• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kontam - mali voćar

B

Bobo

Guest
Decki, jel ne moze ovo preko privatnih poruka?

Skype, MSN... ima puno izbora za chatanje a da to nije javno na forumu...

Ovo je samo prijedlog, bez ljutnje, al nije u redu, jer ce tema biti rpetrpana vasim razgovorom. Mislite na buduce narastaje koji ce ovo citati ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Uglavnom da skratimo. Traktor stariji od mene znači preko 30 godina, u teškom stanju za prodati je oko 2000 eura. To su traktori cca širine 170 cm i 35 - 40 ks. Takve smo gledali. Novi traktor voćarski od 24 ks i 96 cm širine je sa PDVom 6100 eura. Ako oduzmemo 1000 eura za pdv jer sam u sustavu PDVa, ako oduzmemo cca 30% kapitalni ulaganja( a moguće čak i 40%) i ako oduzmemo to što županija subvencionira voćarski traktor sa 10 000 kn dobijemo cifru 2155 eura za novi traktor!! Di je problem? Problem nije u plaćanju 2155 eura jer toliko smo planirali izdvojiti za traktor (sve i jedan polovni ima nešto za radit). Problem je što niti jedna komercijalna banka, HBOR, županija nitko ne može premostiti tj odgoditi plaćanje na godinu dana. Trgovac koji prodaje traktor hoće keš, banka traži da mi tvrtka ima prihode, baš me zanima odakle mi kad se tek planira posaditi, bez traktora ne mogu obraditi zemlju. I to je začarani krug. Gdje je spas? Možda je spas u hrvatskim proizvođačima traktora! Oni nisu trgovci, mogu prodati traktor i sa mojih 2000 eura uplatiti državi pdv, napisati odgodu plaćanaja do 13 mjeseci. Što dobivaju? Dobivaju novog kupca što je izuzetno teško u kriznim vremenima, dobivaju i servisiranje, dobivaju potencionalnog kupca za ostale proizvode.Dobivaju proizvodnu liniju, radnici nisu na čekanju. Što država dobiva? Država dobiva uplatu PDVa. Država smanjuje odlijev sredstava u Srbiju i ostale zemlje na rezervne dijelove, a sigurno je da će biti popravaka, država dobiva novce od doprinosa. Svi sretni i zadovoljni :) Da li će ovo ikada zaživiti ja to ne znam nije na meni. Da li ću ja potražiti alternativu, naravno da hoću, borba za opstanak me tjera da uvezem traktor sam, a sigurno neću platiti kontenjer samo za traktor, ako me netko razumije.

Iskreno se nadam da će naš forumaš, moj velepoštovani kolega
Grof uspijeti zorno prikazati sliku stanja hrvatskim proizvođačima i da krenemo ljudi raditi!

Jedna odgoda puno znači voćaru u startu, knjižica ili što već traktor ima, može ostati u tvornici dok se sve ne otplati. Ovo gore je samo primjer da se pronađe neko rješenje. Traktor može biti i skuplji, onda se uplati više keša. Pozdrav svima.

G

GROF

Guest
...POŠTOVANJE!., lipi pozdrav dragom čoviku iz zlatne slavonije!!!

