• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kolika je cjena izrade metra orgijevnog drveta

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
šumari moji...što kažete na priču koja je puštena iz direkcije da će se ukinuti maloprodaja,dakle neće više biti moguće kupovati u šumi,nego samo višemetricu na lageru,navodno bi do proljeća trebalo zaživjeti...

od toga nema ništa po toj priči će se opet morati puštati ljudi u šumu da izrađuju ogranke ono tanje od 7cm što neide u višemetricu na lager
Možda bude pooštreno da nećeš moći ići ako nemaš obrt i za to imam riješenje

R

radnik

Guest
od toga nema ništa po toj priči će se opet morati puštati ljudi u šumu da izrađuju ogranke ono tanje od 7cm što neide u višemetricu na lager

Pa tak je i odavno trebalo biti, reda svakak treba u tom poslu općenito....

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
maloprodaja samo na lageru? to mi baš ne drži vodu jer sam do sada kao fizička osoba radio proredu, pa nakon što je šumarija odvukla trupce, radio vimetricu i krošnje, onda u mladoj šumi rušio i izrađivao što je bilo za proredu i šta je sada ovo baš i ne razumijem,,, a to da će povećati iskoristivost to razmišljaju o BIO MASI ali se opet neke strukture u HŠ n slažu s tim jer će se s time opustošiti šuma, neće granje trunuti samo i td. i td.
da ti malo pojasnim...govori se po upravama da direkcije to priprema,a gdje je dima tu je i vatre....ako to zaživi ti više nećeš kao fizička osoba raditi proredu,niti kupovati bilo kakvo drvo u samoj šumi,nego ćeš morati imati obrt ili firmu sa licencijom koju izdaje HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE,što se tiče ovršina,plan je da će mehanizacija HŠ i kooperanti izvlačiti i trupce i svu višemetricu,onaj tko pogodi sječu i izvlačenje morati će odraditi i šumski red,Što se tiče biomase,nemaju se tu Hš više što buniti kad su zajedno sa vladom potpisali ugovore prema kojima će RH do 2020g. morati proizvoditi 20% el. energije iz obnovljivih izvora,a tu kao što znaš spadaju i šume,taj je slučaj riješen a sve drugo spada u dnevno politička prepucavanja.Dakle ako to zaživi višemetrica će se samo moći kupovati na lageru,dakle uplatiš na blagajni cijenu na lageru i voziš.Ja ne tvrdim da će se to dogoditi nego da se o tome naveliko govori da će tako biti...E da još jedna stvar,do 2020g. max,veći dio HŠ će ići u koncesiju,e to kažu da nije pitnje ,hoće ili neće,već je samo pitanje vremena i to nisu glasine već stvarnost koja još ne izlazi na vidjelo,i ne pitajte odakle mi to.Nema veze kojoj političkoj struji pripadate i koja stranka tada bude na vlasti to će se dogoditi,jedino će oni drugi tada biti protiv jer je to ipak politika...nadam se da sam vam malo pojasnio budućnost u šumi i oko nje....

R

radnik

Guest
da ti malo pojasnim...govori se po upravama da direkcije to priprema,a gdje je dima tu je i vatre....ako to zaživi ti više nećeš kao fizička osoba raditi proredu,niti kupovati bilo kakvo drvo u samoj šumi,nego ćeš morati imati obrt ili firmu sa licencijom koju izdaje HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE,.

