• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
to što spominješ ne zove se blatfus nego platfus ili ravno stopalo kopito a vidi se po tome što na kopitu je slabo ili nikako izražena žabica mesnati dio na doljnjoj strani kopita žabica ti izgleda kao vrh strelice okrenut vrhom prema naprijed:vragek:

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Obrezivanje kopita

Vidim da se razgovarate o konjićima i kopitima pa evo mene da iznesem svoje probleme.
Naime pozvao sam jednog gospodina po preporuci da mi sredi kopita mojim konjićima. Dođe čovjek i kaže da on radi sam bez ikakve pomoći i da ne radi drukčije. Rekoh ok. Prva posavka je bila full mirna, druga se malo vrpoljila, prijatelj je stao malo kod glave i završio dotični gospodin i nju. Kažem ja njemu da bi bilo lakše da mu ja pridržim nogu da bude lakše, ali čovjek ne želi niti čuti. Krenemo na lipicanku uz prethodno upozorenje da je ona malo zaribana. Čovjek sam proba i dvaput mu je izvukla prednju nogu. Nakon toga smo joj stavili brundu i pokušali čovjeku pomoći tako da joj ja primim nogu. Gospodin ne želi niti čuti već pokuša ponovo sam i opet mu dvaput izvuče nogu. Bez udaranja ili takvog nešto. Kaže gospodin da on tako ne može raditi i da je tu završio. Pokušao sam mu reći da ću ja držati, ali opet ne želi niti čuti. Preko tel. je rekao da ima sa sobom sedativ ako bude potrebno. Pokušao sam ga zamoliti da da kobili malo sedativa, no on kaže da on to ne daje već da to radi veterinar. Pokupi svoj alat i kaže da ga više ne zovemo. Cjenik mu je inače 200 kn obrezivanje manjih kopita i 250 kn hladnokrvnjaci i pastusi. Znači gospodin bi kod mene zaradio 1000 kn za jedno popodne i pritom misli da bi mu konji trebali sami držati nogu i biti mirni. Kruh bez motike. Popi.dio sam totalno. Na kraju posao nije obavljen i u subotu dolaze dva prijatelja pa ćemo sami. Bilo bi zgodno da netko ispriča svoja iskustva ili da neki pametan savjet.

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Ja za sad nemam konje, ali ja moj deda kovač (više neradi) pa sam gledo kako se to radi i nikad nisam vidio da je sam radio, ako je konj bio miran dedi je uvjek netko držal nogu, ali bilo je i agresivnih konja gdja su trubalo i troje ljudi. A ova majstor koji je bio kod vas ili ji jako ponosan ili je lud! A kao takav ja mislim da nemože radit sa životinjama, pogotovo sa tom plemenitom i impresivnom vrstom KONJ!! Njega treba :axe:

M

MOCO

Guest
nemam pojma o konjima, ali zanima me dali se i ponijima moraju sređivati kopita i potkivati?
mislim si nabaviti ponija kao ukras i mazu.

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
nemam pojma o konjima, ali zanima me dali se i ponijima moraju sređivati kopita i potkivati?
mislim si nabaviti ponija kao ukras i mazu.

Čuo sam da su ti mali poniji jako opasni i agresivni, znam neke ljude koji su ih uzeli radi djece, a onda su ih morali riješit jer su bili jako zločesti, onda si je jedan nabavio magarca a drugi bosanskog brckg konja, umjesto ponija

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
svima kopitarima treba sređivati kopita bez razlike na vrstu :vragek:

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Vidim da se razgovarate o konjićima i kopitima pa evo mene da iznesem svoje probleme.
Naime pozvao sam jednog gospodina po preporuci da mi sredi kopita mojim konjićima. Dođe čovjek i kaže da on radi sam bez ikakve pomoći i da ne radi drukčije. Rekoh ok. Prva posavka je bila full mirna, druga se malo vrpoljila, prijatelj je stao malo kod glave i završio dotični gospodin i nju. Kažem ja njemu da bi bilo lakše da mu ja pridržim nogu da bude lakše, ali čovjek ne želi niti čuti. Krenemo na lipicanku uz prethodno upozorenje da je ona malo zaribana. Čovjek sam proba i dvaput mu je izvukla prednju nogu. Nakon toga smo joj stavili brundu i pokušali čovjeku pomoći tako da joj ja primim nogu. Gospodin ne želi niti čuti već pokuša ponovo sam i opet mu dvaput izvuče nogu. Bez udaranja ili takvog nešto. Kaže gospodin da on tako ne može raditi i da je tu završio. Pokušao sam mu reći da ću ja držati, ali opet ne želi niti čuti. Preko tel. je rekao da ima sa sobom sedativ ako bude potrebno. Pokušao sam ga zamoliti da da kobili malo sedativa, no on kaže da on to ne daje već da to radi veterinar. Pokupi svoj alat i kaže da ga više ne zovemo. Cjenik mu je inače 200 kn obrezivanje manjih kopita i 250 kn hladnokrvnjaci i pastusi. Znači gospodin bi kod mene zaradio 1000 kn za jedno popodne i pritom misli da bi mu konji trebali sami držati nogu i biti mirni. Kruh bez motike. Popi.dio sam totalno. Na kraju posao nije obavljen i u subotu dolaze dva prijatelja pa ćemo sami. Bilo bi zgodno da netko ispriča svoja iskustva ili da neki pametan savjet.

