nasafarma kaže:
Imam problem :rolleyess:
Koze i jarići mi imaju nadam i to već desetak dana i neznam što im je. Davo sam im gorku sol i ne pomaže.
Inaće koze mi se svako malo napuhnu i to već traje godinu dana. Dajem im redovito metazin protiv metilja i parazita ali ništa. Veterinar nema pojma, kaže da nema od ćega bit ali one se i dalje nadimu. Već sam na to navikao međutim sada su se i jarići naduli. Stari su u prosjeku dva mjeseca.
Molim pomoć plz. :!: :!: :!:
Prije nego bilo sta poduzmes...objasni nam kako i cime hranis koze...od A do Ž.....to je iskljucivo problem prehrane,
Znaci svaki korak kad i kako dajes hranu? Sta im dajes za jest itd itd....
Evo da ti pomognem objavljujen sta san nasa u knjizi kozarstvo od dr Ive Franica
Oboljenje predzeludaca
Kao posljedica uživanja prevelike kolicine mlijeka stvaraju se uvjeti za razmnožavanje bakterija, čiji toksini (otrovi) izazivaju upalu pred želudaca i crijeva. javlja se nadutost. jarad je napuhana, tesko se kreće, podiže se temperatura, trbuh bolan te smrdljiv proljev. Do oboljenja dolazi ne samo zbog greske u davanju mlijeka, nego i zbog nepravilnog odbijanja, uopce nepravilne hranidbe kao i losih higijenskih uvjeta dr žanja. U pogledu lijecenja treba ustanoviti uzrok i ukloniti ga. jedan dan umjesto mlijeka treba davati glukozu i med, a po potrebi antibiotike i sulfonamide.
Koze
Pri uživanju gomoljastih krmiva u koza se vise puta javljaju začepi ždrijela, odnosno jednjaka, što ima za posljedicu pojave nadutosti. Uz nadutost se javlja jako slinjenje a životinja je nemirna. Treba odmah pristupiti masaži kako bi se eventualno pomaklo strano tijelo. Korisno je aplicirati dvije žlice ulja i nakon toga poslužiti se sondom. U slucaju pak jakog nadutosti treba intervenirati trokarom i ostaviti kanilu kako bi stalno nadolazeci plin mogao izlaziti kroz kanilu.
Poslije uzivanja prevelike količine slabo probavljive suhe (slama, like, lose sijeno) i higijenski neispravne hrane dolazi do prenatrpanja buraga, zatvora (opstipaciie). Slabo kretanje je predisponirajuci faktor za nastanak bolesti. To se osobito događa kod koza koje se drže na stajski način. Koze prestaju ili slabije preživaju, apetit im je slabiji ili ga pak nema, a burag je pod opipom tvrd. Radi lijecenja treba primijeniti jedan dan posta (oduzeti hrane, A ne i vodu), to omoguciti životinji da se krece. Od lijekova daju se sredstva za pojacano preživanje. Ako je doslo do zacepa i crijeva opstipacije, treba aplicirati sredstva za čišćenje crijeva (najcesce se daje gorka sol, magnezijev sulfat, 25 do 40 g. jaradi, odnosno 50 do 80 g. odraslim kozama). Po potrebi treba izvrsiti i klistiranje kamilicom, lanenim uljem i sapunom. Kod pojave katara želuca i crijeva koji nastaju od pokvarene hrane, prevelike količine kruha i napoja, od lose i tesko probavljive hrane, otrovnog bilja (životinja ne jede ili manje jede i preživa, a javlja se i proljev), treba isprazniti crijeva gorkom soli u već spomenutoj dozi ili pak ricinusovim uljem (100 grama).
Nadutost (meteorizam, timpanija) dosta. je cesta pojava u koza. Nastaje kao posljedica uživanja vece kolicine mlade zelene trave, leguminoza (crvena djetelina, grahorica, lucerne) kao i sjemenja (grah, sunkret). Uzrok može biti i u pokvarenoj hrani (gnjili krumpir, pljesnivo sijeno, mokra smrznuta hrana te napajanje odmah poslije pase - treba da prođe najmanje jedan sat), zatim nagli prjelaz sa suhe na zelenu hranu, napasivanje gladnih životinja u jutarnjim satima dok je trava rosna. U buragu dolazi do stvaranja vece kolicine plina. Zivotinia je napuhana, udara prednjim nogama o zemlju, otežano dise (pritisak na srce i pluća), liježe i diže se, odnosno u težim slucajevima ostaje nepomično ležati. Ne pruži li se životinji odmah pomoć, zbog gusenja dolazi do uginuća. U blažim slucajevirna pomoc se sastoji u masaži i pritiskanju lijeve strane slabina, u kretanju životinje, u izvlacenju i micanju jezika (da bi se izazvalo podrigivanje) te u primjeni lijekova (vapnena voda, preparati bizmuta, ulje i ocat u jednakim kolicinama, kaolin, barijev sulfat, formalin (5 g formalina na pole litre vode), a u težim slucajevima u upotrebi sonde, odnosno trokara. Poželjno je da uzgajatelj ima uvijek pri ruci sondu, gumeno ili plastično crijevo koje je savitljivo i mekano, dugo najmanje 80 cm. Sondu treba pažljivo uvuci kroz jednjak do buraga da bi se ispustio plin. Kao što smo rekli, trokar treba upotrijebiti u najtežim slucajevirna (probosti direktno s vanjske strane u smjeru desnog lakta). Taj posao treba obavezno povjeriti veterinarskom stručnjaku.
Izvini na greskama ja nisan sve ispravlja u skeniranju