Izvini na quotanju samo dijela upisa, ali mislim se samo na to osvrnuti. Naime, to je trebalo odavno napraviti i reći "popu pop a bobu bob" nek rade registrirane firme, nek plaćaju poreze, nek zapošljavaju ljude, a ne kao dosad, sve u svojevrsnoj sivoj zoni, jer svi mi dobro znamo da ljudi nisu uzimali proredu i samoizradu isključivo za svoje potrebe ogreijeva, već se time itekako švercalo bez plaćanja davanja državi.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
da ti malo pojasnim...govori se po upravama da direkcije to priprema,a gdje je dima tu je i vatre....ako to zaživi ti više nećeš kao fizička osoba raditi proredu,niti kupovati bilo kakvo drvo u samoj šumi,nego ćeš morati imati obrt ili firmu sa licencijom koju izdaje HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE,što se tiče ovršina,plan je da će mehanizacija HŠ i kooperanti izvlačiti i trupce i svu višemetricu,onaj tko pogodi sječu i izvlačenje morati će odraditi i šumski red,Što se tiče biomase,nemaju se tu Hš više što buniti kad su zajedno sa vladom potpisali ugovore prema kojima će RH do 2020g. morati proizvoditi 20% el. energije iz obnovljivih izvora,a tu kao što znaš spadaju i šume,taj je slučaj riješen a sve drugo spada u dnevno politička prepucavanja.Dakle ako to zaživi višemetrica će se samo moći kupovati na lageru,dakle uplatiš na blagajni cijenu na lageru i voziš.Ja ne tvrdim da će se to dogoditi nego da se o tome naveliko govori da će tako biti...E da još jedna stvar,do 2020g. max,veći dio HŠ će ići u koncesiju,e to kažu da nije pitnje ,hoće ili neće,već je samo pitanje vremena i to nisu glasine već stvarnost koja još ne izlazi na vidjelo,i ne pitajte odakle mi to.Nema veze kojoj političkoj struji pripadate i koja stranka tada bude na vlasti to će se dogoditi,jedino će oni drugi tada biti protiv jer je to ipak politika...nadam se da sam vam malo pojasnio budućnost u šumi i oko nje....

a ja se lijepo nadam da će narod progledati i odjebati i jedne i druge i plave i crvene i da će doći crni ili neki treći koji će uvesti malo, barem malo pravde

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
Izvini na quotanju samo dijela upisa, ali mislim se samo na to osvrnuti. Naime, to je trebalo odavno napraviti i reći "popu pop a bobu bob" nek rade registrirane firme, nek plaćaju poreze, nek zapošljavaju ljude, a ne kao dosad, sve u svojevrsnoj sivoj zoni, jer svi mi dobro znamo da ljudi nisu uzimali proredu i samoizradu isključivo za svoje potrebe ogreijeva, već se time itekako švercalo bez plaćanja davanja državi.
:D:D ja se već odavno nadam uvođenju reda u ovoj državi,pa tako i HŠ,no još to nisam dočekao,zarotiraju vodeće pozicije,malo mlate praznu slamu i opet isto...vidim da poznaješ problematiku...

a ja se lijepo nadam da će narod progledati i odjebati i jedne i druge i plave i crvene i da će doći crni ili neki treći koji će uvesti malo, barem malo pravde
:weedman:najbolje da "zeleni" dođu...

Posljednje uređivanje od moderatora:
R

radnik

Guest
Badava se nadate, narod je bedast jer da nije nebi i dovel državu u ovo stanje....

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
licencijom koju izdaje HRVATSKA KOMORA INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE
Nema veze kojoj političkoj struji pripadate i koja stranka tada bude na vlasti to će se dogoditi,jedino će oni drugi tada biti protiv jer je to ipak politika...nadam se da sam vam malo pojasnio budućnost u šumi i oko nje....

Kad znam tko je predsjednik komore, sramota me što sam šumar.
A ovo koncesija, to možemo zahvaliti našim političarima koji nisu oprali Angelu Merkel kad je rekla da je nedopustivo da je u Hrvatskoj preko 90 posto prirodnih šuma.

