• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,636
Šećer se dodaje kao hrana za kulture u trajnim salamama (npr. zimska).
Vjerojatno je kak si napisal. No, prije dok sam papriku kupoval u dućanu, gledala sam da je stavim minimalno. Dodavanje kuhinjskog cukora se ipak poznalo na boji, bile su crvenije.

Kobasice bi prije dimljenja trebalo staviti u prostoriju sa 10-15 stupnjeva da se osuše i meso sazrije(npr. preko noći).
Lagano prosušivanje kobasica prije dimljenja je jako važno za kvalitetu kobasica. Nažalost rijetko tko ima u zimskom vremenu uvjete za to. No, s promjenom klime taj dio je nešto poboljšan. Najgore mi je bilo kda je vani bilo između -10°C i -20°C. Objesim ih na tavan, a one se smrznu.
Kao najbolje su mi ostale usjećanju one rađene u drugoj polovici svibnja, neke davne godine. Tome je u velikoj mjeri pridonijelo toplo vrijeme te su drugi dan bile spremne za dimljenje.

Onda imaju lijepu crvenu boju. Tako su mene učili stari majstori koji su završili školu za mesara-kobasičara u Petrinji.
Dok sam bil malen, koristil se biber za ljutinu i kobasice su uvijek bile jako tamne. Kasnije smo počeli biber stavljati samo za aromu, a za ljutinu papriku i od onda smo imali crvene kobasice.

Ove godine, nažalost ne bu kobasic - nema svinja. :(
Je li netko možda radil kobasice od kupljene svinjetine pomiješane s domaćom (krava-tele) mladom junetinom? Ne za sušenje, nego za kuhanje.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,397
Pa ako se ima neka dobra mesnica da se zna da je dobra i friška roba zašto ne. Mi uvijek dodamo malo junetine tipa 5 kg na nekih 25-30 kg smjese, a ove godine je stari kupio i plećku svinjsku još jednu koju smo stavili u kobasice da dobijemo nešto malo više od 30 kg kobasica jer nije bila baš prevelika svinja. Inače kod nas se da nać svinja za obradu...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,804
Jel ko stavlja vina u kobase? Ja da i to prije nego kaj nadevam.... Ovo do sad je cijepanje atoma.
Zadnjih par puta stavljam...cca 10 pari...zeni odgovara okus. .meni ne bas...

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,579
Ja meljem meso (dio sitno, veci dio grubo),meljem spek, za salame ga narezem na kockice. Promijesam to i onda dodajem zacine i sve mijesam. Zacine dodajem dio po dio i sve mijesam da se dobro poveze. Za salame od sitno mljevenog napravim prat i isto sve mijesam. Ne zacinim meso prije mljevenja. Meni je vazno dobro promijesati bas zbog toga da se dobro poveze sve. Punim sa topom.
Kako ti se sve poveze ako punis nakon mljevenja?
Imas sliku post 3454.
Možda nije po tvom ukusu, ali ja ovako radim po svom.
Možda tvoji proizvod bi imao bolju ocjenu, ali ja tu izmiksanu neželim.
Ova je na 8mm resetku, nekad radim i sa 11 mm rešetkom u deblje crijevo tad je sastav još izraženiji.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,804
Svatko po svojem ukusu..ne omalovazam niciji rad...radim za sebe i nama su tako dobre...malo jos isprobavam sa kobasicama koje kuhamo...tu imam jos malo problema i dileme...salame su nam.odlicne..dodu lijepo kompaktne za rezanje...njih meljem na grubo i spek.rezemo na kockice...budu odlicne...

Najnoviji postovi

Na vrh