• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kontam - mali voćar

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Hvala Grofe, ali ovi tvoji mladi ništa nisu napravili, de ih malo prutom povijaj ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bez komentara!

spa0531rz5.jpg

By kontam, shot with SAMSUNG at 2009-01-26

spa0534gy8.jpg

By kontam at 2009-01-26

spa0537zt3.jpg

By kontam, shot with SAMSUNG at 2009-01-26

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Druge nisam ni probavao staviti niti ću. To je ova serija ojačanih, dodatno doplaćenih par kuna po komadu za neke plastične kedere da pravilno drži šipke razmaknute. Bio danas do stolara da mi napravi kalup. Rekao donesi blažujku i krećemo ;) Uskoro sam svoj majstor ;) Nego jesi li našao u kojem broju je el. pastir? Probat ću ti ja to izguglati ;) Pozdrav

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zbog drastičnog pada svjetskog gospodarstva (ne i hrvatskog) zbog novog udara na moj mali proračun od strane države, skontao sam da mi je kupovina NPK gnojiva formulacije 10:30:20 od Petrokemije jako VELIKI LUKSUZ i odlučio sam ići na kombinaciju kalijeve soli i superfosfata. Dušika i onako imam i bit će ga još iz stajnjaka i zelene gnojidbe.Raspitao se sa špediterima (rezervna opcija) ne treba dozvola od ministarstva i da vidimo koliko se da uštediti. Da i ne uspijem u štediti na vlastitom granuliranju, ušteda će se očitovati da će se gnojivo bacati samo u zoni korjena slabo bujne voćke. Pošto se korijen ionako reže u 2-4 godini sa svake strane 50 cm udaljene od voćke, nema potrebe bacati VRLO LUKSUZNO gnojivo na mjesta gdje tutnja mini traktorčić (kriza je), gdje se okreće, 6m od žice i tako to. Kalkulacija je jasna Zavod za tlo je rekao po hektaru trebam baciti 2164 kg 10:30:20 (vidi ranije postove) preračunato u kvadrate, preračunato u trake zone korijena ispada da sa cca 50 000 kn mogu doći na 6 000 kn i da mi ostaje još jedna manja površina od ove 6 000 kn, ali ajd neka bude dvije po 6 000 kn = 12 000 : 50 000 kn. Ako sam zamješam kalijevu sol i super fosfat, ušteda je nevjerovatna. Kriza je pa se od kune mora praviti 3. Ali u doslovnom smislu, bez ikakvog preuličavanja.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Evo ga na. Još jedan udar. Došlo žurno pismo od Pučkog učilišta da je cijena tečaja za voćara-vinogradara 1000 kn veća. E kad ga krene :shock:

G

GROF

Guest
poštovanje! dragome prijatelju u predivnu slavoniju!!!

...točno!., tako bi se doslovce moglo reć., kada ga krene, krene???., život!., život!., nas mladih umjetnika!

pa samo da te pozdravim!., glavu gori i na prvu!.,... fala na predivnim slikicama!., pozdrav obitelji!

BOG!., čitamo se...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kontam kaže:
....Pošto se korijen ionako reže u 2-4 godini sa svake strane 50 cm udaljene od voćke,.....
Prijatelju, jeli bi mogao kojom rijeci ovo objasniti? Kako to mislis "reze"?

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
hm, ipak je više od 50cm, ili za višnju ima nešto specifično?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A si vidio kako oni to određuju, nešto po principu debljine stabla. A slabo buljna podloga nema te debljine stabla ni u desetoj godini, zato mislim da je nizozemac rekao da se ide jedne godine sa jedna strane druge godine sa druge i to razmak od stabla 50 cm. To je za trešnju na giseli 5 od 2-4 godine starosti, za ostalo ne znam. Ima jako dobrih knjiga stranih na tu temu, ali su skupe uh. Čak oko 180 eura košta jedna knjiga. Pozdrav

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Nego, šta ima, jel se stajsko g. razbacalo samo ili...... Mala šala, al da bar je samo od sebe

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ej, ne bi mi vjerovao, ja došao jedno jutro na njivu i gle čuda, imao što vidjeti. Samo se razbacalo :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Piše da se nosivi stupovi koji mogu biti od cjevi, betona i drvenih stupaca postaljaju na razmak od 16 do 25 metara. Što je jako dobro jer se znatno uštedi. Frend stavljao na svakih 10 metara p aje to skuuuupo za nepovjerovati.