.,pa ča pisat ti mogu?., ma sve ovo si lipo skontal i napisal., i ovo je ona srž ekonomije, ekonomije koja uvijek i svagdi ide samo sa stvarnim rezultatima., računica je čista ko suza, svi dobivadu.-
...ali., uvik nekakov ali !?., kome to i takovo paše., kapitalističkoj privredi ne, sigurno ne., kapitalizam nepozna granice mogućeg., ili kako bi se reklo kodmene u liki ?!., /...ŠTIGE!., /..jasle.../ UVIK PODIŽEDU VIŠLJE I VIŠLJE, STOKI!., POGOTOVO ONOJ SITNOG ZUBA!.../., taman kad čovik dosegne - dokuči jedno., eto ti ga na, nudi se drugo i treće., ma ča oću pisat?., nema planiranja, nema gospodarenja,... nema pozitivnog poslovanja, napretka, profita u konačnici., ča je ekonomija???., kada prevedemo tu stranu reč na našu domaću., to nam u prevodu znači upravo ono ča sam ja sada navel., /.,red, rad, gospodarenje, planiranje, štednja,.../., naravno., ima i politička ekonomija uz još nekoliko nji,... e., pa sada odkud krenut?.-
...nije nam bilo dobro dok je bil socijalistički sistem - model., planska privreda i poljoprivreda., PLANSAKA!., sada je kapitalistički sistem - model demokracije i slobode!., ČA FALI?., fali; PLAN - PLANIRANJE., čovik laik lako dojde do ovoga zaključka i mišljenja., primjera radi., neki u državi, mislim na resor poljoprivrede, donese nekakov propis - zakon - uredbu - naputak da bi bilo dobro poljoprivredniku da ima ča više zemlje i ča više traktora i količinski i jakosti!., ovo sam navel samo ko primjer.-, ča oću pisat?., dok je prije primjera radi!., prije odprilike 20 godin, skoro pa isti čovik i vridni seljak sa puno, puno manjim poslom, manjom zemljom, manjim strojevima,... delal zemlje da se moglo dobro živit!!!., a danas., daju nam nekakovi MENADŽERI savjete i u industriji i u poljoprivredi., samo daj više, više, ma još više..., ma narode moj., ma niko za obrok neji /NEJEDE/ 2 dvi kile kruva..., natiradu ljude u velike kredite, neizgledne potencijale, ulaganja, pa moglo bi se reć ki 100 put i nedržidu vodu., naravno sve to uz kojekakove atribute susjeda, obavezno amerike, ..., koda mi neznamo ribu i sami uvatit!.,... MA ODE JA NAŠIROKO I PREDALEKO KO EKONOMIJA "SITNOG ZUBA"!.-
...NAŠIM HRVATSKIM TVORNICAMA., da moj kolega KONTAM., ma predlagal sam ja pred neki 4-5 godin ovaj tvoj prijedlog - model., otprilike kada su počela državna poticanja - subvencije - premije - kapitalna ulaganja većih razmjera., ali menadžerima tvornica, menadžerima razno raznih državnih institucija to ni uz dlaku...
...još moram ovo dodat, obećavam neću više., moram se vratit u ne tako davnu povijest., tamo negdi; 1995. - 1996. godina., ako se sićate?., pokojni predsjednik dr.Franjo Tudjman dal je velika državna - novčana sredstva kako bi se metalna industrija., sada navodim granu poljoprivrede, /POLJOPRIVREDNA INDUSTRIJA/., modernizirala, pokrenula vlastitu proizvodnju sa europskim dobavljačima, dobavljačima koji nude i europsku kvalitetu i odgovornost kod samog finalnog proizvoda., primjera radi; TORPEDO, TOMO VINKOVIĆ, LABINPROGRES, MIO, OLT,..., a narode moj., ča smo dobili???., dobili smo BUMERANG METALNI U GLAVU!., umišali se "pametni" menadžeri i tvornice usitnili na sitne mrvice sa uvozom loše robe; sirovina, materijala,... a preko noći su niknule nekakove proizvodne linije koje nisu vredile niš!., i desilo se ča se desilo, primjera radi; TORPEDOV traktor., doslovce se raspada., kupuju ga ljudi na kredit, kompletni lanac u BANANI..., i tako redom., a novčići od same državne "riznice" - našeg naroda ode u nepovrat., ki je stradal???., pa kako ki?!., pa svi moj narode., po vertikali i horizontali...
poštovanje!; KONTAM., idem u hrvatske tvornice na razgovor., tvoj model je vrlo, vrlo primamljiv!...,pišemo se...

...KOD ČOVIKA OD VERE!., SVE JE MOGUĆE!!!...

A

Arijan

Guest
Pozdrav svima, s obzirom da sam kontaktiran da bacim pogled na ovu temu, i da sam se s forumašem Kontam malo raspisao na PP, bacit ću neke dijelove razgovora i na ovu temu...

Arijan kaže:
Ideja kao takva (ili kao inicijativa) nije loša, model plaćanja s odgodom bi se sigurno dao konkretizirati - dio keša odmah, dio čim sjednu subvencije, poticaji, a dio kad se proda urod...

Jedini problemi koje ja vidim u takvom modelu plaćanja, a govorim nesužbeno, po vlastitom nahođenju su:

1. I proizvođači traktora u Hrvatskoj, pogotovo u ovo vrijeme recesije, su isto tako bez dovoljno sredstava. A treba kupiti materijal, plaćati radnike i slično. Uglavnom, prodaja traktora za keš je priljev novca kojim se svaki mjesec plaćaju radnici, nabavlja materijal i novi dijelovi za iduće traktore i slično. Po ovom vašem modelu, svaki proizvođač koji bi prodavao traktore s odgodom plaćanja bi morao biti u stanju održavati proizvodnju (koja bi i porasla radi uvjeta prodaje), plaćati radnike barem godinu dana i imati povjerenja u isplativost, što me dovodi do druge točke:

2. Proizvođač prodajom traktora na poček, uz odgodu, na sebe mora preuzeti tržišni rizik nemogućnosti naplate prodanog traktora. Gospodarstva, pa i poljoprivredna propadaju. Događa se to, zatvori se neisplativ posao, a proizvođač traktora bi tada jedino mogao pokretati ovrhe (ukoliko stoji ta mogućnost u ugovoru), uzeti nazad rabljeni traktor pa ga pokušati prodati takvog itd. Ne vjerujem da u Hrvatskoj, u kojoj smo se navikli da i previše dobrih planova propada, ima puno proizvođača koji bi takav rizik preuzeli.