ma taj je lud potpuno,a i skup. jako je malo lipicanaca kojima nitko ne treba držati nogu, kod moje kobile prednje noge se još nekako i daju, ali za zadnje trebaju barem trojica da bi se mogla orezati. u zadnje vrijeme ja sam počeo sam orezivati kopita, zovem kovača samo ako treba potkivati. kod nas ih ima stvarno dosta, ali je teško naći pravoga, zato je najbolje kad se već netko bavi konjima, naučiti polako sam i potkivati.
ja sam imao dosta problema sa kovačima, jednom su konju istegnuli nogu, tako da mjesec dana nije mogo hodati, onda je jedan radio strašno brzo i dosta jeftino, al naravno nekvalitetno. ovaj zadnji potkivač jako puno zdere kopita, tako da konji "nabadaju" dok im malo ne zarastu...
sve u svemu treba otići najesen u vereonu po opremu i polako sam učiti potkivanju, pošto sam zadovoljan s time kako orežem kopita, mislim da ću ih moći i potkovati, naravno samo polako i jako oprezno

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Čuo sam da su ti mali poniji jako opasni i agresivni, znam neke ljude koji su ih uzeli radi djece, a onda su ih morali riješit jer su bili jako zločesti, onda si je jedan nabavio magarca a drugi bosanskog brckg konja, umjesto ponija

Imao sam prilike raditi sa tim "malim vragovima".Uglavnom zato što su mali ljudi ih smatraju umiljatim.To su jako prefrigana stvorenja koji imaju neke svoje "ponyevske mušice".Za djecu bih prije uzeo "normalnog" konja nego te male "tasmanijske zvjeri".

L

lovac00

Guest
Dal netko znade koliko vrijedi lipicansko ždrijebe 1.5g staro linije KRABBE!!!!!

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Dal netko znade koliko vrijedi lipicansko ždrijebe 1.5g staro linije KRABBE!!!!!

e ovako...kod konja linije su muški potomci nekog značajnog rasplodnjaka, a rod je ženski potomak neke značajne plotkinje, dakle krabbe je rod a cijena ovisi o dosta toga. pretpostavljam da ima A knjigu, sad ovisno o izgledu, boji, stavovima nogu i još dosta toga...rekao bih okvirno 12 tis kn....da nisu ovakva krizna vremena vrijedila bi puno više

L

lovac00

Guest
e ovako...kod konja linije su muški potomci nekog značajnog rasplodnjaka, a rod je ženski potomak neke značajne plotkinje, dakle krabbe je rod a cijena ovisi o dosta toga. pretpostavljam da ima A knjigu, sad ovisno o izgledu, boji, stavovima nogu i još dosta toga...rekao bih okvirno 12 tis kn....da nisu ovakva krizna vremena vrijedila bi puno više

Otac joj je MAESTOSO KRABE VII-4,a Majka KRABBE XXIII,a ona je KRABBE XXV.Problem je u tome sta ja konja nisam nikad imao,a ona nije žigosana i zato neznam jel to A knjiga ili B.Ima samo potvrdu identiteta,na oko je lijepa,majka joj je prisutna ogromna,visoka prekrasna!!
A cjena i pogodba joj je tisuću eura!!!!!!
:madmana:

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Otac joj je MAESTOSO KRABE VII-4,a Majka KRABBE XXIII,a ona je KRABBE XXV.Problem je u tome sta ja konja nisam nikad imao,a ona nije žigosana i zato neznam jel to A knjiga ili B.Ima samo potvrdu identiteta,na oko je lijepa,majka joj je prisutna ogromna,visoka prekrasna!!
A cjena i pogodba joj je tisuću eura!!!!!!
:madmana:

ma mora biti A knjiga, rod krabbe je A knjiga koliko ja znam uvijek. a koje je boje? pretpostavljam da je još uvijek crna, tek malo počinje sivo dobivat..šteta što je tako niska cijena. inače na ergeli Đakovo omice od neke 2-2,5 god. koštaju nekih 17 tis + PDV! a moj prijatelj žensku ždrebad A knjiga staru 6 mj. prodaje za 10 tis.kn, tako da stvarno je prepremalo tisuću eura. jel imaš možda slike?