:D:D ja se već odavno nadam uvođenju reda u ovoj državi,pa tako i HŠ,no još to nisam dočekao,zarotiraju vodeće pozicije,malo mlate praznu slamu i opet isto
Samo se mijenjaju međusobno pozicije. Ništa drugo, jedni druge štite, malo se javno pljuju, ali čisto reda radi. Nikad prave čistke kriminala neće biti. 11 godina vodim borbu na sudu protiv drvokradice u HŠ-u, i on može raditi, ali ja ne smijem. Lijepa je to državna firma.

najbolje da "zeleni" dođu...
Ako dođu zeleni, dogodit će se još veća katastrofa. Primjer je nacionalni park Sjeverni Velebit. Još malo pa će potkornjak uništiti smreku, ali biolog s pmf-a ne dozvoljava nikakve sanitarne radove jer je to nacioanlni park. I svakim danom sve više propada.

Inače imam jedan zanimljiv tekst o HŠ-u, pa ne znam da li da ga ovdje stavim jer ne znam koliko ima veze s temom. Pa ako ste zainteresirani mogu ga staviti. Zove se Hrvatske šume i lopovluk.

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
do sada je prema zakonu,da ga se pridržavalo, svaka fizička osoba koja je kupovala drvo u šumi i samoizrađivala ga trebala imati uvjerenje o osposobljavanju za rukovatelja motornom pilom,a onaj tko si je izvlačio drva traktorom je trebao imati uvjerenje o osposobljavanju za rukovatelja zglobnim(šumskim) traktorom i kopčašem drvnih sortimenata...90% ljudi koji idu u šumu to nema,dakle zakona se nije držalo,na stranu ovo za traktor,ali za motornu pilu bi trebalo imati jer dobar dio i nema pojma o pravilnom radu sa pilom a to vjerojatno i sam znaš kad pogledaš oko sebe...

mcmarko0204 nisam mislio na prave zelene, nego se odnosi na smajlića kojeg sam stavio...vidim da si iz branše i da se boriš protiv vjetenjača,nažalost znaš da u toj borbi ne možeš pobjediti, to je naša realnost,bolna i istinita sa kojom se svaki dan susrećemo u svim sferama života a ne samo u šumama...imali bi nas dvoje puno zajedničkih tema...pošalji mi tekst na pp,molim te...

R

radnik

Guest
Inače imam jedan zanimljiv tekst o HŠ-u, pa ne znam da li da ga ovdje stavim jer ne znam koliko ima veze s temom. Pa ako ste zainteresirani mogu ga staviti. Zove se Hrvatske šume i lopovluk.

stavi slobodno tekst, pak valjda živimo u demokraciji zar ne?

mcmarko0204 nisam mislio na prave zelene, nego se odnosi na smajlića kojeg sam stavio...vidim da si iz branše i da se boriš protiv vjetenjača,nažalost znaš da u toj borbi ne možeš pobjediti, to je naša realnost,bolna i istinita sa kojom se svaki dan susrećemo u svim sferama života a ne samo u šumama...imali bi nas dvoje puno zajedničkih tema...

Mislim da bude polako sada red ipak zaveden, ali tragično je to jer razlog uvođenja reda bude batina izvana u kombinaciji sa skoro-pa--kolabiranim proračunom, pa će ekipa iz vlasti morati u borbu s sivom ekonomijom oće neće...

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
žalosno je što reda ne možemo uvesti sami,nego sve moramo prvo upropastiti pa će nam stranci red uvoditi,samo oni to ne rade badave...ode vrhnja i maslo van granica,a nama sirutka...

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
a šta vrijede ta uvjerenja to je samo komad papira koji se kupovao za 300 kn,, ZNANJE je bitno, znam dosta ljudi koji imaju položeno a jedna da znaju promjeniti lanac na pili i odnjeti ga na prušenje i onda opet motorka ne ide u drvo jer im se vodilica malo proširila treba i nju malo skinuti ali oni nemaju pojma, takvi ljudi su opasniji nego oni koji nemaju uvjerenje a rade taj posao godinama, spominješ tu nešto traktore i ostalo, zaoravio si spomenuti kada ideš u krajnost i ateste i zaštitnu opremu, kod mene po Papuku bi šumarije bile sretne kada bi netko htio raditi šumu, nepitaju za ništa samo da se napravi posao i da im novci sjednu na račun

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Evo teksta:

Zaposlenicima Hrvatskih šuma u jednoj je godini isplaćeno 70 milijuna kuna stimulacija, regresa, naknada, dnevnica, božićnica, uskrsnica...

Državna revizija potvrdila je ono o čemu je Jutarnji list nekoliko puta pisao: pojedine državne tvrtke namještaju natječaje za nabavu vozila!

Hrvatske šume , primjerice, u 2011. potrošile su 882.000 kuna za nabavu osam vozila, i to za sedam terenaca i jedan osobni automobil, a u natječaju su bile naznačene tako detaljne specifikacije da je i državnim revizorima bilo sasvim jasno da pobjednik može biti samo jedan dobavljač.

Uz namještanje natječaja, revizori su otkrili da se, unatoč uvjeravanjima bivšeg predsjednika Uprave Darka Vuletića o štednji u Hrvatskim šumama, tamo baš remen i nije stezao. U vrijeme najteže gospodarske krize, naime, u Hrvatskim šumama u prošloj godini zaposleno je novih 135 radnika!

Prihodi su im iznosili 2,340 milijardi kuna, a rashodi 2,339 milijardi kuna. Za 131 milijun kuna bili su veći rashodi u 2011. nego godinu ranije, a na plaće je potrošeno 990 milijuna kuna, što je za 6,9 posto
više nego u 2010. Točnije, zbog povećanja broja zaposlenih potrošeno je 63,9 milijuna kuna više nego prethodne godine.

Sve na raspolaganju

Revizori su otkrili i rastrošnost same Uprave i direktora u Direkciji. U palači Hrvatskih šuma u Vukotinovićevoj ulici zaposleno je 179 ljudi, a pojedini direktori i Uprava na raspolaganju su imali 42 automobila.

I mogli su ih koristiti neograničeno, dan-noć, u poslovne i privatne svrhe. Tako su u 2011. potrošili čak 856.000 kuna samo za gorivo službenih vozila.

“Državni ured za reviziju predlaže preispitati opravdanost broja zaposlenika koji koriste neograničeno službene automobile zbog racionalnijeg korištenja sredstava”, piše u nalazu revizije.

Blagodati javne tvrtke

Nova Uprava na čelu s Ivanom Pavelićem poslušala je savjet Državne revizije i u travnju ove godine donijela odluku da samo članovi Uprave i direktori uprava Šuma mogu koristiti službena vozila, i to ne više neograničeno.

I sami zaposlenici uživali su blagodati rada u ovoj državnoj tvrtki, pa je tako u 2011. svim zaposlenicima isplaćena stimulacija u ukupnom iznosu od 16,3 milijuna kuna zbog poslovanja s dobiti, iako je ta dobit
bila značajno manja nego 2010. godine.

Radnici su dobivali i regres od 3800 kuna u bruto iznosu, isplaćena je i naknada za prijevoz od 25,8 milijuna kuna, terenski dodatak od 3,4 milijuna kuna, na dnevnice i službena putovanja potrošeno je 2,3 milijuna kuna, a na naknade za odvojeni život i za uporabu privatnog automobila u poslovne svrhe 1,7 milijuna kuna. Tu su još i božićnice i uskrsnice u iznosu od 2500 kuna (ukupno 20,7 milijuna kuna), otpremnine, jubilarne nagrade, darovi u naravi, pokloni za djecu, pomoć zaposlenicima...

U srpnju 2011. u Hrvatskim šumama donesen je Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koji je predvidio čak 10.026 zaposlenika. Krajem 2011. bilo ih je 8539, s tim da je u svim upravama Šuma i Direkciji uočeno da je na pojedinim radnim mjestima veći broj zaposlenih od predviđenog Pravilnikom, a da neki zaposlenici rade na
fiktivnim radnim mjestima koja nisu predviđena sistematizacijom.

