NEWHOLLAND
Iskusan lik
- Tu od
- 15 Srp 2010
- Poruka
- 5,596
Bitan je krajnji rezultat
A je l curi ulje iz mašine?Ja imam šunke bez kosti i prije dimljenja ju stavim pod prvi kraj traktora i prek noči ostaje pod njim i tek onda ide na dimljenje
Je. Žena bu trudna ili ti opališ il neko drugi🤭. Rezultat isti,postupak drugačiji 👍Bitan je krajnji rezultat
Zavisi kakova je mašina na oba krajaA je l curi ulje iz mašine?
Ako nije problem može malo detaljnije , kakva sol ,postupak itd....hvala .A da ja vama velim da ja pacam u otopini soli (18 kg soli na 100 l vode) i drzim od 24 h do 48 h ovisno o debljini mesa?? Hahaha
Pri nas je vrijedilo nepisano pravilo:... Za šunke (cijele) sam pitao jer kod nas se zna držati u pacu i do 6 tjedana a ja moram na posao.
Ja imam šunku ove godine cca 14 kg....malo bi bilo previse 14 tjedana...Pri nas je vrijedilo nepisano pravilo:
1 kg mase šunke = 1 tjedan pacanja (mokri pac).
Sad više ne sušimo cijele šunke, a i rabimo suhi pac (trljanje solju pomiješanom sa sitno narezanim komadićima češnjaka i premetanje jednom na tjedan).
Tanki komadi idu prije van, operu se, ocijede i obrišu krpom, pa na dim.
Isti postupak je i s ostalim mesom, kad se dovoljno napaca.
Mislim da je @MUHA na dobrom putu...Svako od nas radi kak misli da mu je najbolje i meso najfinije.
Izreka je točna, a možda si u pravu kod paca. Da bi prihvatil raditi drukčije, moram imati dobre razloge i ne preveliki rizik da bum kaj kod prvog pokušaja uprskal. Osim toga poželjno je da novi način nije kompliciraniji i da na novi način nema više posla. Ipak od svega je najvažnije kak mi paše kad je narezano. Delamo mokri pac, žena složi materijal za umakanje, a moje je da umočim i posolim. Iako je sve kasnije 3 tjedna u vodi s dodatkom mirodija, komadi nisu jednako slani, nego je svaki slan toloko koliko je soli utrljano na njega. To je jedini kritični dio za koji treba imati osječaj koliko soli. Suhi pac zahtjeva više posla od mokrog i kritičniji je kod naglih zatopljenja. Kad bum jel suho meso koje je bilo u suhom pacu, a ukusnije je od mojeg iz mokrog paca, moral bum razmisliti o promjeni načina. Prije sigurno ne bum. Vjerujem da je vama koji preferirate suhi pac, isto tak vaše meso najbolje.Sve je dobro dok se nezna za bolje