• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koliko plačate drva na rastu???

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754

Ne znam imaš li već kupca za drvo ili što, ali ako ćeš u šumi rezati na kratko, policija ti ne može
ništa, ne može ti ništa šumarska inspekcija ako su ti komadi drva duljine do 40 cm. Za sve iznad toga
ti treba otprema ŠSS i papiri.

Dečki jel to istina?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

Ne znam imaš li već kupca za drvo ili što, ali ako ćeš u šumi rezati na kratko, policija ti ne može
ništa, ne može ti ništa šumarska inspekcija ako su ti komadi drva duljine do 40 cm. Za sve iznad toga

Dečki jel to istina?

Kažeš da voziš za osobne potrebe. Iznad moraš tražiti otpremu.
Ako nisi siguran što i kako, s obzirom da savjetodavne više neme, pitaš u šumariji. S obzirom da su HŠ dobile po prstima, uvjerenja sam da će sada strože kontrolirati privatne šumoposjednike novim zakonom o šumama, pa će vjerojatno čekićat svaki furak na prikolici. :)

Tu od
1 Velj 2012
Poruka
220

Dečki jel to istina?

ne bih se baš složio s tom konstatacijom....
izrezani furci se mogu čekićati i otpremati...policija i lugar te mogu zaustaviti i kontrolirati bez problema, još k tome ak su friško narezana...jedino ak su furci narezani i pocjepani onda će ti progledati kroz prste, naravno ak se radi o prijevozu manjih količina na traktoru i/ili manjem kamiončiću do 3,5 tone u bruttu.

eto primjera iz prakse:
policija, šumarski inspektor i državni inspektor išli po selima kod i oko mene, ulazili u dvorište gdje god su vidjeli drva u metrici i višemetrici tj trupcima. tražili papire da se dokaže porijeklo. ajoooj panike...

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
izrezani furci se mogu čekićati i otpremati...policija i lugar te mogu zaustaviti i kontrolirati bez problema, još k tome ak su friško narezana...jedino ak su furci narezani i pocjepani onda će ti progledati kroz prste, naravno ak se radi o prijevozu manjih količina na traktoru i/ili manjem kamiončiću do 3,5 tone u bruttu.

eto primjera iz prakse:
policija, šumarski inspektor i državni inspektor išli po selima kod i oko mene, ulazili u dvorište gdje god su vidjeli drva u metrici i višemetrici tj trupcima. tražili papire da se dokaže porijeklo. ajoooj panike...
u šumariji se govori o ponovnom ustroju ŠSS od 7mj.inspektori neka rade svoj posao a mi svoj,no bez naloga im nikakve podatke za drva u svom dvorištu ne treba davati.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
eto primjera iz prakse:

trupci moraju imati čekić s oba čela.
višemetrica mora imati čekić s vidljive strane prikolice.
metrica na prikolici ako se čekića s jedne strane mora se počekičati 70-80 %,
ako se čekića s obje strane mora se počekićati 50 % sa svake strane.
kratki furci do 40 cm se ne čekićaju niti se mora pisati/tražiti otpremnica.
50 cm se mora jer se može slagati prostorni metar.

može on doći u moje dvorište i gledati drva koliko hoće. donijet ću im stolac, pivu pa nek gledaju koliko god žele :)

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
u šumariji se govori o ponovnom ustroju ŠSS od 7mj.inspektori neka rade svoj posao a mi svoj,no bez naloga im nikakve podatke za drva u svom dvorištu ne treba davati.

na cesti te može kontrolirati samo policija i inspektorat nikako lugar niti upravitelj šumarije
lugar,upravitelj revirnik itd mogu te kontrolirati samo na šumskom putu odnosno trasi kroz šumu do asfalta

Tu od
1 Velj 2012
Poruka
220
sad ste me "povukli" za jezik...

