• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,184
Sad jesu vlasnici kćer i zet. Ali otprl je stari Cecelja (bar mislim da je to prezime,nisam siguran)

Posljednje uređivanje:

Agronekulturan

Novi član
Tu od
4 Pro 2025
Poruka
6
evo dva dana nije bilo magle i dim se počel primati za kobase
s tim da sam odustao od piljevine i počeo dimit sa suhom grabrovinom
svakih cca 2 sata otvaram pušnicu da ju malo proluftam da izađe toplina

Agronekulturan

Novi član
Tu od
4 Pro 2025
Poruka
6
obično sam dimil prošlih godina tak da sam vani kuril a cijev sam porinul u pušnicu kroz vrata tak da su i vrata znala bit malo otvorena al problem ove godine je pritisak koji vraća dim nazad kroz vrata i magla koja ulazi od početka 12. mjeseca samo dva dana je bilo vedro svaki dan je bilo maglovito zato zatvaram pušnicu

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,118
Ove godine sam za probu u KTC-u kupil lopatice i malo carskoga za kobase. Lopatice su bile od PIK-a, a carsko od Pivca. Probali smo kuhane. Kad se skuha, malo je kak napuhnuta i malo su "gumene", ali su jestive. Doduše malo preslane, a soli sam del isti postotak kak i kad smo delali od svojih pajcekov. Kakve buju suhe bumo vidli kad se posušiju. Ako nebuju nam dobre, maček bu ih valjda štel. :ROFLMAO:

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,192
Ako su domaće kobasice " gumene" ili se teško režu ( ne drže se) probajte ih probosti na par mjesta čačkalicom na početku kuhanja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,118
Doma su samo delane. Sastojci su kupljeni. Vjerojatno je do mesa. Prave domaće nikad nisam pikal čačkalicom. To bi bila grehota. Saft treba ostati u njima i najbolje je kad se saft iz njih izlije na tanjur kod rezanja. :love:

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,192
Tak je, do mesa je, zato sam i napisao da treba probušiti, mala količina safta bu izašla nebude se primijetilo na okusu.
Kaj se tiče sušenja takvih kobasica budu dobre samo jako kaliraju, valjda zbog kupovnog mesa

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,118
Nije mi jano kak bi se "gumenost" smanjila ako kod kuhanja ispustim saft iz crijeva. Kuhale su se 1 vuru.
Materijal za suhe sam miješal bez dodavanja vode (osim koja kap sa čela). Možda kaliranje ne bu preveliko.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,192
Nije bilo ni meni jasno, no to mi ispričao profesionalni mesar, meni je funkcioniralo, kad su mi se događale takve situacije. Ovo s kuhanjem od jednog sata po meni nema smisla, dovoljno je da neobarene ( domaće) kobasice vriju cirka petnaestak minuta, tj, treba u sredini da temp, postigne preko 65 stupnjeva da bi bilo meso sigurno za konzumaciju.
Evo jedan primjer gdje vise ne trebaju takvi zahvati.
Meso isto iz trgovačkog centra samo je lopatica oko 2/3 a čvrsto masno tkivo 1/3 IMG_20251224_163831.jpg

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,829
Ja mislim da bi za kobasice bilo bolje meso sa raznih pozicija ,naravno najviše plećke uz dodatak leđne slanine.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,184
Nije baš po vagi. Obićno za 1 turu meljem oko 10 kil lopatice i oko 3 kile špeka. Kak se zalomi. Inaće ,kolko sam čital trebalo bi 7:3. I uvijek su super od mesa iz KTC-a. Sol 2.5 posto,ostalo po ukusu

Na vrh