• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Komasacija

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
Danas gledao o komasaciji u 2016-oj...pita covjek da ima zemlju u najmu, tj zakupu i da sto ce biti s njima? kaze kokos iz agencije da ce dobiti istu povrsinu na drugoj lokaciji. Mene zanima sto ako covjek ima visegodisnji nasad?????????????:eek:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
A gle, problema i nezadovoljnih će uvijek biti. Ali bez okrupnjavanja zemljišta NEMA profitabilne i konkurentne poljoprivrede.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nije to njveći problem, dobiti će vlasnik uz svoj nasad slobodno zemljište susjeda, a ako nije moguće, vjerojatno ostaviti zatečeno stanje.
No nešto dugo je tu u pitanju čega ljudi nisu svijesni, a nisam primjetila da je netko postavio pitanje, ili ga oni namjerno nisu emitirali - u prošloj komasaciji u Međimurju, na lokacijama gdje je bila provedena, u ono vrijeme cijena koštanja je bila cijena - e, sad me ne treba držati za riječ jeli tristo, petsto, ili više kila pšenice po hektaru koju je svaki vlasnik morao platiti - u ono je vrijeme to bilo poprilično skupo, ali ono gore što se dogodilo je bilo da se izgubilo i dio posjeda, što se pravdalo trasiranjem novih puteva i odvodnih kanala. No, činjenica je da se nakon završene komasacije u gruntovnom vlasništvu našlo podosta novih vlasnika kojih do tada nije bilo - jednostavno su višak oranica razdjelili međusobno i upisali se na njih gruntovno i katastarski.
Slijedeće u čemu kod komasacije često iskrsne problem je kategorija oranice koja se dobije u zamjenu za svoje vlasništvo. To je posebno izraženo u neravničarskom području, gdje se umjesto ravnih može dobiti nekakav brežuljak ili udolina na kojoj se naljeva voda u kišnom razdoblju. Ili umjesto dobre plodne zemlje nekakva pjeskulja na kojoj usjev nikada ne daje sto posto potencijala.

Puno čimbenika ima koji su predpostavljeni koristi od ukrupnjenih parcela i na koje svaki vlasnik koji uđe u komasaciju mora obratiti pozornost da ne ostane oštečen, a netko sa vezama i moći privilegiran.

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
245
Iskreno, mislim da takvi projekti neće proći najbolje... barem u mojemu kraju....

Sudeći po ljudima iz moga mjesta, ne vjerujem da bi netko mijenjao svoju parcelu odmah iza sela, koja je je kvalitetna... za nešto iste kvalitete negdje 5 kilometara dalje !?

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Nije to njveći problem, dobiti će vlasnik uz svoj nasad slobodno zemljište susjeda, a ako nije moguće, vjerojatno ostaviti zatečeno stanje.
No nešto dugo je tu u pitanju čega ljudi nisu svijesni, a nisam primjetila da je netko postavio pitanje, ili ga oni namjerno nisu emitirali - u prošloj komasaciji u Međimurju, na lokacijama gdje je bila provedena, u ono vrijeme cijena koštanja je bila cijena - e, sad me ne treba držati za riječ jeli tristo, petsto, ili više kila pšenice po hektaru koju je svaki vlasnik morao platiti - u ono je vrijeme to bilo poprilično skupo, ali ono gore što se dogodilo je bilo da se izgubilo i dio posjeda, što se pravdalo trasiranjem novih puteva i odvodnih kanala. No, činjenica je da se nakon završene komasacije u gruntovnom vlasništvu našlo podosta novih vlasnika kojih do tada nije bilo - jednostavno su višak oranica razdjelili međusobno i upisali se na njih gruntovno i katastarski.
Slijedeće u čemu kod komasacije često iskrsne problem je kategorija oranice koja se dobije u zamjenu za svoje vlasništvo. To je posebno izraženo u neravničarskom području, gdje se umjesto ravnih može dobiti nekakav brežuljak ili udolina na kojoj se naljeva voda u kišnom razdoblju. Ili umjesto dobre plodne zemlje nekakva pjeskulja na kojoj usjev nikada ne daje sto posto potencijala.

Puno čimbenika ima koji su predpostavljeni koristi od ukrupnjenih parcela i na koje svaki vlasnik koji uđe u komasaciju mora obratiti pozornost da ne ostane oštečen, a netko sa vezama i moći privilegiran.
Sve je tocno napisano. Sjecam se svog oca, on je do kraja svog zivota pricao o komasaciji koja je radjena 60-tih godina proslog stoljeca. Prosao je ovako kako si napisala. Dobije je manje zemlje nego sto je imao. Kod nas u Slavoniji, a vjerojatno i u drugim krajevima raditi komasaciju je cista glupost i bacanje novca. Slicno kao sto je bila i legalizacija. Samo ovo bi mogao biti puno veci kriminal. U Slavonoji u selima je ostalo nekoliko vecih poljoprivrednika i oni obradjuju preko 90 posto zemljista i to je zemljiste okrupnjeno. Negdje su se ljudi zamijenili i stvar je rijesena. Ne vidim niti jedan razlog za komasaciju. U medijima se vrti iste price kako su u nekoj opcini posjedi rascjepkani. Cilj takvih prica je stvaranje opravdanja za komasaciju. Jedini kome komasacija odgovara su krupni zemljoposjednici (latifundisti) da bi ustinuli jos koji hektar.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
ma da naša sveta porezna uprava prepozna problem (ili da im ga netko nacrta) nebi imali duple poreze kod zamjene zemljišta i okrupnjavanje bi se rješavalo dogovorom u selu...dakle, kvadrat za kvadrat bez poreza, eventualno ako je netko u plusu na taj plus kvadrata plati onih 5%...ovak oni imaju promet zemljišta i sve naplate...pa ko je lud da okrupni na taj način?:^):

