Uf...
Evo, upravo sam pročitao cijelu temu. Povremeno naletim na neki takav post, ali nakon stote stranice sve rjeđe, pa mislim da ću na ovoj 270-oj duže vrijeme držati rekord.
Imam 4 kozice i jarca. Tri su alpine (barem izgledom), a četvrta neka križana, skoro narančasta. Nju sam kupio za 100 kn jer je bila šepava i jer mi ju je bilo žao. Nakon nekoliko dana je prestala šepati i sad je sve okej.
Trenutno sam na godišnjem, ali kad dođem doma sve ću poslikati da mi netko kaže jesu li to čistokrvne alpine ili ipak nekako križane.
Što se tiče količine mlijeka, od njih sve četiri sam prije cca 2 mj dobivao 5 l dnevno (u dvije mužnje). Jedna alpina i ova šepava su se ove godine prvi put jarile i bitno su manje od ove dvije. No, sad se ta količina smanjila na cca 4 l dnevno. Koze su u ograđenom voćnjaku površine cca 1500 m2. Travu ne žele pasti, nego samo vrhove visokih korova. Dajem im i sijeno, kao i šrot. Šrota cca 0.5 kg dnevno - taman toliko pojede svaka u vrijeme mužnje. Dok ima šrota sve je okej, ali čim pojede šrot odmah se počinje buniti i mahati stražnjim nogama. To zapravo znači da jedna rogata, koja daje najviše mlijeka dobije i najviše šrota, jer mužnja najduže traje. A trebalo bi (valjda) biti upravo obrnuto. Ali nema veze. Kad čitam ove Mudrićeve postove (jednako one stare, kao i ove nove), cure mi sline. Uglavnom, mislim da su moje koze trenutno gladne i nadam se da će se ta količina povećati kad krenem s njima na pašu. Planiram cca 2 sata ujutro i isto toliko predveče. Budući da mi je imanje smješteno tik uz savski nasip, obrastao pravom i nepregledno velikom džunglom, hrane će biti dovoljno. Planiram postepeno povećavati stado. Najsretniji bih bio da mogu instalirati neke pouzdane električne pastire, pa da ih mogu cijeli dan ostaviti na paši, ali to mi se nekako čini previše posla i novaca, da bi mi na kraju netko u divljini to ukrao. Tako da ću, barem za prvu ruku, sam hodati s njima. Možda naučim raditi frulice...