L

lovac00

Guest
ma mora biti A knjiga, rod krabbe je A knjiga koliko ja znam uvijek. a koje je boje? pretpostavljam da je još uvijek crna, tek malo počinje sivo dobivat..šteta što je tako niska cijena. inače na ergeli Đakovo omice od neke 2-2,5 god. koštaju nekih 17 tis + PDV! a moj prijatelj žensku ždrebad A knjiga staru 6 mj. prodaje za 10 tis.kn, tako da stvarno je prepremalo tisuću eura. jel imaš možda slike?

Da boja je bas takva,slike nemam nisam slikao a malo mi je bed covjeka davit kad sam nedlucan!Daj mi reci rod KRABBE me malo muci,iz tog razloga jer ergela Đakovo ima šest linija Lipicanca ali ne spominje KRABBE,pitam jer kao sta sam i rekao o konjima bas neznam puno,gotovo nista!!Tip ima dvije kobile,nju i dva pastuha!!!!!
Po tvojem tisuću eura nije puno,na kraju krajeva da je i B knjiga cjena po tvojem je za kupit!!!!!MORAM se za dan dva odlucit!!!!!!Daj mi reci kakva je procedura oko žigosanja!!!!!!
Ti imas Lipicance???

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Da boja je bas takva,slike nemam nisam slikao a malo mi je bed covjeka davit kad sam nedlucan!Daj mi reci rod KRABBE me malo muci,iz tog razloga jer ergela Đakovo ima šest linija Lipicanca ali ne spominje KRABBE,pitam jer kao sta sam i rekao o konjima bas neznam puno,gotovo nista!!Tip ima dvije kobile,nju i dva pastuha!!!!!
Po tvojem tisuću eura nije puno,na kraju krajeva da je i B knjiga cjena po tvojem je za kupit!!!!!MORAM se za dan dva odlucit!!!!!!Daj mi reci kakva je procedura oko žigosanja!!!!!!
Ti imas Lipicance???

nešto mi zeza komp.neznam oće objaviti post

vidi, LINIJE su ti samo bitne kad se govori o pastusima, dakle to su muški potomci. ovo su linije:
MAESTOSO, FAVORY, PLUTO, TULIPAN(autoktona hrvatska linija), CONVERSANO, NEAPOLITANO, SIGLAVY.
ima ih 7, po novijim podacima 8, jer su mađari osnovali liniju INCITATO čini mi se. to što kažeš da na ergeli ima 6 linija je moguće jer su tamo došli svakakvi nestručni ljudi na čelne pozicije, pa su rasprodali i što nisu smjeli, al to je za neku drugu temu.
rodovi su bitni kad se govori o ženskim grlima. ovo su rodovi:
BATOSTA, TROFETA, KRABBE, ZENTA, MARA, MIMA, ALEGRA, SANTA, MUNJA, TOPLICA,...nemogu se sjetiti al mislim da ima još. sve ove rodove imaju i u đakovu, dakle KRABBE je sasvim sigurno priznat rod, (ne linija nego rod!)
ja sam diplomiro na temi u vezi lipicanaca, a i imam ih trenutno dvoje. nežalost prije 10ak dana mi je uginuo prekrasan pastuh, CONVERSANO KRABBE, imo je doživotnu licencu...stvarno je bio odličan
što se tiće cijene, ni za B knjigu definitivno nije puno, jer tu ti je 2 tisuće kn godišnje poticaj, a kad se ždrijebi još nekim 1,5-2 tisuće + ždrijebe oko tisuću eura.dakle isplati se svakako dati te novce.
možeš provjeriti njenu majku, kakve ima papire, traži od čovjeka da ti da putni list, tamo ti piše ako je B knjiga, ako je A onda samo piše lipicanac. dakle ako kobila (majka) ima uredne papire i ako ima potvrdu o pripustu od licenciranog pastuha sve je ok.
e da, još pogledaj kod kobile jel ima na butu hrastov list(žig).

