• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kontam - mali voćar

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ok, budem je pojačao na 2,5% na početku. Neće škodit samo će bolje podmazivati i dimiti :) Problemi na početku su što nisam imao nikakve papire na HR. I ovo što sam dobio na eng. ne piše ništa o održavanju niti ima kao se mjenjaju svrdla, to je teorija ;) Praktično prva dva puta sam morao ručno vračati špagu alnasera u kučište i to na jedvite jade, sa milijun sitnih trzanja, naglo malo povuces i pustis i tako... :) Drugi put kad se vratilo, lupilo je u filter zraka i polomilo kučište ;) To je plastika reciklirana 500 puta i tako tanka da... Kontakt prekidač na ručici je svojeglav i vrlo lako se zaglavi, ta ručica je došla totalno opuštena, vjerovatno je samo tako bila ispravna :lol: Sad zašteka, ali je barem neću usput izgubiti. Dio kod kojeg se mjenjaju svrdla je isto malo škakljivo napravljen, ima neka opruga koja direktno pritišće vijak, tako kad se prvi put odvije znatno se ošteti :) A tek kad se vraća :) Mora se malo španovati i sa drugim alatom koji nije dan ;) Svrdlo se na osoviniu stavlja od dole prema stroju i kad dođe do oređene visine samo progura taj istrošeni vijak. Znači svaka samogradnja svrdla je dobro došla :) Kad smo kod svrdla ima ih dva, jedan je fi10 a drugi fi 15, sa tim da ovo deblje ima poseban nož koji se sa dva imbus vijka pričvrsti na svrdlo, dakle može se oštriti, zamjeniti, mislim da bi tu trebalo imitirati plugove i staviti nož izbušit, da lakše dere taj "plastični" dio. Inaće snaga motora je ne upitna, nijednom se nije ugasio, kopa i kopa, a ako ne može dalje počne vibrirati i skakukati. To smo isprobavali na nadoveženoj zemlji prije 13 godina koja je puna cigala, da je svrdlo vidia probila bi ona i ciglu garant. Interesantno koliko stroj ima snage a tako mali, ima jako mali broj okretaja, ali zato snagu... Danas ću otići probati naoštriti ovo svrdlo koje nema nož na skidnaje, da vidim kako će onda biti. Inaće stroj je kupljen u Metrou.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
E, hvala za recenziju, u moje ime a i ime svih drugih koji citaju.
Uglavnom, mislim da je dobra odluka kupiti tako nesto po toj cijeni. Da ti uspije iskopati 200 rupa za npr. ogradu mislim da je vratila svoju vrijednost i moze komotno crknuti ;) mozes je baciti, a sto opet ne mora, naravno, biti slucaj, moze raditi i puno vise, a onda si na debelom dobitku. :)
Osobno, momentalno ne razmisljam o takvom necemu, ali jednog dana kad mi bude trebalo iskopati npr. 100 rupa , mislim da cu o ovakvom necemu ozbiljno razmisljati

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Lagano bušene do "tabana"
Obrisan neispravan link.

Dubina

Obrisan neispravan link.

Kad se malo naslonim više da opet krene...

Obrisan neispravan link.

Dubina...

Obrisan neispravan link.

Širina u oba slučaja je preko 10 cm a to je za stupce ok.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kineska kvaliteta :lol:

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A ovo je njemačka kvaliteta također član OPG :)

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

21 godinu star, dobro uščuvan, tražio sam neku Ladu Samaru jer je izdržljiva i jeftini djelovi,može se svugdje tjerati i naletio na ovo :) Ovo je toliko dobro uščuvan da mi ga žao tjerati po njivi :) Ali znam zašto sam ga kupio pa... :) Troši kao upaljač, dizel je a prostora koliko hoćeš, u Pevecu ona kučica od drveta za alatk košta 7700 kn, a ja ovo platio 7 000 kn i još je mobilno ;) Non stop ima alata odozada :)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Jesi ovo svrdlo sa slika ostrio ili ono drugo?
A ova usporedba mobilne i fiksne kucice i njihovih cijena je super :) Cak i ova mobilna kad prestane biti mobilna je bolja jer je jeftinija :) a napravio Njemac :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nisam niti jedno svrdlo oštrio :roll: Radi i ovako, možda ne bi bilo loše naoštriti? :|

