• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Nakon masakriranja, životinja dugo daje znakove života,pa je gazda nestrpljiv da mu radnici puno ne popiju dok čekaju,pa je stavi u koritu, nalije vruću vodu, a jadni stvor onda tek rita dok se neutopi.
No nije baš tak sve ...ali mi ga zezamo..da on ima najnoviji sistem.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Obavezno...i ovak uvijek mene hoće sjekirom nakon što fula..jer ga zajebavam..ali ja uvijek sajlom držim pajceka za glavu tj. između zubi, bilo da se omamljuje sjekirom ili mesarskim pištoljem..osim kad je neki lud i mrcina od 300 kg, onda ide 38..ali nitko blizu...

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
342kg radil je karabin, i njih i njihovo humano pošaljem nekam kad mrcina ruša svinjac.

newTomo

Član
Tu od
25 Ožu 2011
Poruka
121
Bok,

jel ima tko nekakav alat za vezanje kobasica ili crijeva salama?
vidio sam neke mašinice, ali su po 250 eura...

nikola

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Bok,

nikola

Ja vežem sa plastičnim vezicama i kombinirkama, koliko ti radiš toga :icon_scratch:

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Bok,

nikola

Alat za vezanje kobasica ,salama i ostalih mesnih proizvoda a u domaćoj proizvodnji je kvalitetna špaga primjerena svojom čvrstoćom i debljinom proizvodima koje vežeš , namotana na štapić cca 10 mm i kako vežeš tako se polako odmotava , a kada više nema namotaš ponovo ili si prirediš nekoliko namotanih štapića :(call):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
I ja koristim cvrstu bijelu spagu koju vezem na jednom kraju na cavlic zabijen u stol a na drugom kraju je namotana na plasticni stap,i kad napunim sedam salama,vezem jednu po jednu jednu do druge,rezem spagu i salame micem,pa ponovo svezem za cavlic pa ponovo sve,pa idu na pikanje i valjanje...

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Čavlić ,,,, nikada nisam radio sa njime iako sam to vidio kada je kod mene bio tetek iz slavonije , on se služio sa njim , ja svežem prvu ,,, salamu , kobasicu , prezbušt , a dalje slažem jednu za drugom , a predhodne mi služe mjesto čavliča ,, i tako mogu vezati dok je mjesta na stolu ili spage na drvenom štapiću ,,, a kada je gotovo ili nemam više mjesta jednostavno ih razrežem da ih odvojim da ostanu svaka za sebe :icon_eyes:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da taj cavlic ti sluzi za uporiste,da mozes vezat jednu za drugom,i stezat,kad nema mjesta na stolu,razrezes spage i maknes salame.
Sve radi jedan covjek,dok drugi puni top i vrti rucku punilice.
Jednostavno i lako,samo pazis na duzinu spage,da ti ostane da ih svezes da se mogu na stapove visit.

Prije susenja na zraku ih popikam i povaljam na krpi.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Da ja imam toliko kobasa rukama bi ih držal da se suše a vezal nožnim prstima ...testiral lizanjem .grizel bi ih samo na praznik .

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Evo jucer zadnja naceta,al je bilo malo reduciranja kroz ljeto,al zato speka i sunke jos ima i za goste:cool2:

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
A kako vežeš špek , ili ga samo kačiš na kukice:(rofl):

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Dali netko zna kolika novčana naknada bi bila primjerena za mesara koji bi odradio kolinje od A-Ž (kobasice mesne i krvne i meso po pravilima strke), cijena izražena po svinji. I koliko smo do polovica ili milanskog reza sve ostalo od gazde

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Arno spek uvjek malo popresam lagano,da se poravna,a prije vjesanja svezem dvije spage na dva coska i one ostaju sa spekom dokraja.
Imam veliku iglu sa rupom usicom u koju ide spaga i samo povucem i spaga prode a rupica na mesu minimalna.

Jajo kod nas je na polovice 1kn po kili pajceka zive vage.
A komplet obrada i kobase i prezgusti,krvavice... 3-4kn po kili zive vage.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
400 kuna mesaru za stokilaša :s::s:
Ne potcjenjujem njihov posel ali da bi pajcek prirasel za 400 kuna treba dva mjeseca u kotec hodati dva puta dnevno

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Znači sve isto kao i ja ,,, ja sam otkovao veliku iglu od rosfraj šipke i služi odlično , samo što ja još mećem na špekove drvene razupore između dvije špage da se u sušenju ne može stisnuti i izgrbaviti , a kada se dovoljno osuši reže se na manje komade i ide u škrinju a , šunke kada sam radio pred ljeto u podrum , u hladovinu i laganu promaju do jeseni a onda ponovo na tavan , na laganu promaju i što je bitno u tamni prostor ,,,, nikada ništa ne mečem na svjetlost da zori ,,,

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Moj je mesar radio 120kuna klanje,80 krvavice i to crne i bijele zajedno.,80 kobasice.Nikada nisam platila više od tristo kuna sve skupa makolika svinja bila - obično oko 150 kila.

Najnoviji postovi

Na vrh