Obrisan neispravan link.
By kontam, shot with DMC-FX07 at 2009-02-01

p1020977sm0.jpg

Bilo loše vrijeme, to je bila noć poslije ledene kiše, hladno, kasno, zato su slike take kakve su :-/ Inaće na slikama su razne sorte trešanja na giseli 5.

p1020976kl8.jpg

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bio sam malo u šteti :) Skidam knjiga sa jedne stranice na desetke :) I to sve ove skupe :)
Što piše u knjigama npr.

Root Pruning and Root Restriction
Removing or pruning a portion of a tree’s root system will temporarily
reduce the top growth of the tree. The ancient art of bonsai is
dependent on this technique of root pruning. Time of root pruning
and distance from the tree trunk have an effect on the degree and
length of growth control achieved. Root pruning in the spring near
bloom has a greater dwarfing effect than root pruning in mid- or late
summer. When a tree’s roots are severed, growth of new roots is
stimulated in the area of the cut. The tree’s natural root:shoot equilibrium
is upset, and, in response, assimilates are directed away from
top growth to the roots. The result is a decrease in shoot growth. As
new roots are produced, the root:shoot equilibrium is reestablished
and the dwarfing effect is lost. When properly applied, the effect of
root pruning may last an entire growing season. Other complex and
interactive physiological mechanisms also contribute to the change
in top growth when trees are root pruned. Absorption of water and
nutrients is reduced, and hormone synthesis, particularly cytokinins,
is decreased. A reduction in water absorption results in water stress,
which reduces transpiration, causing stomatal closure and a reduc-
70 CONCISE ENCYCLOPEDIA OF TEMPERATE TREE FRUIT
tion in photosynthesis. In combination, these effects contribute to reduced
shoot growth. Because many of these physiological responses
to root pruning are short-lived, root pruning may need to be repeated
several times during a growing season to achieve effective growth
control.
Dwarfing can also be achieved by restricting roots to a small area.
This effect is readily observed in potted plants or in the culture of
bonsai trees. In the field, hardpans restrict root growth to a shallow
soil, resulting in dwarfed growth. In Australia, soil hardpans restrict
root growth and allow apple trees to be grown at higher densities on
vigorous rootstocks with reduced shoot growth. Planting trees at high
density results in root competition and restricted horizontal spread of
roots, a form of root restriction. Under these conditions, roots grow to
greater depths in the soil. More recently, in-ground fabric containers
have been used to restrict root systems, thereby reducing shoot growth.
The physiological effects of root restriction have not been well studied
in fruit trees. Unlike root pruning where root growth is stimulated,
root restriction does not result in new root growth. When roots
are restricted, root density increases, leaf transpiration and photosynthesis
decrease, and foliar nutrient levels decline. These changes are
probably responsible for reduced growth.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kad te krene onda te krene. Zvala porezna inspekcija knjigovođu da dođe sa računima, šokirali se kako sam tražio tako veliki povrat pdva :) Ha ha pa za ne povjerovati, to je pdv od stajnjaka nekih cca 1800 kn, njima to puno, pa što će biti kad kupim recimo gnojivo od petrokemije, pa povrat bude desetak tisuća kuna? :) Ovaj frend od gore dobiva na desetke tisuće povrata pdv u Baranji a vidite vi ovo u Osijeku. Ma Osijek je oduvijek bio državni aparat i stega to je za ne povjerovati. :mrgreen: Neka, neka rekla joj knjigovođa da će narednih 5 godina biti to tako :) Neka se uči mlada inspektorka ;)

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
hehe.. samo naprijed! sad sam uhvatio vremena i pročitao tvoju temu,svaka ti čast na volji i trudu! ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kontam kaže:
Kad te krene onda te krene. Zvala porezna inspekcija knjigovođu da dođe sa računima, šokirali se kako sam tražio tako veliki povrat pdva :) Ha ha pa za ne povjerovati, to je pdv od stajnjaka nekih cca 1800 kn, njima to puno, pa što će biti kad kupim recimo gnojivo od petrokemije, pa povrat bude desetak tisuća kuna? :) Ovaj frend od gore dobiva na desetke tisuće povrata pdv u Baranji a vidite vi ovo u Osijeku. Ma Osijek je oduvijek bio državni aparat i stega to je za ne povjerovati. :mrgreen: Neka, neka rekla joj knjigovođa da će narednih 5 godina biti to tako :) Neka se uči mlada inspektorka ;)
Nemoj se cuduti ;) mene u metropoli (usput, nes mi metropole) vec izdresiralo da kad nosim PDV-obrazac nosim i cijeli registrator sa ulaznim racunima (izlaznih ni nemam). Ne cekam da me zovu :) A tvojoj knjigovodji se to bas neda, rekao bih ;)

Najnoviji postovi

Na vrh