_______________________________________________________________________________________
Znam za slučajeve da je ljudima ostalo dva mjeseca do mirovine, a odlazili su u mirovinu s po 150 do 200 tisuća kuna. Katastrofa. Sve to netko treba platiti. A u tekstu se ne bave zlouporabama novca OKFŠ-a. I ja ne vidim nikakve promjene dolaskom profesoram matematike na mjesto direktora HŠ-a.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Nebi bilo loše da navedeš porijeklo ovoga teksta

Primjećujem da se malo udaljavate od teme , samo nemojte predaleko :roll:

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
a šta vrijede ta uvjerenja to je samo komad papira koji se kupovao za 300 kn,, ZNANJE je bitno, znam dosta ljudi koji imaju položeno a jedna da znaju promjeniti lanac na pili i odnjeti ga na prušenje i onda opet motorka ne ide u drvo jer im se vodilica malo proširila treba i nju malo skinuti ali oni nemaju pojma, takvi ljudi su opasniji nego oni koji nemaju uvjerenje a rade taj posao godinama, spominješ tu nešto traktore i ostalo, zaoravio si spomenuti kada ideš u krajnost i ateste i zaštitnu opremu, kod mene po Papuku bi šumarije bile sretne kada bi netko htio raditi šumu, nepitaju za ništa samo da se napravi posao i da im novci sjednu na račun

mnogi imaju i vozačku pa su loši vozači,ali kad te policija zaustavi moraš ju imati...to što ti govoriš to ja znam i to je ono najžalosnije jer se sve rješava mitom i korupcijom...malo je i tih koji "znaju"da znaju raditi kako se spada..papir bi trebao biti dokaz da je provedena osnovna obuka,no to nažalost u jednom dobrom dijelu nije tako jer je samo papair kupljen...jednako su opasni i ti sa takvim papairom i oni bez papira koji misle da sve znaju...takvih je kod mene bilo na desetine,sve su znali dok nismo došli u prave sastojine pa se trebalo pokazati,e tad se vidi tko zna,a vjeruj meni,malo ih je...nije sjekač onaj tko zna upaliti motorku i srušiti bukvicu ili grabrić...ne spominjem ja tu traktore i ne idem u krajnost i nisam ništa zaboravio,već onaj tko se šumom bavi treba znati ostatak priče...to što se, moj prikane, radi mimo pravila i zakona ne znači da je to dobro i ispravno...inače ja ne trebam vidjeti kako tko radi,meni je dovoljno da pogledam panj i žilište i znam točno kakav je sjekač obarao....

Nebi bilo loše da navedeš porijeklo ovoga teksta

Primjećujem da se malo udaljavate od teme , samo nemojte predaleko :roll:
malo smo se udaljili,priznajem,ali polako ćemo i natrag...no bolje je da rasparavljamo nego da nema nikoga,zar ne...inače ovaj je tekst bio objavljen u jutarnjem ili večernjem,ne sjećam se točno...

R

radnik

Guest
on topic, cijena izrade je jako teško utvrdiva u uvjetima koji vladaju na našem tržištu, a onda je tu i pitanje za koga je ta cijena, jel pričamo o cjeni za nekog veletrgovca ili o nekakvoj maloprodajnoj cijeni za krajnjeg kupca... ovakva podjela se sad možda većini čini smješna, jer svi znaju da se kod nas ogrijevom mulja na sve mile načine, ali kao što rekoh ja vjerujem da će se stvari urediti, ali da će to za mnoge "fuš-majstore" biti itekako bolno, bit će....