u konkretnom slučaju, nalog za inspekcijski nadzor je imao državni inspektorat povodom prijave da se drva nabavljaju bez odgovarajuće popratne dokumentacije i takva se prodaju na crno. prilikom inspekcijskog nadzora, državni inspektorat je angažirao struku, šumarskog inspektora i policijske službenike pozvao kao asistenciju. obišli selo i preispitali svaku kuću u čijem se dvorištu nalazila drva. da stvar bude gora svaka deseta kuća je imala "nekakav" papir, a svaka druga kuća je drva kupila od lokalnog prodavača na crno, o ostali su se za drva snašli u svom aranžmanu...kad su sakupili dovoljno izjava, pokucali su na vrata tom lokalnom prodavaču...

slažem se sa vama u vezi prethodno rečenog, ali to ej teorija...a praksa je sljedeća:
-revirnik i lugar načuju da si u njegovom reviru maznuo drva pa ih vidi u tvojem dvorištu. u boljem slučaju dođe ti na vrata i dogovorite se da ti napiše neku kaznu za šumsku štetu, a ako krenu "sjekire frcat" pozove policiju, koja zapljeni drva i podnese kaznenu prijavu zbog krađe drva, možda i zbog prijetnje lugaru...a kazna od šumarije za šumsku štetu te također čeka...
-kad dođe policija u dvorište, a ti ih počneš cimat za nalog, oni ga ishode za dva sata pa pretragom imanja nađu ono što treba i ne treba, zapljene drva kao predmet kaznenog djela, traktor, kamion, prikolicu, motornu pilu kao sredstvo izvršenja kaznenog djela...pa se ti s rogatim bodi...

ovo su sve događaji koji su se događali i koji su stvarnost...

Posljednje uređivanje:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
sad ste me "povukli" za jezik...
u konkretnom slučaju, nalog za inspekcijski nadzor je imao državni inspektorat povodom prijave da se drva nabavljaju bez odgovarajuće popratne dokumentacije i takva se prodaju na crno.
ovo su sve događaji koji su se događali i koji su stvarnost...

to je jasno, ako je krimos dobit će po prstima kad tad. i tako treba biti. mi ostali smo govorili za nas koji rade po ps-u. ako ti radiš drva plaćaš tražiš popratnice i zajebavaš se, on na crno tebi automatski krade kupce.
znači smiješ ti i za prodaju na kratko, ali ako se krade onda ga, da prostiš, jebi. jer nikako ne možeš dokazati da je sve legalno. pogotovo ako imaš ral šume, a opskrbljuješ cijelo selo.
i takvima bih slao policiju svaki bogovetni dan.

Tu od
1 Velj 2012
Poruka
220
to je jasno, ako je krimos dobit će po prstima kad tad. i tako treba biti. mi ostali smo govorili za nas koji rade po ps-u. ako ti radiš drva plaćaš tražiš popratnice i zajebavaš se, on na crno tebi automatski krade kupce.
znači smiješ ti i za prodaju na kratko, ali ako se krade onda ga, da prostiš, jebi. jer nikako ne možeš dokazati da je sve legalno. pogotovo ako imaš ral šume, a opskrbljuješ cijelo selo.
i takvima bih slao policiju svaki bogovetni dan.

imaš pp...

općenito takav način poslovanja je neozbiljan i kratkih staza i kao takav ne predstavlja konkurenciju pa nema potrebe ih opstruirati u radu, kojom brzinom bljesnu tako se i ugase, a njihov posao ostane na neuspjelom pokušaju...

