• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
595
Možda je i od udaraca nogom u šunke prilikom izvođenja iz svinjca prije klanja.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,788
Ne udaramo svinju. Imam prostor di izvedemo svinju van na način da joj otvorimo vrata i pustimo ju da sama dođe. Ne tjeramo, ne udaramo. Ništa. Uvijek to radimo 15-20min prije nego krenemo sa akcijom da ima vremena svinja sama doći van. Kad krenemo stavimo sajlu naprijed i povućemo ju cca 5m van iz tog prolaza i tu riješimo stvar. Iza isto stavimo sajlu da se lakše drži. Uglavnom, radimo isto kao i uvijek, a ovo nam se počelo događati unatrag nekih godinu dana.

• Like
Reactions: H&S

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,559
Meni nažalost nije površinski nego unutra u mesu. Do sad nikad nismo imali tih problema. Uvijek koljemo isto. Sad se to počelo pojavljivat i ne mogu shvatit u čemu je stvar.
Kasnim ali eto. Sličan problem sam uočio i kod sebe i prijatelja kod kojih sam radio. Te smo zakljucili da je u pitanju radnja pištolja koja ubija odmah mozak i mišići staju odmah bez toga da izbace krv. Te u nekim dijelovima ostane mnogo krvi pogotovo na onoj strani na koju je pao.
Prešli smo na struju i kad ga zakoljemo nakon par sekundi isključimo struju da se rita da izlazi što više krvi, ako pokuša da ustaje uključujemo prekidačem naravno bez vađenja viljuške. Takođe poželjno je okrenuti svinju da ima mogućnost da se cijedi, ili još bolje podići da visi.
Bar kod nas više nema zaostale krvi. Pokušaj promjenu i stavi kako izgleda.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,921
Zato je mesar koji je mene učil raditi to obavljal bez pištolja, s macolom. I to kaj veli @smilan, svinja se mora trzati da izbaca krv, a najbitnije je pravilno piknuti svinju, da se prereže glavna žila. Kad sam videl neke kak su razrezali vratinu da je bila neupotrebljiva, a žila samo lagano zarezana, naravno da onda krv ostaje u tijelu i puno duže svinja onda umire.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,745
Jadne svinje. Zato sam ja prešel vu vegetarijance penzionere. Malo graheka, malo krumpireka, mrkvice, blitvice,par lješnjaka, retki gemištek. To je život da je milina. :ppozdrav: :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh