icon_butt:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Kad ne treba klima upalim econ. Tako bude mjesecima no s prekidima zbog brzeg odmagljivanja. Isto na vw-u.
Radi vec 11 godina bez greske, lani je samo dopunjena.

Najnoviji postovi

Na vrh