a uvijek možeš nazvati HCK (hrv.centar za konjogojstvo) i provjeriti jel sve ok s papirima.
što se tiće žigosanja to moraš vidjet s nekom konjogojskom udrugom ili voditi u ergelu. to se obavlja kad se nakupi dovoljan broj konja,ugl nije problem ako su papiri uredni. ali navodno po novom zakonu se više neće žigosati nego će se ugrađivati mikročipovi, al neznam od kad to stupa na snagu

L

lovac00

Guest
nešto mi zeza komp.neznam oće objaviti post

vidi, LINIJE su ti samo bitne kad se govori o pastusima, dakle to su muški potomci. ovo su linije:
MAESTOSO, FAVORY, PLUTO, TULIPAN(autoktona hrvatska linija), CONVERSANO, NEAPOLITANO, SIGLAVY.
ima ih 7, po novijim podacima 8, jer su mađari osnovali liniju INCITATO čini mi se. to što kažeš da na ergeli ima 6 linija je moguće jer su tamo došli svakakvi nestručni ljudi na čelne pozicije, pa su rasprodali i što nisu smjeli, al to je za neku drugu temu.
rodovi su bitni kad se govori o ženskim grlima. ovo su rodovi:
BATOSTA, TROFETA, KRABBE, ZENTA, MARA, MIMA, ALEGRA, SANTA, MUNJA, TOPLICA,...nemogu se sjetiti al mislim da ima još. sve ove rodove imaju i u đakovu, dakle KRABBE je sasvim sigurno priznat rod, (ne linija nego rod!)
ja sam diplomiro na temi u vezi lipicanaca, a i imam ih trenutno dvoje. nežalost prije 10ak dana mi je uginuo prekrasan pastuh, CONVERSANO KRABBE, imo je doživotnu licencu...stvarno je bio odličan
što se tiće cijene, ni za B knjigu definitivno nije puno, jer tu ti je 2 tisuće kn godišnje poticaj, a kad se ždrijebi još nekim 1,5-2 tisuće + ždrijebe oko tisuću eura.dakle isplati se svakako dati te novce.
možeš provjeriti njenu majku, kakve ima papire, traži od čovjeka da ti da putni list, tamo ti piše ako je B knjiga, ako je A onda samo piše lipicanac. dakle ako kobila (majka) ima uredne papire i ako ima potvrdu o pripustu od licenciranog pastuha sve je ok.
e da, još pogledaj kod kobile jel ima na butu hrastov list(žig).

a uvijek možeš nazvati HCK (hrv.centar za konjogojstvo) i provjeriti jel sve ok s papirima.
što se tiće žigosanja to moraš vidjet s nekom konjogojskom udrugom ili voditi u ergelu. to se obavlja kad se nakupi dovoljan broj konja,ugl nije problem ako su papiri uredni. ali navodno po novom zakonu se više neće žigosati nego će se ugrađivati mikročipovi, al neznam od kad to stupa na snagu
Razgovarao sam sa gazdom i kaze da ce biti sigurno A knjiga,te da ostalo sve je bezvrijedno,da grla koja nisu A knjiga imaju crnu putovnicu ili nesto sl..neznam..Majka ima tetoviran hrastov list i zivotni broj!U rodovniku majke pise samo Lipicanac!!!!
Daj mi reci zar imam na nju poticaj,netko mi je rekao da dok se ne oždrebi nema nista?????????????:partyman:

number 9

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
115
Hvala na pojašnjenju,sta da kazem za tvog pastuha velika steta pogotovo ako si odrasaao sa njime onda je grdo_Od cega je uginul?????
Razgovarao sam sa gazdom i kaze da ce biti sigurno A knjiga,te da ostalo sve je bezvrijedno,da grla koja nisu A knjiga imaju crnu putovnicu ili nesto sl..neznam..Majka ima tetoviran hrastov list i zivotni broj!U rodovniku majke pise samo Lipicanac!!!!
Daj mi reci zar imam na nju poticaj,netko mi je rekao da dok se ne oždrebi nema nista?????????????:partyman:
Pozdrav.Ovako za provjeru identiteta je najsigurnije nazvati HCK u Lipik,a i možete vidjeti ako ima putovnicu.Sa godinu i pol bi trebala imati,jer se jednom godišnje vadi krv na IAK.Provjerite u HCK i prijavite grlo za označavanje.Na poticaj nemate pravo do ždrebljenja,a grla B knjige ne postoje službeno.Takozvana B knjiga je ustvari toplokrvnjak i za njih nema poticaja uopće.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Hvala na pojašnjenju,sta da kazem za tvog pastuha velika steta pogotovo ako si odrasaao sa njime onda je grdo_Od cega je uginul?????

