Nasao sam da pominjete da je čuljavost koza nesto lose, to nije tačno i nema nikakve veze ni sa čim u organizmu životinje. Ta pojava je dosta cesta kod balkanske koze. Da li koza ima, ili nema uši, je isto da li ima, ili nema bradu, to važi i za minđuše na vratu. Znači ne izlučuje se iz daljeg priploda zbog te osobine (sem ako neko ne moze da je gleda i smeta mu vizuelno
). Takodje sam našao na netu sliku dve alpinke sa ogromnim vimenima bez brade, rogova, minđuša i bez ušiju (čulje) što dokazuje da i stranci imaju takva grla i čuvaju ih. Mislim da su slike bile Američke.
Pitanje za tebe Brundalo, zašto misliš da samleven ceo klip kukuruza izaziva probleme kod koza? Čak se smatra bolje da se da takva prekrupa jer povećava krupnoću čestica hraniva i ne dolazi do naduna. Krave i ovce se godinama u mom kraju time hrane a ja sam hranio i koze dok sam ih imao i nije bilo nikakvih problema. I zbog cega mislis da je tritikale loš za ishranu, pa on ima najviše proteina od svih žitarica a stoka ga rado jede? Kod klipa jedino može da se javi plesnivost ili budja i tad izaziva pobacaj ali to moze da se javi i kod sena i kukuruzovine.
Inace mi zao za tvoje jarice i bas sam se pitao gde si ovih dana na forumu.
Inače posto sam nov na forumu da kažem da sam imao par koza, belih domacih, i mešanki sa alpinkom ali sam zbog studija (poljoprivredni fakultet) rasprodao i trenutno živim u Zemunu.