• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji PLUG za koji TRAKTOR ???

• Temu pokrenuo Rajtek
  • Datum prvog posta

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ne vjerujem da bi ga potrgao. Pa kolega Dino ima takvog i vuče ga za Zetorom 9540, a isto ima teže zemlje u dobrom brdu.

Vidio sam par slika od kolege u oranju, jesu to brda i nije neka laka zemlja, al nije ni teska dok se ona rasipa u oranju, pod tezom mislim na one spage od brazde koja se ne pretegne tak dugo dok ne izvadis plug, kakve su u nasim bregima, moj stari je uspel s univerzalom 64 ks potrgat nosivu gredu na imt-u 12" sve kaj se dalo, i par stvari koje se nedaju :(talk):

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
E tako je i kod mene. Većinom se brazda ne rasipa već ostaju cijeli komadi. Nemam ni nekih slika takvog oranja. Imam samo jednu gdje je ilovak na ravnu i tu nema dubokog oranja:

Posljednje uređivanje od moderatora:

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ma ovo je slavonija za zagorsku ilovacu, opet, odi na moj kanal pa pogledaj video di je zimska brazda u ilovaci, a na 25 cm lapor :)

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Vidis da i u tim uvjetima plug lijepo radi, a ti imas malo bolju zemlju i malo jaci traktor ;)

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ne znam u cemu je problem onda, uzmi od kolege massey 595 plug, malo je veci nego moj, al ima sve novo, a i njegov fiat od 90 ks se igrao s njim, sad mu premali za casea

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Imam jednobrazni plug imt752 tj. imao sam ga dok nije otiša na proste faktore...i bio je mali za unija.
Vidim da ljudi tu po forumu vuku sa imt 539 2x12???? Pa mislim da bi meni to bilo premalo. Kod mene nije problem zemlja, več ako zakačim u kamen pa ciljam na jači plug koji neće puknuti a opet da ga mogu vući i pošteno orati.
Sa imt752 radio sam brazdu 40-45cm tamo di nije bilo kamenja, a zemlja je istarska crvenica.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kod mene nije problem zemlja, več ako zakačim u kamen pa ciljam na jači plug koji neće puknuti a opet da ga mogu vući i pošteno orati.
Sa imt752 radio sam brazdu 40-45cm tamo di nije bilo kamenja, a zemlja je istarska crvenica.

Stavi osigurače. Najjeftiniji je vijak koji pukne.
Možeš to riješiti i s jačim plugom, ali toliko jačim da uni prokliže kad zakačiš kamen, a to je dosta skupo rješenje.
Skoro sam zaboravil još jedno rješenje. Promijeni traktor. Kupi lakšeg. :(rofl):

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
@karlo ja sam pojačao špice na lemešima svih plugova Feder platom upravo radi kamenja. Traktor stane i podignem plug. Kod sebe sam povadio kamenja bagerom ali susjede ne mogu uvjeriti da ih riješe. Kod velikog rigolera sam polomio bolcene na osovini pluga radi kamenja u susjeda.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Nikakav imt...preskupi su za svoju kvalitetu zaoravanja...

univerzal

Član
Tu od
25 Stu 2014
Poruka
312
Od tih svih najviše mi se svidel plug iz 4 oglasa . Zanči gledaj da ti bude visoki kliners pluga , i da ima crtalo , a da je donekle v solidnom stanju . Probaj tražiti plug Imt756 2x12 visoki kliners , a 756 ti je oznaka pluga ili serijski proj pluga , bar ja mislim tak , ako sam u krivu nek me bolji poznavatelji imt pluga isprave .

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
oznaka pluga, 755 - 10", 756 - 12", 757 - 14", 758 - 16"

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Visoki klirens??? Sta se tu mjeri da bi znao dali je visoki ili niski klirens i koliko mora biti ta visina?

univerzal

Član
Tu od
25 Stu 2014
Poruka
312
Visoki kliners , ti je znači po visini veči plug , od pluga koji je niski kliners , samim time bolje zaorava nego niski kliners , ako me razmeš neznam kak bi ti objasnil.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Visoki klirens??? Sta se tu mjeri da bi znao dali je visoki ili niski klirens i koliko mora biti ta visina?

Klirens je visina do grede. Niski imaju klirens manji od 60 cm, a visoki veći. Što viši klirens lakše zaorava biljne ostatke, štopa se manje ili ništa, a s niskim klirensom je jako teško zaoravati zmalčirano, a da ne govorimo o kuruznici koja raste.
Međutim kod odabir klirensa moraš voditi računa o karakteristikama traktora, da ti se ne bi dogodilo da ga ne moreš dovoljno dići.

Na vrh