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
on topic, cijena izrade je jako teško utvrdiva u uvjetima koji vladaju na našem tržištu, a onda je tu i pitanje za koga je ta cijena, jel pričamo o cjeni za nekog veletrgovca ili o nekakvoj maloprodajnoj cijeni za krajnjeg kupca... ovakva podjela se sad možda većini čini smješna, jer svi znaju da se kod nas ogrijevom mulja na sve mile načine, ali kao što rekoh ja vjerujem da će se stvari urediti, ali da će to za mnoge "fuš-majstore" biti itekako bolno, bit će....

:axe:cijena izrade se lako izračuna ako su poznati svi potrebni parametri,računa se za svako radilište ili po domaći,svaki posal, posebno...ti vjerojatno govoriš o početnoj cijeni sirovine,e tu je prostor za manipulaciju ogroman,naročito sada kad se ugovori sklapaju na rokove od deset godina sa hrpom otvorenih stavaka...a cijenu diktiraju veliki igrači,a ne ponuda i potražnja kako bi trebalo biti...

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
inače ja ne trebam vidjeti kako tko radi,meni je dovoljno da pogledam panj i žilište i znam točno kakav je sjekač obarao.......

-to svaki koji znao posao čita kao knjigu

-ogrijevno drvo u HŠ barem na mojem području čini možda smo 10 %ukupnog prihoda, ima djelova gdje bi bili sretni da netko hoće raditi a uopće nije problem samo što je malo dalje tu i tamo uzme neki privatnik dovede ljude iz bosne da im 20 kn po metru i alat i udaraj, spavaju u šumi pod najlonom, policija dozna pa ih pohvati odvede sudcu za prekršaje on im naloži da kroz 24 sata moraju napustiti RH i to se tako vrti u krug, hrpa drva ostaje u šumi i bili bi sretni da ga netko izradi i da dobiju neke novce od toga a ovoda sse postrožuje ovo ono to je sve :scratch

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
Daleko sam od profesionalnog šumara, ali sam kao dijete pročitao Stihl upute za rukovanje motornom pilom, i danas ih mnogi besramno kopiraju:toimonster: Osnove znam, iako pretjerano iskustva nemam, i zahvaljujem Bogu što nisam imao problema u šumi. Ako baš bude trebalo za mojih 15-ak m3 godišnje, položit ćemo to, a da će mi netko u mojoj šumi određivati išta, neće. Sivonja nisam, a ostalo je moje ustavno pravo vlasništva.

R

radnik

Guest
:axe:cijena izrade se lako izračuna ako su poznati svi potrebni parametri,računa se za svako radilište ili po domaći,svaki posal, posebno...ti vjerojatno govoriš o početnoj cijeni sirovine,e tu je prostor za manipulaciju ogroman,naročito sada kad se ugovori sklapaju na rokove od deset godina sa hrpom otvorenih stavaka...a cijenu diktiraju veliki igrači,a ne ponuda i potražnja kako bi trebalo biti...

Nismo se mi dva baš razumjeli, ono što sam ja htio reći jest da je tgeško utvrdiva cijena izrade tako dugo dok imamo neuređeno tržište puno sive i crne ekonomije. Na primjer:
Ne može izaći ista cijena izrade kod dva subjekta ako prvi subjekt:
1. plaća porez na dobit
2. prijavljuje radnike
3. oprema ih prema pravilima zaštite na radu
4. kupuje legalno preko računa sav repromaterijal
5. na fakturiranu vrijednost uredno plaća PDV,
6. ima uredno atestirane strojeve npr.-- ne bi neki vjerovali ali atest košta.... :)

Dok subjekt drugi ne radi ništa od toga dapače:
1. ima neregistriranu djelatnost, dakle ne plaća poreze i davanja
2. ulijeva loživo ulje u strojeve
3. ima neregistriran traktor npr.
4. kao ispomoć u šumi koristi tzv "rođake" a zapravo seoske raspikuće i propalice
5. ima toga još al mi se neda, mislim da svi shvaćaju
sad vi meni recite čija je cijena izrade metra drva veća, i kako utvrditi onda pravu vrijednost ...

Najnoviji postovi

Na vrh