Šećer se dodaje kao hrana za kulture u trajnim salamama (npr. zimska).
Vjerojatno je kak si napisal. No, prije dok sam papriku kupoval u dućanu, gledala sam da je stavim minimalno. Dodavanje kuhinjskog cukora se ipak poznalo na boji, bile su crvenije.
Kobasice bi prije dimljenja trebalo staviti u prostoriju sa 10-15 stupnjeva da se osuše i meso sazrije(npr. preko noći).
Lagano prosušivanje kobasica prije dimljenja je jako važno za kvalitetu kobasica. Nažalost rijetko tko ima u zimskom vremenu uvjete za to. No, s promjenom klime taj dio je nešto poboljšan. Najgore mi je bilo kda je vani bilo između -10°C i -20°C. Objesim ih na tavan, a one se smrznu.
Kao najbolje su mi ostale usjećanju one rađene u drugoj polovici svibnja, neke davne godine. Tome je u velikoj mjeri pridonijelo toplo vrijeme te su drugi dan bile spremne za dimljenje.
Onda imaju lijepu crvenu boju. Tako su mene učili stari majstori koji su završili školu za mesara-kobasičara u Petrinji.
Dok sam bil malen, koristil se biber za ljutinu i kobasice su uvijek bile jako tamne. Kasnije smo počeli biber stavljati samo za aromu, a za ljutinu papriku i od onda smo imali crvene kobasice.
Ove godine, nažalost ne bu kobasic - nema svinja.
Je li netko možda radil kobasice od kupljene svinjetine pomiješane s domaćom (krava-tele) mladom junetinom? Ne za sušenje, nego za kuhanje.