Drva u toj šumi ima koliko ima. Ne može biti više niti manje. Neka ti netko iz najbliže šumarije izmjeri i procijeni. Što se tiče bukve, tu se nećeš usrećiti. Bukvu, nažalost možeš prodati samo u ogrjev ili 300 kuna za kubik. Cijena je jad i bijeda. Ako je hrast kitnjak cijena bi mu mogla biti dobra. Vjerojatno ima koji javor, ali neka ti to vidi netko iz šumarije. Dobro pazi da te ne preveslaju. I nemoj na prvu preporuku kupca/nakupca naletjet. Vole ti oni "preporučit" nekoga tko pošteno plaća. Moš mislit. Dobro provjeri prije nego se odlučiš.
A krađe i ljudske gluposti sam se nagledao u zadnjih mjesec dana da je to strašno.
Kupovao sam šumu malo više od 3 rali u komadu i ponudio sam gazdi 4000 eura. Možda malo, možda puno, on je tražio 6000. Rekao je da neće prodati po toj cijeni. Rekao je da samo toliko vrijede doznačeni hrastovi. U redu. Pošteno sam ponudio. Sretnem ga prošli tjedan i počne on meni priču kako se dogovorio s nakupcem za hrastove i kako ga je isti spasio. Kako pitam ga ja. Dakle, lik je dogovorio prodaju, gazda je oborio oko 40-ak kubika hrasta. Recimo poštena cijena za oboreno bi bila oko 35000 kuna. Zove njega nakupac i kaže da hrast nejde i da ne može kupiti. Zove ga gazda drugi dan i kaže pa daj kupi, treba mi novac, može cijena dolje. Dođe nakupac, gleda hrastove i kaže može, ali pod cijenu jasena. Odmah sam znao. Tako ga je spasio, prodao je 40 kubika hrasta za 15000 kuna.
Nisam mogao vjerovati kad mi je to pričao. Sada mora čekati 50 godina da ostali narastu.
Ljudskoj gluposti i naivnosti nikad kraja.
Drvokradica koji je meni opelješio šumu prije deset godina, uhvaćen kako u državnoj parceli maže hrastove. Po redu. I to ne otac, ne sin, nego već unuk. Sve su ga naučili i bogme su ga dobro naučili.