3. Inflacija - postoji mogućnost da će kuna kao valuta biti poprilično manje vrijedna za godinu dana. Dakle, sve traktore bi se moralo prodavati na temelju preračuna vrijednosti u EUR (dakle, s valutnom klauzulom). Ukoliko guverner HNB-a (koji je po meni trenutno jedini sposoban i pošten čovjek u višim etalonima vlasti i financija), ne uspije održati tečaj kune, nego ona "propadne", proizvođač bez valutne klauzule na traktorima gubi zaradu, tj. "pojest" će ju devalvacija i inflacija.

Ostali problemi, kao što su neke knjigovodstvene zavrzlame bi se dale daleko lakše riješiti, ali mislim da su ovo tri točke koje bi bile kritične zapreke pri ostvarivanju ovakve inicijative.

Arijan kaže:
Da, ideja kao takva, o obročnim uplatama nije loša, trajni nalog bi ili ne bi bio dovoljno sredstvo osiguranja, nemam iskustva s tim, samo kažem da bi ideju pri prezentiranju proizvođačima morala biti malo konkretnije sročena, kako bi im odagnalo pomisli na rizik, gubitke i nemogućnost naplate.

Arijan kaže:
Ne bih htio zvučati snobistički, ali Europard traktori su ipak kineski proizvod, ne znam kakvima se za sada pokazuju u praksi, ali mi se ne čini kao realan primjer određivanja cijene... S obzirom da se traktori proizvedeni u Hrvatskoj prodaju od 10.000EUR s PDV-om, radi se o razlici od barem 4 tisuće... Ukoliko bi se išlo na generalno poticanje prodaje hrvatskih proizvoda za hrvatske poljoprivrednike, što bi bila smislena akcija.

Arijan kaže:
Moje stajalište je zapravo neko moje razmišljanje o protuargumentima koje ćete čuti, navikao sam tako debatirati, u principu samo pokušavam pomoći razvoju vaše ideje ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Dobro je dok se piše o traktorima kakvim god oni bili, ako se nešto ne promjeni za 6 mjeseci ćemo sjediti u nekoj NATO bazi i razmišljati na glas gdje će nas poslati, Sjeverna Koreja ili nešto drugo... Jedino vojska generira strašan BDP i naravno udovice od vojnika, a kako smo zaduženi i kako će biti cca 50 000 otkaza u ovoj godini, mogla bi vlada posalti nas jedno 100.000 u NATO baze. Samo nekako sumnjam da će poslati državne službenike i menadžere. Stoga Arijane ukoliko nisi menadžer i ukoliko netko od rodbine nije u vrhu menadžmente grebi da zauzmeš to mjesto :) Jer ako sam ja spomenio ovaj model a ne tvoj menadžment, onda je nešto trulo u ... A nije u državi danskoj ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Počela škola. Dobro da sam taj tečaj upisao. Strašno dobra predavanja i dobar krug ljudi. Jedna od boljih investicija prije podizanja nasada. Za preporuku svakom tko se bavi voćarstvom. Nije loše se školovati!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pitate me za stajnjak. Dobro da ga nisam zaorao. Prvo se treba sprovesti kalcifikacija uz pratnju zelene gnojidbe, tek poslije toga se može zaorati stajnjak i to minimum 3 mjeseca poslije kalcifikacije. Naravno pošto kalcifikacija se ne može odmah doći na potrebnu pH vrijednost za koštičavo voće, bit će tu i korekcije. Tako da uvijek stignem zaorati stajnjak. Inaće još jednom bi svima preporučio dodatno školovanje bilo za voće, povrće, cvijeće, plasteničku proizvodnju i sl. Strašan krug ljudi a još bolji predavači u učionici i na terenu.

