za zrenej sira ti treba temperatura cca 18-20 stupnjeva i ako je polutvrdi il tvrdi vlažnost od 75-80% barem...jel ti sir vlažan ,mokar ili šta se dogadja ??? u frižideru je prehladno i kulture spavaju debelim zimskim snom tako da.... neće iđe nikako
Ne griješiš radiš točno po receptu,nego nemaš li gdje neku podrumsku prostoriju da ga tamo staviš? A ono sa frižiderom sam razmišljao tako da temperaturu namjestim preciznim termostatom i da to bude samo za to,pokušat ću danas potražit po literaturi temperaturu i vlažnost za zrenje kozjeg sira!
ako se ovoga posteno uhvatis zaradit ces puno vise nego na poslu samo treba polako i kvalitetno raditi posao
Ne griješiš radiš točno po receptu,nego nemaš li gdje neku podrumsku prostoriju da ga tamo staviš? A ono sa frižiderom sam razmišljao tako da temperaturu namjestim preciznim termostatom i da to bude samo za to,pokušat ću danas potražit po literaturi temperaturu i vlažnost za zrenje kozjeg sira!
a da probaš ne premazivat sa tom "plastikom"....pusti ga brate nek diše,sir je živo biće....tek kad je zreo,nakon par mjeseci ga možeš premazat ili još bolje vakumirat da se ne isušuje više nego treba....ovo sa frižiderom bi bila dobra ideja ako frižider nema isparivač inače osuši ga naskroz uzalud voda unutrakalup,nakon 24 sata ga vadim i ide u salamuru na 12 sati onda mi se susi 48 sati i na kraju ga premazem s onom plastikom....Ako gdje grijesim recite...
a da probaš ne premazivat sa tom "plastikom"....pusti ga brate nek diše,sir je živo biće....tek kad je zreo,nakon par mjeseci ga možeš premazat ili još bolje vakumirat da se ne isušuje više nego treba....ovo sa frižiderom bi bila dobra ideja ako frižider nema isparivač inače osuši ga naskroz uzalud voda unutra
a da probaš ne premazivat sa tom "plastikom"....pusti ga brate nek diše,sir je živo biće....tek kad je zreo,nakon par mjeseci ga možeš premazat ili još bolje vakumirat da se ne isušuje više nego treba....ovo sa frižiderom bi bila dobra ideja ako frižider nema isparivač inače osuši ga naskroz uzalud voda unutra
Sto se vrste tice najbolje da stavis slike ako mozes i znas pa ce se vidjet,mlijeka mogu davat i toliko i vise i manje sve ovisi o puno faktora,parit se mogu s nekih 25 do 30 kila a to ti je kad su nekih 7 mjesci otprilike,travu pasu al jos vise vole brstiti grane i lisce sa vocki ako imas neke vocke u dvoristu to ce ti one srediti na svoj nacin,da... kolut soli za ovce i koze je obavezan u svakoj poljoprivrednoj apoteci je imas....Eto....to je to koliko ja znam a i ja se jos uvijek ucim...al znam ponesta.Pozdrav vlasnicima koza.
Prije 3 tjedna sam kupio na naš način trgovine - kompenzacijom postao vlasnik 2 ženskih jarića. Sa bivšim vlasnikom sam dogovorio zaklane, ali kada sam sa ženom došao vidjeti skočili su jedno na mene, a drugo na ženu tako da sam ih odlučio zadržati. Spasila ih njihova umiljatost.
Nisam pitao koliko su strai, sa njima je bio i jedan muški - njihov brat, dakle ojareno ih je troje. Majka im je bijela, muški šareni, smeđe bijeli dok su ove moje jedna smeđa sa bijelom točkom na čelu, a druga smeđa sa crnom dlakom na prednjem dijelu nogu, oko očiju, gornjeg dijela glave, kičme i crnog repa. Bivši vlasnik kaže da im majka daje dnevno 3 l mlijeka.
Par upita:
-koja je ovo vrsta
-dali bih i one mogle davati toliko mlijeka budući da ne liče na majku
-kada bih se mogle pripustiti - pariti
-dali pasu travu (po dvorištu) kao ovce umjesto kosilice
-kako ih hraniti u štali
-čitam da postoji neka sol ili kamen
Vjerujem da će biti još upita.
Hvala
Super izgledaju,koja je ovo rasa?