• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOKE HRVATICE

  • Temu pokrenuo trecedoba
  • Datum prvog posta

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Kokoš Hrvatica je vrsta koja sporije raste, nisu one brzorastuće, a pijetlovi rastu veći i teži.Uloviš jednoga i izvažeš. Inače najbolje se to radi kad su koke u mraku, dakle navečer, uzmeš lampu, odeš u kokošinjac mazneš cara i staviš ga u kutiju, kutiju na vagu, izvažeš, odbiješ cara od težine kutije i to je to. Onda ga vrratiš, ili spremiš za sutra pa za čiken wings. Bez brige neće mu biti ništa ako ne spava sa čiks.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Danas sredio 12 klasičnih nesilica koje su kupljene u 3 mjesecu i trebale su pronit posli 20 dana danas gledao niti jedna nema niti naznaku da bi pronila,za par dana dolazi 12 mladih hrvatica pa će mo vidit šta će se događat.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ove nove hrvatice šta su došle super izgledaju više ko tice nego kokoše!
 

aterik

Član
Tu od
15 Pro 2012
Poruka
169
ima li netko da zna do koje starosne dobi se isplati držati koke hrvatice, tj. do koje starosti nesu jaja?
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
ima li netko da zna do koje starosne dobi se isplati držati koke hrvatice, tj. do koje starosti nesu jaja?

Ja iman prstenovanu kokoš iz 2005 g i još nese jaja,svaki drugi dan!
 

uzgajivackutina

Novi član
Tu od
4 Pro 2013
Poruka
4
kokos_13.jpg


Uzgajivačica:
Marija Mesić Tuškanec


Iskustvo uzgajivača:
Iz ljubavi prema životinjama proizašla je ideja o ekološkom odnosno prirodnome načinu njihova uzgoja. Prirodni način uzgoja životinja temelji se ili orijentira na prirodnim uvjetima života životinja i na taj način može očuvati prirodno ponašanje bića. Nastoji, nasuprot konvencionalnoj poljoprivredi, kao što je industrijska poljoprivreda, životinjama prilagoditi uvjete držanja njihovim potrebama i omogućiti im relativno prirodan život. Stanište životinja treba sadržavati dovoljno prostora za svaku jedinku, kao što ju ona ima u prirodnome okruženju. Ishrana treba biti prirodna.
S obzirom na veliku travnatu površinu iza kuće i relativno malo početno ulaganje te aktivaciju ostalih članova obitelji pri izradi kokošinjaca i odjeljaka - pregrada, odlučila sam se za uzgoj kokoši hrvatica, a prvotni cilj nabave ovih životinja bio je dobiti domaće jaje visoke kvalitete.
Počela sam sa 2 matična jata, trenutno ih je 3, a do kraja godine biti će ih 5 (tri su crvena jata i po jedno jarebičasto i crno-zlatno jato). Svako matično jato sastoji se od 1 pijetla i 10 kokoši, a izdvojeno je u posebnom odjeljku radi praćenja proizvodnog rezultata pojedinog jata. Travnata površina svakog odjeljka (boksa) iznosi oko 120 m2, a kokošinjca 2,5 m2 (minimalno 0,2 m2 po životinji). Kako bi se u potpunosti zadovoljili uvjeti ekološke proizvodnje, cjelokupna površina morati će se ograditi živom ogradom (živicom). Nesivost pod uvjetima slobodne šetnje po travnjaku i hranjenje miješanim žitaricama bez dodataka koncentrata je cca 200 do 220 jaja na godinu.
Kokoš hrvatica uzgaja se u 4 tipa koji se razlikuju po boji perja: crvena, jarebičasta, crna i crno-zlatna. Tjelesna masa pijetlova kreće se između 3,5 i 4 kg, a kokoši između 2,5 i 3 kg.
U literaturi je navedeno da je ova pasmina otporna na bolesti što mogu potvrditi iz vlastitog iskustva, a također dobro podnosi i jako niske temperature kojima smo bili svjedoci prethodne zime.
Još jedna pozitivna osobina hrvatice je i ta da je jako dobra kvočka (simpatično je vidjeti kako vodi piliće po travnjaku ☺).
Dakle, uzgoj ovih životinja može se sagledati s aspekta zanimljivog hobija, ali i dodatne zarade prodajom pilića i jaja što podrazumijeva spoj ugodnoga s korisnim.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
U

uzgajivachpk

Guest
imali itko standard koke hrvatice u zlatno-jarebičastoj boji , nema na internetu , pa mi treba ! trebaju mi i slike da vidim koju boju treba ostaviti!
 
S

shiky

Guest
Da li itko ovdije na forumu koristi poticaje na koke Hrvatice?
 

azram

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
172
Mene isto zanima da li netko koristi poticaje za koke hrvatice i što je sve potrebno? Mogu li biti pomiješane s domaćim kokicama i da li je problem ako imaju beton*
 

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
ako hočete ostvarit poticaj za hrvatice onda vam moraju biti prstenovane ,svako jato odvojeno od drugog ,obavezno moraju biti na zemlji nikako na betonu i niz drugih uvjeta koliko mi je poznato bilo je 60kn po kokoši ako nisu što izmjenili nravno da se to ostvari treba hrpa papira i mnogo inspekcija:icon_madu:
 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
Uopće nije tak strašno kako se čini....UGLAVNOM:
1. trebate imati otvoren opg
2. imati jato od 10 kokica i pijetla, naravno u istom soju i da svi izgledaju po standardu
3. imati zatvoreni dio za nesti jaja, za zaklon od kiše i za spavanje kokoši od min 2m2
4. imati ispust za te kokice od min 100 m2 vanjskog prostora (voćnjak, livada)

Naravno sve ograđeno da nema miješanja s drugim kokicama ili drugim jatom (sojem). Meni su u petak (24.01.2014.) prstenovali 4 jata i bilo je sve ok. Naravno kavica ili gablec ne bi bili loši za posjetitelje...:D:
 

hb11

Član
Tu od
30 Lip 2011
Poruka
287
E i naravno morate imati kokice od vlasnika koji je u selekciji, tako da imate potvrdu od koga ste kupili piliće....
 

milka

Novi član
Tu od
29 Sij 2014
Poruka
4
i ja bi kupila pilice od koke hrvatice 60 kom,ako neko bude prodavao nek se javi
 

Dejana1707

Novi član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
14
ako netko ima jaja kokea hrvatica neka se javi na PM.,..ili neka me uputi na neku adresu...hvala unaprijed..
 
Na vrh