ev vako ti to ide...mliko zagrijem na 33 celzija(većinom uopće ne grijem jer je taman toliko toplo od mužnje.....znači samo kontrola temp) ako radim sa kulturom dodam sredstvo protiv kasnog nadimanja i kulturu,jedno za drugim,promiješam i poklopim ....malo zamotam da se šta sporije hladi....nakon po ure dodam sirišće,sirilo,maja....kako ga ko zove....poslije cca 30-45 minuta se formira uvjetno rečeno sir.....kao super gusti jogurt....e njega usitnim sa onom kuhinjskom žicom na komadiće veličine zrna riže,dogrijavam na 42 celzija uz miješanje naravno i rukom ga sitnim da se ne formiraju grude velike.....kad se ugrije na 42 onda tu sirnu masu vadim van i stavljam u pripremljeni kalup....normalno cijedjenje kroz gazu kao i drugi sirevi.....poslije ide okretanje pritiskanje soljenje....e onu sirutku šta ostane zagrijem da prokuha i od toga dobijem skutu.....a voda koja ostane u njoj uživaju moji psi....tako se radi paški sir,naravno postoje varijacije jer nema dva ista proizvodjačaa al to ti je to....pustiš ga da zrije cca misec dana a onda......mljac.....u principu sir je jednostavno napravit,praktično je to igrarija ali ga dovest do toga da bude dobar na kraju....e to je veliki posao i obaveza a potrebni su i uvjeti za čuvanje i zrenje
Ovo citiram samo zbog usporedbe tako da se admini ne bune.
U pravu si da nema istog postupka sirenja,ja sam tražio po braču kako se radi sir jer je i brački ovčiji sir isto tako nadaleko poznat,i pokušao sam tako to je i ovaj tvoj recept,međutim nisam bio zadovoljan dobije se pre-gumast sir bez nekog posebnog ukusa a na braču je samo jedan moj prijatelj radio kozji sir i skupljajući i kombinirajući razne recepte sa interneta tog prijatelja i par starih žena iz zagore te nakon nekoliko desetaka kila lošeg sira došao sam do načina kako napraviti dobar sir naravno ne uvijek istog okusa (ne koristim kulture zato nije svaki sir isti) ali zavidne kvalitete!
Mliko od jutarnje i večernje muže spojim i ostavim malo na sobnoj temperaturi,naj lipša mi je mira od 6 litri mlika,zagrijem ga u rasponu od 34-37c i pjenjačom umutim razmučeno sirilo koje kupujem u apoteci ide mg na litru ali za tvrde ide duplo,ostavim sat vremena i onda izrižem nožem na kockice 2x2 i pustim 15min onda razbijem to sa pjenjačom na veličinu riže,procidim kroz gazu i stavim u samo prešajuči kalup bez stiskanja posli pola sata ga okrenem i teko još par puti,u kalupu ga držim 24 sata,tada ga vadim i stavljam u 20% salamuru 24 sata i onda dva dana sušim onda premažem ceriplastom stavim u konobu i svaki dan dva puta okričem,posli misec ipo je gotov.
Škuta je posebna stvar,i postoji jedna caka kako dobiti veču količinu škute pošto kod nas škuta strašno dobro ide u onu sirutku koja je ostala od 6 litara mlika dodam 2,5 litre friškog mlika i uzavrem dobije se puno više škute nego bez mlika,od 6l dobijam oko 0,80-1kg sira i 0.70-0,90 škute.
Sad dva žapažanja,problem je u mlječnij masnoči koja je u kozjem mliku različita od svih drugih zato u sirenju ne trpi dokuhavanje i ne trpi pritisak u kalupu,to sam proćitao u jednom članku jedne naše stručnjakinje za sirarstvo i od kad radim po ovom receptu sir je odličan.
Onaj upit u sirarstvu sam stavio skoro prije godinu dana, zato i jesam onako reagirao nekidan.