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
školovanje bi trebalo i onima koji dižu milijunske kredite a neznaju zbrojit 2 i 2 pa im posle kriva i država i svi po spisku

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nije baš tako, ali slično je. Kod takvih projekta pita se struka, nije da nije, samo daljni postupak je ipak na svakom individualcu, a to je...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Evo ga :mrgreen: Gotov kalup, poštedio sam državni proračun i odrekao se kapitalnih ulaganja. Ali zato će ruke fasovati, žuljeve ću skupljati ;)

kalup.jpg

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kalup je napravljen za ogradne stupce. Pravi se 14 komada odjednom. Kupio sam NEXE specijal cement, pa ću probati u jednom danu dva puta odliti stupce. Kalup ima jedinstveni grunf za vađenje stupaca a de se ni malo ne oštete. Onda se oprezno pomakne na dio za sušenje i tamo bude narednih sati do 24 sata komplet. Nakon 24 sata sipina i specijal bi trebali odraditi 50% čvrstoće. U narednh 28 dana na travi i zaljevanjem bi trebao doću u svoju formu. Ako se koristi kameni agregat sa nexe specijal, kažu neki da je to jako kao stijena, da ni ne treba armatura. Od armature bi stavio čisto ukoliko bi krdo srndača baš krenilo kroz ogradu, da koji slučajem i polome stupce da ostanu gore i da se eventualno savije. Tu bi stavio jednu 6 ili jednu rebrastu 8. Dosta je, jer ogradni stupac nije za lopove, nego da drži žicu i eventualno spriječi krupnije životinje. Inaće danas sam "pokušao" ravnati sa autom pocinčanu žicu od 3,1 mm. 75 ks nije uspijelo izravnati žicu, a sumnajm da bi desetak srndača pokidalo 3 x 2,5mm i odlomilo na desetke kamenih stupaca ;) Inaće stupci su 190 cm visine proširivo do nekih možda 230 cm. Meni je dosta 190 cm, 50 cm pod zemlju i 140 iznad zemlje, od toga 130 cm će biti žica. Ta visina se ne može preskočiti i vjerovatnije bi netko na tu visinu prilazio sa škarama za žicu nego da preskaće, tako da... Dimenzije stupca su 6 cm x 6 cm x 190 cm, rubovi su skinuti tako da ima 8 blagih kutova. Treba još malo što objasniti? :)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
spominjes srndace. Njima 130 cm visine ne predstavlja problem. Ja isto nisam vjerovao dok mi lovci nisu rekli da ako se zelis zastiti od srndaca moras ici na barem 190-200 cm. Predlazem ti da razmislis o vecim stupovima pa barem razvuces jos dva reda zice iznad mreze .... Pretpostavljam da to nebi trebao biti neki veci dodatni trosak ...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ma ne dolazi u obzir, bacanje novaca u vjetar :) Ako su ludi kao šibe, neka uskaću onda. Nitko nema mreže u krugu par kilometara a oni baš da se namjere na moju :lol: Ionako igram na aduta medvjeđe masti. Ograda je tu i zbog slova zakona, kad je ograđeno u slučaju neke krađe je krivično dijelo, ako nije ograđeno nije ništa. A mislim da više neće tu biti srndaća (ja ih nikada nisam ni vidio) jer je zemlja izemđu autoputa i dvije obilaznice, u trokutu, tako da nemaju odakle doći.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Prijatelju postavio si mi hrpu pitanja, ja ću ti odgovoriti, ali bi volio ti samo reći da ću ti ponuditi cijenu stupca tako nisku da... :lol: Kao i svi ostali forumašima, tko god treba ogradne stupce gore navedenih dimenzija, može ih naručiti kod mene uz odgodu 13. Znači ja vam napravim stupce, platite u roku 13 mjeseci, ja sam to pokrenuo ja ću poslužiti kao primjer. Cijenu ćemo također utvrditi zbog cijene željeza na svjetskim burzama. Dobit će te R1 račun.

Inaće upravo čekam da mi se željezo isjeće. Našao sam rebrasto željezo 6 mm. Idealno za stupce, uzeo sam i rebrasto željezo 8 mm za probu. Također kod drugih dimenzija pravit ću prenapregnuti beton. Ukoliko netko ima vlastiti materijal i to dolazi u obzir. Dnevnicu ćemo dogovoriti.

Sve može samo da se kriza prebrodi, a dalje ćemo možda lako :lol:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Znaš kako to ide ;) Ima i nastavak. Ali to nije sve, prvih deset naručioca ove jedinstvene ponude će dobiti i bušač rupa na korištenje gratis!!! Sada je bolje :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ovo ja nisam sadio ;) Samonikla pšenica. Od prošle godine ostalo, kad sam tanjurao korov nešto je otišlo u zemlju, sada toga imam boli glava. Ali mislim da ću morati to zaorati ili frezati ili malčirati, bit će dobra zelena gnojidba :? Kombinacija divlje kamilice i pšenice ;)
img0079av.jpg

img0082ag.jpg

img0081atyl.jpg

img0084ag.jpg

Napravio sam si i mali povrtnjak ;) Nije loše za totalnog početnika ;)

Najnoviji postovi

Na vrh