Zahvaljujem svima na odgovorima. Ja ću, zlu ne trebalo i dalje cijediti zadnju kap iz vimena. Znam da oni koji muzu strojno moraju nakon muzilice "popraviti" stvar i rukama.
Nego...
Širio bih to svoje stado. Trenutno ima 4 koze. Nadam se na proljeće 6-8 komada jarića (nijedna nije prvojarka). Te bih jariće onda mijenjao za koze. Takav je plan. E sad... Ako mijenjam jariće za jarice (a ne koze stare 2-3 godine), do pune mlječnosti treba čekati te 2-3 godine. Ja sam, naravno, nestrpljiv, a i sir mogu prodati. No, kako znati da je koza stara 2-3 godine, a ne 15? Neki kažu - po zubima. Bojim se da je to samo rekla-kazala od posta do posta, a da tek jedan od njih sto zaista zna po zubima procijeniti starost. S jaricama bih bio siguran, ali ona će prve godine ojariti jedno. Davat će litru mlijeka. Sljedeće godine će se to malo popraviti... itd. A ja bih odmah gotove koze. Je li to moguće?
Jedino ako kupuješ selekcionirane koze ili neke sa farme di im postoji rodovnik sa tetoviranim brojem i rodovnicom!