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
Mene zanima, da ako uzmem 20 parcela u zakup i posadim nasad koji bi tamo trebao biti 15g, sto onda?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kod nas u Međimurju smo sa županijom bili dogovorili da se za kupnju susjedne parcele dobiju neka financijska sredstva - mislim da je bilo u pitanju dvije i pol tisuće kuna po hektaru, za zamjene više ne znam jesu li bile kako regulirane, a i ne znam je li to još na snazi - malo je smiješno što se ne sjećam više detalja, jer i to sam ja sa još dvoje ljude bila izdogovorila u vrijeme dok su bila neka ležernija financijska vremena a poljoprivreda ja bila na cijeni ali eto, dugo je tome vremena , a i dugo već nisam ništa kupila pa mi izašli detalji iz sjećanja.

Kod nas ima podosta parcela većih od hektara, što naravno nije neka reprezetantivna veličina, ali nije niti onakva kakvima je mediji predstavljaju kao stanje u javnosti.
Osobno imam nekoliko hektara koji su ili u neposrednoj blizini sela i samim time imaju vrijednost i par tisuća eura po hektaru veću nego zemljište duboko u ataru, ili one koje su uz asfaltiranu cestu ili dvadesetak metara od nje. Ili dvije koje su unutar katastarskog plana sela, a zapravo su poljoprivredna zemljišta van građevne zone za sada. I tu se radi o uvećanoj financijskoj vrijednosti koju ću isto tako izgubiti dodjelom iste kvadrature negdje u dubini atara.

Tako da je bolje da me samo ostave na miru jer će perje frcati na sve strane usude li se dirnuti u moju privatnu imovinu.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Na koji način oni to misle izvesti, pa kod mene kad općina hoće radit neku cestu preko privatne zemlje ne može to ako vlasnik ne dozvoli i mora ići u izvlaštenje koje traje godinama, mislim da oko pet godina. Jedino ako naprave ko u komunizmu dekretom kad su i moji prošli ko bosi po trnju ostavši bez nekoliko hektara kvalitetne zemlje.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Oni gledaju broj čestica, a ja na pojedinim parcelama imam više čestica, dakle parcela je već ukrupnata, ali nije sve spojeno u jednu česticu, kako se šta kupi čestica ostaje, jedino se u arkodu širi na jedan arkod. Imam parcelu gdje su tri čestice na 0.5kj i to odmah smanjuje prosječnu veličinu parcela, a takvih je slučajeva mnogo. To je sve krivo što se prije kod ostavine to sve rascjepkalo.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Samo neka oni okrupnjuju mene to ne zanima ,niti bi mjenjao svoju zemlju prvoklasnu za neku neznam kakvu.
Očito je da nemaju mozga

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Baš me zanima kako oni to misle izvesti kad imaju u katastru jedne podatke, u gruntovni druge, a treći je stvarni vlasnik odnosno korisnik te zemlje.
Da bi se to razmustačilo treba toliko novaca koliko ni ta zemlja ne vrijedi. Zato nam i jesu takve zemljišne knjige. Imam slučaj da moram riješiti papire za zemlju cca 800 m2 koja je u posjedu moje obitelji generacijama, ali u katastru je moja, u gruntovnoj nije. S tim da je gruntovni vlasnik umro prije više od dvadeset godina i tu parcelu nije nitko spominjao na ostavinskoj. No da skratim treba mi cca 1000 eura za papirnato rješavanje te ficle koja u stvarnosti ne vrijedi ni 1000 kuna. I postupak traje 9 mjeseci, eto pravo pr..... Kak onda misle provesti komasaciju. Ak se ne zna jel pravi podatak u katastru ili gruntovnici kak će slagati parcele? Sve mi to smrdi na još jednu veliku krađu. Da imaju normalne cijene i rokove za provođenje istog već bi davno mi sami okrupnili posjede. Kod nas se za zamjenu parceli plaća porez kao za prodaju, samo u ovom slučaju oboje plaćaju porez. I kaj će biti s mojim parcelama u eko proizvodnji? To je čista glupost, ma ne nije glupost nego je netko vidio dobru priliku za lopovluk. Rješenje je da se počne provoditi donešeni zakon o porezu na neobrađeno zemljište i da se prodaja i zamjena poljoprivrednog zemljišta oslobodi tih silnih nameta. Većina nas će se uspjeti dogovoriti sa susjedom o zamjeni i okrupnjivanju. A oni kojima raste šikara na poljima nek daju u najam ili nek plate porez bar u iznosu da komunalne službe mogu to zemljište proči malčerom jednom ili dvaput godišnje.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A ne pitaju oni hoćemo ili nećemo. Donesu odluku i udri - vele, većina prevagne u odluci.
Moja se općina prije neko desetlječe uspjela oduprjeti pokušaju, baš zbog toga što položaj i klasa oranica znatno variraju na malom prostoru, a kamo li na nekoliko kilometara udaljenosti. Osim toga, moji sumještani imaju puno posjeda u susjednim karstarskim općinama, tako da će, ako i te okolne ne budu obuhvaćene svejedno ostati veliki dio posjeda neobuhvačen.
Nije komasacija sama po sebi loša, ali je u svakom slučaju nepravedna i nikada ne može biti odrađena na sveopće zadovoljstvo.