sory sto tek sad odgovaram, bio sam na moru pa nisam baš imo pristup internetu :rolleyess:
a pastuh na svu sreću nije bio dugo kod mene, tek 3 mjeseca od kad sam ga kupio, al ipak mi ga je jako jako žao. prvo su veterinari sumnjali na bjesnoću, ali nisu baš bili simptomi odogovarali, i onda sam ja prevrnuo sve moguće i pronašao sam da se radi o botulizmu, svi simptomi su bili identični kao u literaturi. to je bolest kod koje se unose toksini hranom u organizam. piše da je taj otrov otrovniji od otrova kobre. strašno se napatio, bilo ga je užasno gledati.
ako je kod majke takva situacija kako kažeš i ako još ima potvrdu o pripustu licenciranog pastuha, nema brige, to je A knjiga.
imaš na nju poticaj sigurno i dok se ne oždrijebi 2 tisuće kuna godišnje(samo neznam sa koliko starosti se počinje dobivat poticaj). a kad se oždrijebi onda još dodatnih mislim da je 1.800 kn. to je tako po zakonu, e sad oni svake godine malo zakinu ko i na svemu ostalom.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Pozdrav.Ovako za provjeru identiteta je najsigurnije nazvati HCK u Lipik,a i možete vidjeti ako ima putovnicu.Sa godinu i pol bi trebala imati,jer se jednom godišnje vadi krv na IAK.Provjerite u HCK i prijavite grlo za označavanje.Na poticaj nemate pravo do ždrebljenja,a grla B knjige ne postoje službeno.Takozvana B knjiga je ustvari toplokrvnjak i za njih nema poticaja uopće.

prijatelju ne mogu se složiti s tobom. ja imam kobilu B knjiga, kod mene je već punih 10 godina i svake godine sam na nju dobio poticaj, a NIKAD SE NIJE OŽDRIJEBILA. tako da to mogu 100% garantirati da nije točno što si gore naveo. grla B knjige ne postoje nigdje u europi, to je točno. točno je da neće postojati ni kod nas kad uđemo u EU. ali! u hrvatskoj je drugačija situacija. B knjiga su ustvari isto čistokrvni lipicanci, samo što potjeću iz privatnog uzgoja.
postoje nagađanja da će neki rodovi iz B knjige dobiti A knjigu, al ostalima će ukinuti, tako da će se voditi kao toplokrvnjaci.
kod moje kobile u putovnici, tamo gdje su navedeni svi preci sa očeve i majčine strane se vidi da od pradjedova, dakle ima ih ukupno 8, od njih 8, sedam ima A knjigu i potjeću iz đakova, a samo jedna je B knjiga i zbog toga je ova moja kobila također B knjiga.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
http://www.google.hr/url?sa=t&sourc...adhu0j&usg=AFQjCNHQMBHrGJfvRgsc9yCr-OA5dVVlCA
kopija cijele rasprave o B knjigi.Mislim da je kriterij bio 7 generacija u čistoj krvi koji se mogu dokazati na papiru.I prave B knjige ima još jako malo.To je sve zamućeno u vražju mater.

hvala za link, zanimljivo je pročitati što se sve raspravlja o toj "famoznoj" B knjizi. ugl. htio sam samo reći da ja imam poticaj na kobilu koja se nije ždrijebila, B knjiga, rod elza. dalje ne bih raspravljao o tome jer ni puno pametniji od mene ne znaju baš puno o tome. oće se ukinuti, neće, oće preć u A knigu il nešto deseto ostavimo za neku drugu temu.
ugl. ja sam prvo skužio da lovac želi prodati tu omicu za 1000 eura pa sam rekao da je šteta što je tako mala cijena. ali onda vidim da kupuje, pa sam rekao, a iza toga stojim da je to skoro đabe!
svakako vrijedi tih novac, ako dobro izgleda toliko vrijedi i da nema baš nikakav papir. znam jednog dečka koji traži 15 tis.kn za kobilu koja je kao lipicanka, a ustvari je HT, nema nikakav papir.
dakle još jednom, ja mislim da definitivno vrijedi to kupiti!

Najnoviji postovi

Na vrh