Ne znam nikoga tko ima okretač a da nema i ravnjak. A samo u mojoj ulici ima sigurno više traktora 100 ks nego kod vas u čitavoj županiji, bez zafrkancije. Nikad, ali baš nikad se nije dogodilo da je čitava godina podesna za rad s okretačem čitavu godinu, odnosno teškim plugovima. Kod nas se ore doslovce čitavu godinu. Uvijek postoji period kad su uvijeti teži, bez obzira na godinu. A i ono što sam rekao, kod vas u Liscu ima manje od 100 ha oranica ukupno, po arkodu je najduža cca 120 m. To je malo više nego širina nekih mojih njiva. Kod nas ima njiva i od 400 m dužine, a 25 m širine i te se njive puno brže obrade nego one kockaste. I upravo na takvim njivama ravnjak dolazi do izražaja. Ima njiva i preko 1 km dužine, ali su uglavnom i široke po 250 m, pa tu ima više smisla okretač nego ravnjak. Logika je da je u nekim uvjetima bolji ravnjak, a u nekim okretač, nisam nigdje rekao da okretač ne valja, nego samo da se oba pluga mogu iskoristiti u određenim momentima, ne znam što tu nije jasno? Pročitajte moj prvi post na prošloj stranici oko kojeg se i povela rasprava, pa će biti jasnije.
Što se tiče cimanja, govorio sam o cimanju u transportu, kod nas su ceste ravne, pa se vozi dosta brzo, i nošena tanjurača ili okretač zaljuljaju traktor ko kutiju šibica i tu se javlja smična sila na štiftovima. Ali, da smo uređena država, kao ti vani što se spominju, pa da se provede komansacija kako treba, onda ne bi ljudi radili po 100-200 parcela, nego 10 velikih, pa ne bi morali letit ko muhe bez glave po cesti da stignu odraditi sve na vrijeme.
@gogo, čitao u gospodarskom kad je bilo natjecanje kod nas.