• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,674
Odokativno. Utrljavam sol i gnječim meso da ga razgibam. Ono kaj ostane na mesu nakon dobrog gnječenja je sasvim dovoljno
Ja ovako radim unazad 30tak godina, jedino ponekad ako su veće šunke na njih još gore bacim solo i nakon tjedan dana kada vješam rebra i slaninu ih dosolim oko kosti, pokojni stari mi je tada rekao da se meso ne može presoliti i po meni to stoji. Znači koristim samo običnu tuzlansku sol, nikakvi posebni rituali niti preparati (ne velim da je to loše, samo da ne radim tako) nakon solenja tjedan dana u pušnicu idu rebra i slanina/špek...šunke, plećke (ak ostaju) i ostalo krupnije meso okrenem, sukrvicu izbacim, po potrebai dosolim i nakon još 2 tjedna u pušnicu...to je to.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,668
Ne bacam prije nego vadim za sušenje. Samo okrečem komade .
Tak ni ja ne bacam.
Rekel mi je mesar da sa njom prelijem nakon okretanja. Tak i radim.
Upravo sam okrenul nadam se zadnji put i nakon toga na dim.
 

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
558
A kojim drvetom sušite tj.dimite meso?,Meni je nekako suha vrba se naj bolje pokazala.Ove je jeseni nemam pa jasenom nije mi to to.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,867
Suhi pac, sol i zdrobljeni češnjak. Niš ne okrećem, tak samo zrak ulazi. Veliki komadi dole u kaci 4tj, manji i tanji gore, 2 tj. Sol utrljati pogotovo oko kosti. Između svakog sloja u kaci još staviti soli. Trik za soljenje šunke....kad zglobovi opuste i kad mogu raditi znači da je dost nasoljena.
Kad je pac gotov meso ide u vodu na 24h, da izvuče višak soli ako ga ima. Meso se prosuši i u dim.
Nema okretanja, nema čišćenja dlena, samo fino meseko.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
852
Onda sam ja kralj lijenosti.. Na 100 l vode 18 kg soli (otopiti sol). Tanje komade mesa, kosti, rebra 36 sati drzati potopljene u toj otopini. Deblje komade mesa( komade plecke, buta, bunceki, kare...), spek drzati 48 h.
Dimim sa sljivom, tresnjom, ako slucajno nema toga grabom, bukvom, jasenom. Nemam odredjen broj sati ili dana dimljenja, nego dok ne dobijem boju koju zelim. Kaf je juzina i kisa, ne kurim pod mesom.
Na taj nacin hrpu mesa pripremim i nikad nikakvog problema.
 

dzoksinjo

Novi član
Tu od
10 Stu 2019
Poruka
22
Ja ne sušim nikakve velike komade. Sve je maksimalno do 2 kile. Jednostavno nemam potrebu za velikim komadima. Ak zatreba ,uzmeš 2. A lakše je baratati. Ovo je nakon dva dima
View attachment 55699
Je li ovo meso tak jako crveno radi veće temperature ili puno dima? Ja radim suhi pac 3 tjedna i nakon toga dimim na 3 dima ali mi nikad nije meso tak jako crveno nego blijedo.
 

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Kad smo kod kolinja, bez zdravstveno sposobnih i dovoljno pribranih da se sa konzumacijom alkohola ponasa umjereno, nema sanse ic delat. Kolinje kakvo sam danas imal, vise nikad ne bude. Nikad!!! Mesar neozbiljan, ja radio jutarnju na poslu. Moj otac, tu iz postovanja prema sebi, jer ima ovdje puno starijih i patrijahalnih clanova, necu komentirat. Srecom meso je na hrpi, pokrivenu najlonom u podrumu do sutra, sude oprano i namoceno, krvavice se hlade. 2 posto soli, 1 posto papra i kod kuhanja mesa stavljeno nesto lovorovih listova. Pecena potrbusina, krv, kuhana riza. Crijeva oprana, napacana u cesnjaku, toploj slanoj vodi i octu. Prirodna, kupovna crijeva. Nakon punjenja, opkuhavanje u juhi u kojoj se kuhalo meso, vruca voda, al da ne kuha. 5, 10 minuta je nama dost. Odmah u hladnu vodu isprat, umocit i amen. Mislim da se lovor nece ni osjetit, premalo ga je bilo, al dobro.
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,687
uf, znali smo i mi imati takvo kolinje...bilo nas je 10-ak a od toga nas 3-4 sve radili a ostali lokali i zajebavali...nikad više...
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,468
Takva kolinja su i kod nas nekad bila, zato smo sad 3-4 i sve se odradi , kad nas je bilo puno ,samo je puno brige na one koji nisu baš za pomoći.
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
152
Je li ovo meso tak jako crveno radi veće temperature ili puno dima? Ja radim suhi pac 3 tjedna i nakon toga dimim na 3 dima ali mi nikad nije meso tak jako crveno nego blijedo.
To i mene zanima.
 

Najnoviji postovi

Na vrh