Posljednje uređivanje:
P

pepsich

Guest
erm ja sam procitala sve do sad napisano na temi al obzirom da stvarno nisam u tome ja nemam pojma sta ste vi pisali ni sta je šss ni sve ostale cudne rijeci
al vidim da imate zivaca pa objasnjavate pa mozda ce se netko smilovati i meni
ovak ja sam dobila neku zemlju koja ima i sumu
pa sam ja mislila mozda od te sume posjec sta se da i moze i od toga skupit pare za novu kucu
e sad jedino sto ja znam o svojim sumama je sljedece
imam 6704 m2 šume i to odjel 30 je bolje kvalitete ima 236 m3/ha dok 35a ima 160 m3/ha u odjelu 30 imam 2410 m2
e sad ja naravno nemam pojma sta to znaci
i opce koja je procedura
vidjela sam neki revernik nesto cekica
di se to nadje ko to sjece kome se to prodaje
dakle ja sam stvarno idiot za to a trenutno a i na zalost dugorocno je jedini nacin da se skupe pare za tu novu kucu (koja je prijeko potrebna) ta suma pa eto ako mi netko moze nekako pomoc ja bi bila jako zahvalna
btw suma je oko popovace
znam da je tu sad jako puno nepoznanica ali bilo kakav savjet je dobrodosao

Tu od
1 Velj 2012
Poruka
220
ŠSS=šumarska savjetodavna služba (ona ti čekića po toj tvojoj privatnoj šumi kad se odlučiš sjeći...tj određuje ti što smiješ, a što ne sjeći. jedno vrijeme je bila ukinuta, sad od 6. mj opet počinje s djelovanjem).

vidim da barataš drvnom zalihom na svojim česticama, znači da je netko nekad angažirao ŠSS za tu šumu.
koji ti je drvni sastav te šume, koje vrste drveća, možda se nešto i dade bolje unovčiti osim drva za ogrjev.

P

pepsich

Guest
pa zapravo ne znam tocno sto imam
jedino sto znam je ono sto mi je deda rekao a to je bukva i hrast e sad sigurno se nadje jos ponesto al bi trebao netko strucan izac na teren pa to vidjet rec jer kao sto rekoh ovo sto sam napisala su jedini podaci koje imam i to su samo papirnati znaci ja sam dala brojeve cestica a ovo sto sam napisala je ono sto su mi rekli
a sad ko je strucan da izadje na teren pa da to vidi jel to ta šss i di ja to nadjem i koliko se to placa i jel osoba koja mi kaze sta imam ta ista koja mi kaze sta smijem sjec ja iskreno pojma nemam
dakle po papirima od sumarije kazu da je bukva
to je nes sitno papirologije sta imam ta neka kubikaza i da je bukva

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
imaš pp...

općenito takav način poslovanja je neozbiljan i kratkih staza i kao takav ne predstavlja konkurenciju pa nema potrebe ih opstruirati u radu, kojom brzinom bljesnu tako se i ugase, a njihov posao ostane na neuspjelom pokušaju...

konkretan slučaj u mom okruženju : neki likovi kradu od šumarije drva do odjela u kojem ja kupujem od šumarije , znači redovno kradu i prodaju po cijeni nižoj od moje u koju ja mogu da se uklopim dok sve poplaćam
e sad jedina dobra stvar je što oni nemogu toliko da nakradu koliko je tržište , ali da imam problema sa mojom prodajnom cijenom zbog njih , imam :mad:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
pa zapravo ne znam tocno sto imam
jedino sto znam je ono sto mi je deda rekao a to je bukva i hrast e sad sigurno se nadje jos ponesto al bi trebao netko strucan izac na teren pa to vidjet rec jer kao sto rekoh ovo sto sam napisala su jedini podaci koje imam i to su samo papirnati znaci ja sam dala brojeve cestica a ovo sto sam napisala je ono sto su mi rekli
a sad ko je strucan da izadje na teren pa da to vidi jel to ta šss i di ja to nadjem i koliko se to placa i jel osoba koja mi kaze sta imam ta ista koja mi kaze sta smijem sjec ja iskreno pojma nemam
dakle po papirima od sumarije kazu da je bukva
to je nes sitno papirologije sta imam ta neka kubikaza i da je bukva

Izvadi posjedovni list u katastru. Odeš u šumariju u Popovači. Lijepo ih zamoliš da ti netko pokaže gdje ti je šuma. Moraju imati nekoga za privatne šume. Ako ne znaju ili ne žele, onda ti jedino preostaju geodeti. A to košta.
Onda predaš zahtjev u šumariji pa ti revirnik koji je za to zadužen ide u doznaku.
Ako su podaci točni koje si navela, onda na toj površini imaš oko 200 kubika drveta. O vrsti i kvaliteti ovisi koliko ćeš ili možeš love dobiti. Odmah tamo pitaj znaju li nekoga tko otkupljuje.

Aco 93

Član
Tu od
15 Lis 2010
Poruka
467
ŠSS=šumarska savjetodavna služba (ona ti čekića po toj tvojoj privatnoj šumi kad se odlučiš sjeći...tj određuje ti što smiješ, a što ne sjeći. jedno vrijeme je bila ukinuta, sad od 6. mj opet počinje s djelovanjem).

vidim da barataš drvnom zalihom na svojim česticama, znači da je netko nekad angažirao ŠSS za tu šumu.
koji ti je drvni sastav te šume, koje vrste drveća, možda se nešto i dade bolje unovčiti osim drva za ogrjev.

da ta savjetodavna služba bi trebala krenuti od 6mj.al nebude ništa od toga do kraja godine sigurno jer moraju mjenjati zakon o gospodarenju šumama da bi ona mogla to ponovo preuzeti jer će biti malo drugačiji način rada nego prije.danas pričao sa čovjekom iz uprave šuma.

P

pepsich

Guest
jel to znaci da onda ja sad nemam koga za pitat sta je za sjec ili ipak imam
i odmah da pitam jel netko od vas mozda zainteresiran za sjecu i otkup tog potencijalog drva kojeg imam
znam samo da je bukva sad jel za ogrijev ili nesto vise fensi pojma nemam
nadala sam se iduci tjedan ako zdravlje da (vucem upalu pluca vec tjednima) do sumarije pa tamo pitat nekog i dogovorit neki izlazak na teren da se vidi kakva je ta bukva i koliko toga ima
btw jel to kosta i koliko kosta da taj netko tko je osposobljen izadje i pogleda i pocekica

Aco 93

Član
Tu od
15 Lis 2010
Poruka
467
jel to znaci da onda ja sad nemam koga za pitat sta je za sjec ili ipak imam
i odmah da pitam jel netko od vas mozda zainteresiran za sjecu i otkup tog potencijalog drva kojeg imam
znam samo da je bukva sad jel za ogrijev ili nesto vise fensi pojma nemam
nadala sam se iduci tjedan ako zdravlje da (vucem upalu pluca vec tjednima) do sumarije pa tamo pitat nekog i dogovorit neki izlazak na teren da se vidi kakva je ta bukva i koliko toga ima
btw jel to kosta i koliko kosta da taj netko tko je osposobljen izadje i pogleda i pocekica

ma imaš odi samo u šumariju koja gospodari na tom terenu i pitaj imaju oni tehničara za privatnu šumu.
ja sam napisao etnošindri samo za tu savjetodavnu službu da zna šta se dešava kakva je situacija trenutno.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Stručnjaci, recite kolika je cijena višemetrice, dakle nudi mi jedan čovjek trupce za ogrijev bukva, hrast dovezene s kamionom u dvorište, a neznam cijenu niti mogu naći na njuškalu...

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Stručnjaci, recite kolika je cijena višemetrice, dakle nudi mi jedan čovjek trupce za ogrijev bukva, hrast dovezene s kamionom u dvorište, a neznam cijenu niti mogu naći na njuškalu...

Službeni cjenik hrvatskih šuma. Prva klasa oko 170 kn, druga klasa oko 140. Ima noviji cjenik, ali je razlika svega par kuna, tako da je nebitno. Plus dovoz?
http://portal.hrsume.hr/images/dok/proizvodi/cjenik2008.pdf

Najnoviji postovi

Na vrh