S razlogom sam na kraju svoga upisa postavila pasus o korporacijama.
Koliko vidim, ti ne razlikuješ privatno od neovisnog.
Neovisne studije se rade neovisno od želje korporacije - bilo koje - farmaceutske, duhanske, prehrambene......privatne naručuju korporacije i to su najčešće ugovori o tajnosti rezultata koji pravno znanstvenika - istraživača - obvezuju javno neobjavljivanje rezultata bio on pozitivan ili negativan. Time istraživača - odluči li se on prekršiti ugovornu obvezu jer npr. utvrdi veliku štetnost istrživačkog predmeta za potrošača i javno objaviti rezultat - ne samo mogu financijski uništiti nego i pospremiti u dugogodišnji zatvor.
To se dogodilo u Americi, u duhanskoj industriji, kada je duhanska korporacija unajmila znanstvenika koji je radio studiju za njih u kojoj je trebao utvrditi izaziva li nikotin ovisnost ili ne. Bilo je još nešto, jedna studija u kojoj je utvrđeno da je jedna aroma koja se dodaje duhanu, veoma popularna kod pušača, kancerogena. Naručitelj studije, duhanska korporacija, je rezultate odlučila zatajiti jer su bili stava, objavi li se, da će potrošnja duhana značajno pasti.
Znanstvenik koji je to utvrdioje ipak odlučio progovoriti, imao je veoma tešku sudbinu nakon toga, korporacija mu je uništila život i obiteljski i financijski, sudski su ga gonili, nešto mi je ostalo u sjećanju da je završio i u zatvoru.
Postoji i film snimljen o tome.
Razlika je kada se radi studija - kao sada kod učinkovitosti ili nus pojavma cjepiva, ili smrtnosti od cijepiva npr., to se provodi na svjetskom nivou i u svakoj državi svijeta se rezultati bilježe, i teško bi bilo falsificirati podatke iz baš svih država ili većine. Velike oscilacije od države do država bi odmah ukazale na mutne igre.
Ali se zato lažnim objavama u medijima i na društvenim mrežama, falsificiranim podacima ili poluistinama, podacima vađenim iz konteksta ili djelomičnim, selektivno odabranima i prikazanima van cjelovitog konteksta može u javnosti stvoriti kriva percepcija.
Ratovi između korporacija se vode u zakulisnim igrama, a kada se otkriju, ako se otkriju, šteta je nekome već počinjena, a netko je ostvario dobit.
Ti veliš:
Danas igra lova i radi nje nema nikakve jednakosti među nama, pa ni u tom pristupu liječenju koje spominješ. S moje plaće se skida 1500 eura za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Za te novce bih trebao biti prvi u redu čekanja, ali ne jer samo mali komadić toga ide tamo gdje stvarno treba ići, a ostalo ide mafiji pa ti Domagoj plaćaj privatno liječenje
O tome sam govorila o socijalnoj komponenti hrvatskog društva - o solidarnosti.
To, solidarno društvo se može promijeniti referendumom ili izborom političke opcije koja će mijenjati Ustav - uspije li se skupiti saborsku dvotrećinsku većinu i izglasati drugačiji Zakon - slobodu biranja uplaćivanja mirovinskog doprinosa: hoću - neću.
Uvesti privatizaciju zdravstva.
Tko želi potpuno obezvrijediti ljudski život, staviti ga na tržište kao robu, može otići u Ameriku gdje ga nitko ne prisiljava na zdravstveno osiguranje. Ili mu daje mogućnost da bira hoće li kupiti policu koja pokriva osnovnu zaštitu ili mnogo širu. Ili da kupi policu koja financijski pokriva preglede i dijagnostiku, ali ne i operacije i lijekove. Tamo sve može, ali se tamo i umire zbog nemogućnosti plaćanja liječenja.
Široka je to tema, i da, oni koji imaju velike plaće daju zjednici puno više od onih sa malim plaćama. To nije pravedno, nije niti pravedno da netko ima dobro plaćeni posao, a netko loše plaćeni. S druge strane, nismo svi sposobni biti menađeri, direktori, a i da jesmo, ne postoje takvi poslovi za sve nas.
Kako tu odrediti što je pravedno, a što nije, naći neku sredinu, i trebaju li privilegirani - oni sa visokim plaćama - naći se u toj sredini i biti "sponzori" onima sa niskim.
Inače, evo, Engleska, što se zdravstva tiče:
snaha treba jednu operaciju zbog urasle dlake u predjelu križa - problem koji izaziva česte upalne procese, neugodne i bolne, i jedino se operacijom može riješiti. Lista čekanja je 420 dana. Baš mi je jučer pričao sin.
Ja sam za operaciju ateroma u Čk bila naručena za 12 dana.
Za okulista u Čk treba 6 mjeseci.
Za neke radiološke pretrage dvadesetak dana do i godinu dana.
I dugo nam je.