Eto kako je počelo...
Izraelci nam prodaju naš stari pronalazak Štampaj E-pošta
Autor Hana Dunđerov - Blic
Thursday, 14 August 2008
ImageSistemi podzemnog navodnjavanja koje izraelske kompanije danas nude vojvođanskim privrednicima za milione evra smišljeni su u Novom Sadu još 1990! Novosađanin Stjepan Urban (55) te godine u Saveznom zavodu za patente zaveo je svoj pronalazak, ali za razliku od Izraela, u Srbiji niko nije prepoznao prednosti ovog pronalaska, niti je u njega hteo da uloži novac. Zato smo se, tvrdi Urban, našli u apsurdnoj situaciji da od stranaca za ogromne pare kupujemo ono što smo sami izmislili. Kada sam čuo da poljoprivrednici u Vojvodini kupuju od Izraelaca sistem podvodnog navodnjavanja, bila je to poslednja kap u čaši jer sam taj sistem ja osmislio i pantetirao u septembru 1990. godine, ali u našoj državi nije bilo nikoga ko će ga prepoznati i ko će u njega uložiti. Tako je on i pored svog truda ostao u mojoj fioci do danas - kaže Urban, mašinbravar i automehaničar, koji je iskustvo u poljoprivredi stekao od brata, agronoma.
Sistem koji je osmislio Novosađanin sastoji se od plastičnih cevi koje se polažu u zemlju na dubinu od pet do 60 centimetara i obezbeđuju konstantno navodnjavanje biljke preko korena. Prinosi su bolji jer je navodnjavanje moguće po svim vremenskim uslovima, a nema ni opasnosti od oštećenja biljke, ni prekopavanja. A to su osnovne karakteristike i izraelskog proizvoda. Jedna je razlika: Urban tvrdi da za proizvodnju podzmenog navodnjavanja nema potrebe izdvajati milione, jer njenu osnovnu čine obične plastične cevi!
- Kada sam prikazao patent na Međunarodnom sajmu pronalazaštva u Novom Sadu on je, na prvu ruku, privukao pažnju svih prisutnih. Dobio sam specijalno priznanje za pronalazak, prototip izrađen u mojoj bašti na Telepu snimala je državna televizija. Moj štand su svi obilazili, pa i ekipe iz Izraela. Ali, dok su oni znali kako da iskoriste jedinstvenu ideju, naša država to nije prepoznala - kaže Urban.
Sa pronalaskom je obijao mnoga vrata. „Ruma plast“ nije imala 90.000 nemačkih maraka da plati patent, porodica Karić tražila je da im se patent pošalje poštom bez ikakvih granacija o ugovoru, a ministar Mirko Marjanović smatrao je da je svrsishodnije uvoziti prskalice nego uložiti u ovaj izum. Urban je preko prijatelja našao i interesente u Nemačkoj, ali nije imao novca da patentira izum na međunarodnom nivou, niti je mogao da dobije vizu za put.
- Na kraju, odustao sam. Ne tvrdim da mi je patent ukraden, niti ću to ikada učiniti jer ko zna koja su sve istraživanja i ideje primenjene u Izraelu. Samo mislim da je strašno znati da je naša država propustila takvu priliku, priliku da zaposli ljude, osnuje nove pogone. Boli što Srbija zanemaruje svoje pronalazače, a posle daje novac drugima - kaže Urban.
Patent smišljen u kafani
Sistem podzemnog navodnjavanja osmišljen je u kafani „Rotkvarija“, gde se Urbanov prijatelj žalio da mu je letina propala. - Pitao sam ga zašto ti je navodnjavanje problem. Ubaciš cev pod zemlju, napraviš sistem, biljka dobija vodu iz korena, a tebi ne treba više od „Tomosovog“ motora jer pritisak ne mora biti jak. U početku im je ideja bila čudna, ali kada sam patentirao pronalazak i napravio prototip koji je odlično radio, svi su pokušali da nađu nekoga ko bi počeo proizvodnju - priča Urban.