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kontao sam kupovati leđni atomizer. U ponudi imaju Still i Solo, oba su skoro 5000 kn. Da bi u bosni naletio na njihovog polu brata kineskog porijekla :) 100 eura je 195 maraka, 200 eura 390 maraka, dakle ovo košta malo skuplje od 1400 kn. Što mislite je ovo služi nećemu?

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ne znam, ali 1400kn u odnosu na 5000 kn je vrlo osjetno.... Jest da neki kazu da nitko nije toliko bogat da bi kupovao jeftino ali odnos od 1:3.5 u cijeni puno govori ....

Sto bi Mujo rekao, kad vec spominjes Bosnu, ;) Fata je Fata, al' dvaput je dvaput, a ovdje nije dvaput vec tri i pol puta :) ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ha ha :lol: Jedino što sam na prvu primejtio da je plastika kineska ;) i da svječica nije NGK već neka ZBJ kineska. Kod moga bušaća je došla NGK kod ovog kineska. Za onaj bušać je markirala neka austrijska tvrtka, a za ovo bosanska firma iz Tuzle. Imaju samo jedan komad i to je došlo u subotu, da vide jel će biti zainteresiranih. Mene to mami...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Opet s druge strane, ako sam dobro zapamtio, ti tek planiras zasaditi vocnjak, pa bi se postavilo pitanje dali ti atomizer treba u prve npr. dvije godine? Dali i "obicna" ledjna prskalica od 500-700 kn, koja ce sigurno godinama moci posluziti za npr herbicide, moze zadovoljiti i za ostale stvari u tom vremenu?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
To planiram uzeti za ovih nekih 20 tak voćkica koje su već u rodu, kao par liješnjaka i oraha. A i moram isprobati Made in China :) Ako se dobro pokaže atomizer, pa bušać rupa, koji je onda izgovor da se ne kupi kineski traktor? ;) A još uvijek se ima onaj stari voćnjak sa nekih 200 tinjak voćaka. To je stari tip voćnjaka i sad mi tek neke tamo sorte imaju vrijednost. Trebalo bi mu vratiti kondiciju i opet ga početi održavati. A pošto sam se prijavio na tečaj za voćara i vinogradara, taman mi dobro dođe poligon :lol: Tamo ima stara sorta jabuke Kožare, to je kraljica jabuka ;) velika je, kisela i ima koru kao breskva ili tome nešto slično. Bilo je dobrih stari sorti loza, nešto mušmula, 50 tak višnji stolnih vrsta i tako. Malo zanimacije dok se ne posadi novi voćnjak, a tek gdje je rod... ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
To je vec druga stvar. :) I ja sam blizu tvog nacina misljenja . Sto se kupuje novo kupuju se kinezi, a sto polovno onda njemci, i to mora biti dovoljno staro da si siguran da su ga radili njemci dok su jos bili njemci ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zvao sam direktora tvrtke koja uvozi te atomizere. Kaže da se malo razlikuje od Stillovog atomizera i da je razlika samo u odabiru i jačini mlaza, kao Still ima nešto automatsko a ovaj ima ručni ventil, osim kvalitete izrade ;) Kaže još da ih je prodao oko 30 komada negdje oko Varaždina, da su ljudi isto privatno uzimali. Garanciju ima, pa sad... Idem ga sutra kupiti, e da i cijena je 340 km. Manje 17% PDV bosanskog + carina + pdv HR. Ali opet je to sića naspram ovog. Jedino ne znam da li mogu ostvariti povrat kapitalnih ulaganja na nešto ako sam uvozim? Čak su mi htjeli u knjigovodstvenom servisu otvoriti devizni račun da mogu uvoziti, ja im rekao da je to mala svota novaca da toliko smijem prenjeti legalno preko granice, kažu onda dobro, da uzmem isto račun na OPG i da će to knjižiti. Ali kako one misle da ja sam mogu uvozit? Zar za to ne treba neki d.o.o?? :scratch