Inače, pune nam glavu sa tim okrupnjavanjem posjeda - evo, imala sam prilike provozati se susjednim državama, članicama Eu, i šta se može vidjeti - nije da nema velikih parcela, ali, malo je koja, osim ostataka nekadašnjih mastodonta, veća oh hektar, hektar i pol, a u Italiji i Austriji i u Sloveniji ih ima jako puno manjih od ovih naših.I u Nizozemskoj, kojom nas uvijek bodu u nos je isto tako - većina koju sam ja vidjela na potezu od Njemačke prema Amsterdamu su parcele od pola hektara, Kroz Njemačku hektar, hektar i pol, nigdje nisam vidjela nešto većega, - sigurno nije da ih nigdje nema, ali tamo gdje sam ja prolazila nije ih bilo. Velike, od nekoliko desetina i više hektara sam vidjela u Mađarskoj, Slovačkoj, zemljama utjecaja bivšega SSSR -a, i to su vjerojatno privatizirani ostaci onoga vremena ruskih kolhoza.

Evo , za jedno tri tjedna idem u Italiju i baš budem poslikala njihove oranice - i veće, i manje, pa da se vidi koje idio.e naši lumeni rade od nas.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Imam parcelu od 2.5 ha koja je u vlasnistvu moje obitelji preko 100 god .,nalazi se na ulazu u selo uz samu asfaltiranu cestu...struja ,plin i telefon prelaze preko nje,duzina 400m,zemlja dosta kvalitetna....
To da mi neko dirne pade ziva glava sa ramena ... il moja il njihova!!!!
A druga uz samu rijeku 200m duzinom s sumicom bagrem,jasen,topola... uf,uf bolje mir,bolje da ni nepomisljam sta bi bilo kad bi bilo...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
a mi koji nemamo ništa , a još nismo nasljedili , hočemo li i mi dobiti nešto?

zanimljivo je ovo čitati , svi vi govorite da je vaše prvoklasno a svi bi htjeli barem malo tuđeg..nekavlitetnog

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Tko je spominjao tudje. Koliko sam mogao procitati ljudi zele braniti svoje.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Samo treba ljudima omogućiti zamjene bez poreza na promet i brzi unos k.č., pa bi se toga puno riješilo na zadovoljstvo obiju strana.

Vidjevši dosadašnju politiku raspolaganja državnom imovinom, neka k sam dobio dojam da više nemaju kaj prodati, pa je privatno došlo na red...
Em će uzeti dio zemlje, a oni koji a se bu uzelo još budu to i platili.
A usput bu i posla za privatne geometre i za mnoga zapošljavanja administracije.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Normalno da svatko neda svoje, pogotovo što vrijedi. Spominje se komad od 2,5ha, normalno da ti to neće uzet kada je veliki komad, mogu ti tu samo još nešto pripojit.
Pogledajte moju situaciju, djed je imao 11-tero braće i sestara, zamislite kakve komade zemlje ja imam, po par stotina kvadrata, takvih je vlasnika kod mene puno. Sa traktorom se ne možeš niti okrenut na parceli, takve bi bilo dobro okrupnit. Ja bi bio zadovoljan da mi daju bilo kakvo zemljište u komadu za mojih 10 parcela po 300-1000 kvadrata. Isto tako imam dva "veća" komada od 2500m2 i 5000m2 na udaljenosti od 20km od kuće.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
najte se žifcirat, ne baratamo podatkom do koje veličine se parcela neće morati okrupnjavati...negdje u lijevom donjem kutu glave mi zvoni površina od 1 rali (jutra) kao minimuma koji ostaje na svojem mjestu, a sve manje ide u zajedničku torbu pa se dijeli...što već i nije tak loše za sve koji se ovdje boje...
...a i dok komasacija dojde do nas, bojim se da budu već naši unuki ovdi pisali prema uputama koje ćemo im ostaviti oporučno...:p:

Najnoviji postovi

Na vrh