• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
šteta truda i svega .
ja sam čuo , nisam probao ..ali ima logike ...znaš da ne volim oko toga osim za silu i kad moram
Meso treba izrezati na komade kakvi su pogoni za mašinu , nasoliti i držati tako 24 sata ..Meso od soli pusti istu onu sukrvicu i koja nije poželjna u mesu za sušenje .Takvo meso malo otvrdne pa se lakše i bolje melje .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,778
Znam, ali nisam drugačije rešil pa sam moral tak.
To su mi oni moji kemičari delali i dimili......

Neznam jel si ti bil kod mene prisutan ali ja i onaj moj stari mesar smo jednom prilikom tak radili.
Narezali smo na kockice i tak napacali i onda kroz par dana punili.
Nikad prije, a ni poslije ja takvih kobasica nisam imal.
Radil sam ja sam jednom ali nije mi uspelo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nema dugo smo nešto raspravljali o mašinama , pa kao bilo je bolje da je 22 nego 32 .
Sim kaj sam isprabo sve prešao sam na ovakve ...
Tko zna , malo tko da ova mašina ima nož s vanjske strane , vidi se na slici .
Prednosti i nedostaci sigurno nikoga ne zanimaju .

Prilozi

• 20231228_133924.jpg
    20231228_133924.jpg
    37.4 KB · Pregleda: 27
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
E, a kolko sad ovo salamu ili kako se to zove da držim tako? Kaže to sveki dan soliti i okretati treba, jel to istina? Ja to nikad nisam radio, i kaže za 10 kila mesa ide kila soli, valjda je dobro, ha?

IMG_20240106_125201.jpg

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Poklo i ja moje po kući 🤣🤣🤣

View attachment 68673
View attachment 68674
Kak to da ne motaš kobase, ove u prirodnom crijevu? I kak onda spremaš ove duge kobaje?
Da te preteknem, nemoraš pisati da imaš velike gaće 😅 .

Kaj se tiče paca, salamure kak ko već zove....samo sol, i između svakog reda mesa u kaci još posoliti. Deblji komadi na dno i oni su do 4 tj u pacu (tu spadaju hamburger i šunka u cijelosti), što su komadi tanji tak idu na vrh, i oni su tjedan do dva. Bez okretanja i diranja. Pred dimljenje u vodu na 24h

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
i kak onda..prvo tanje komade van ..pa dim ..za tjedan dana deblje --pa dim , zadnje šunke , pa opet dim ...ugrubo dimljenje traje cca mjesec dana ?
a kamo s tankim mesom koje je podimljeno?-na drugi tavan --ti mater pa to je posla ko u ložionici titanika

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ma palim vas malo 😂😂

Kod mene salamura ide na 21dan, samo sol i svakih 7 dana okretanje i izbacivanje sukrvice da donji komadi ne plivaju, doduše ovo je sada malo korito, nekada je bilo 6 komada u danu pa u kacu od 700L malte ne do vrha napuniš, a nekad je bilo i 15 ljudi na svinjokolji, ovo danas... Dva komada nas četvorica opičimo bez beda u 5 - 6 sati, svi se razbježe, pa moliš da dođu na večeru. Prvo veče nas trojica sami večeramo, ne dolazi ni obitelj niti itko drugi jer svi imaju bitnije tvari. Drugi dan rekord, s troje djece i dvije žene, devetoro, šta pričati svinjokolja nije kao što je nekada bila, to je nekada bio kirbaj, a sada kao i svatovi "daj da odradimo".

****** nas današnje društvo da nas ******. Onda čuješ od ljudi oko 30-e kaže; "Ja ti ne znam ništa, šta me zoveš kad znaš da ne znam?" Pa ***** ti mater, kako ćeš naučiti? S druge strane, jedan za kog se nebi ni nadao, pitao za neki posao, ja reko imam svinjokolju, ne mogu, kaže on ja ti ne znam puno, ali ti mogu pomoći jer sam slobodan, a možda nešto i naučim.

Ugl. da se vrnem na salamuru, koske, uši, papci repovi idu i ranije na pušing smoking, otprilike kad skinem tanke kobasičke to nabacim, a debelke i kulenje ostaje duže.

Kulen me jebe zadnjih godina jer ga ne mogu kvalitetno staviti na dozrijevanje, pa sam smanjio, ali mislim da sam dohakao i tom problemu, nadam se samo da će to upaliti onako kako mislim.

@ZGseljak
Ma prežabljene su samo su crijeva malo duža, ali je slikano iz žablje perspektive pa djeluje kao da je sve dugačko u pm 😂

Sad samo da izdimim to na orasu i kiseljaku i bit će to dobro 😍😍

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
871
Istina. Polako, ali sigurno kolinje nestaje. Mislim da smo od ove kategorizacije jedino mi u nasoj ulici ostali da imamo svinje. Stari mi je vec sad poprilicno bolestan, ali ne da se. Kad on vise ne bude mogao, preostaje jedino klaonica jer u selu vise nemam koga pitati da mi pomogne. Jer ni sebi ne kolju, a kak budu meni.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,488
Dečki kod mene je tako već nekoliko godina, a nekad se radilo i odrađivalo po 5-6 komada dnevno, danas klanje sutra obrada,okupilo bi se dosta ponekad i do tridesetak, od toga sigurno desetak radno sposobnih, a ostali od najmlađih do najstarijih voljni raditi bar ono što mogu. A sad sam osuđen na klaonicu.
@Propali Poljoprivrednik i @Marko1986 razumijem sve vaše probleme.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
871
ja pokusavam smisliti nacin da sam koljem. Ali onda mi surenje otpada, morao bih guliti ili paliti brenerom pa skidati s nozem, a to mi se bas i ne svidja. Ono korito sa mehanizmom i letvama koje vrtis na kurblu mi je preskupo za mojih par komada za vlastite potrebe. Dizem ga ionako s traktorom. Mozda samo carsko i glave opalim brenerom i postruzem nozem, a ovo ostalo ogulim. Samo da se uvjerim da mogu sam. Hahaha

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
i kak onda..prvo tanje komade van ..pa dim ..za tjedan dana deblje --pa dim , zadnje šunke , pa opet dim ...ugrubo dimljenje traje cca mjesec dana ?
a kamo s tankim mesom koje je podimljeno?-na drugi tavan --ti mater pa to je posla ko u ložionici titanika
Točno tak, a nego kak drugačije?
Ti dimiš sve odjedanput? Kolku imaš onda pušnicu?

Najnoviji postovi

Na vrh