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
koliko ja znam, mislim da i fizicke osobe-obrtnici mogu uvoziti. Hm. :scratch kapitalna ... pa nigdje u propisima za kapitalna ne pise da moras kupiti u Hrvatskoj. jedino pise da mora biti novo ... ja bih uredno predao paire, pa neka odbiju. Ne cinis nikakav prekrsaj ako zatrazis a oni kazu da ne moze.
A opet, u knjigovodstvu ce ti sve to knjiziti kao trosak posla (kao i carinu i PDV, ako nisi u sustavu PDV-a). Zasto si ne smanjiti poreznu osnovicu za koju stoticu kuna. Radje potrositi na rundu pica nego dati drzavi :) ako se vec moze i legalno je :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
50-tak tona karbokalka, rekli u savjetodavnoj da sa onom količinom što su propisali u Zavodu za tlo neću ništa napraviti i da slobodno bacim vagon na hektar, ja odmah nabavio vagon i po ;) Šalim se, ali sam nabavio nešto više od 12 tona ;)

Obrisan neispravan link.

Stajnjak...
gomilefb6.jpg

salaspu9.jpg

Počeo sam ga dovoziti 220 tona, od toga bi trebao 60% zaorati na 60 cm, a ostatak na plitku obradu tla. Kontam nešto da ja to sve zaorem(rigolam) na 60 cm i ostavim preko zime tako, a onda na proljeće zasaditi neku biljku sa R, nešto kao Ravoli rivoli neki vrag mi rekao Hadrović ali sam zaboravio, nema veze i onako će mi on prodati sjeme za taj vrag, e i kad on izraste i kad ga izmalčiram onda ubaciti još 100 tona stajnjaka i sa tom zelenjavom sve skupa zaorat na 30-40 i na jesen sadnja voćki :)

Kvalitet stajnjaka ne znam kakav je, nije zagorjeli, a nije ni svjež, ma bolje ikakvi nego nikakvi ;)

stajnjakfm0.jpg

Ova radost i svježina u zraku ;) me izašla sa utovarom i prijevozom (30 km) 70 kuna po toni. Mislim da je to super cijena, ako netko ima jeftinije a u blizini je, neka slobodno me kontaktira.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Smiljan kaže:
koliko ja znam, mislim da i fizicke osobe-obrtnici mogu uvoziti. Hm. :scratch kapitalna ... pa nigdje u propisima za kapitalna ne pise da moras kupiti u Hrvatskoj. jedino pise da mora biti novo ... ja bih uredno predao paire, pa neka odbiju. Ne cinis nikakav prekrsaj ako zatrazis a oni kazu da ne moze.
A opet, u knjigovodstvu ce ti sve to knjiziti kao trosak posla (kao i carinu i PDV, ako nisi u sustavu PDV-a). Zasto si ne smanjiti poreznu osnovicu za koju stoticu kuna. Radje potrositi na rundu pica nego dati drzavi :) ako se vec moze i legalno je :)

Dobro ti kažeš, novo je novo, a i zašto ne bi mogli uvoziti :roll: A za rundu pića, neka peka ili slično može uvijek ;)

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
Kontam kaže:
a onda na proljeće zasaditi neku biljku sa R, nešto kao Ravoli rivoli neki vrag

mislis na rauolu vjerojatno..

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kontam kaže:
Smiljan kaže:

Dobro ti kažeš, novo je novo, a i zašto ne bi mogli uvoziti :roll: A za rundu pića, neka peka ili slično može uvijek ;)

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Nece se ministar Suker ljutiti ako koju kunicu umjesto u proracun ode na ovakve stvari. Razuman je on covjek, shvatiti ce :) :p

Najnoviji postovi

Na vrh