Mister no oprosti na kasnom odgovoru dakle ono sto se kozama stavlja onaj valjak za lizanje to je sol koja ima razne dodatke pise na kutiji neznam koje tocno krmna smjesa je krmna smjesa koju kupujem od vindije kao njihov kooperant imam silos koji se puni svaki mjesec ta smjesa je jako dobra i podize mlijecnost ali ne tako kao melasa to ti je nusprizvod u proizvodnji secera crne je boje i u tekucem stanju ovo sto sam napisao za smjesu vrijedi ali glavni izvor hrane bi trebala biti voluminozna krma i to je zakon NIKAKVA SMJESA NE MOZE ZAMIJENITI KVALITETNU KRMU i to se treba znati hranjenje samo smjesom je skupo i neucinkovito sto se tice lucerne to sto prije posij i sto je vise moguce ja je imam preko 10 jutara i druge godine ide jos 5 sigurno
Trenutno u staji imamo 90 muznih koza plus 50 pomladka zelimo prosiriti proizvodnju ako bude moguce, od ovih 90 komada ako bude sve po planu predat cemo 70000l mlijeka ako imas bilo kakvih pitanja rado cu ti pomoci
daj mi reci koliko imas koza koje pasmine (ja imam francusku alpinu) odakle si koji su ti planovi i tako to cekam odgovor
Sve ok.
Vidis da i ja kasnim...obaveze ne biraju vrijeme.
Valjak za lizanje soli imam..cak i vise komada i vise vrsta. Trenutno testiram kojeg najvise vole i kojeg najmanje razbiju
.
Moram pronaci ucinkoviti sistem kako ih natjerati da lizu redom. To je slicno kao i sa prehranom..dok se ne izgrade ispravne jasle do tada koze razbacuju hranu.
Potpuno se slazem sa elaboracijom voluminozne hrane. Znanstvenih radova o tome ima na kapaljku..no jedan clan foruma je to predobro razradio u teoriji i praksi za krave,pa pokusavam to implementirati na kozama. Sve ucinkovite smjese se nalaze vec u prirodi..i mislim da treba zaobici kariku lanca koju preprodavaci namecu. Nesto te smjese moze biti,ali uvijek minimum. Pisem nesto iz iskustva,a nesto iz proucavanja.
Imam u planu sijati lucernu..no bojim se da se ne smrzne preko zime. Nedavno sam razgovarao sa jednim ozbiljnim poljoprivrednikom iz svojeg kraja i objasnio je da mu se smrzla preko zime. Proljetna sjetva mu je uspjela. Jos uvijek sam u dvojbama i trojbama
, no svjestan sam da je krajnji rok za sijanje..
Imas veliko stado...ozbiljna proizvodnja. Drago mi je to vidjeti.
Imam nekoliko koza...identicne vrste kao i tvoje i jednu sansku. Plan mi je ostati raditi u svojem zanimanju , ali trenutno su nam svima stavili kamen oko vrata tako da sam prisiljen traziti alternative. Koze sam imao za svoje potrebe..no mozda ce postati primarna djelatnost kroz neko vrijeme. Neke odg. ti mogu dati preko pp ili na neki drugi nacin. Informatika i matka su mi primarni dio zvanja,pa znajuci sto sve ima iza ove imaginarne slike monitora ne pisem sve osobne stvari na net. Elaborirati i obraniti takvo razmisljanje mogu bilo kada da me ne shvatis kao tajnog agenta.
Cijenim praksu ispred svega i zato raspravljam ("razgovaram") sa svima ovdje. Pitanja ocekuj jos...samo dok smislim
.
Puno hvala na odg.