A sta bi se desilo da sad prestanem sa muzom posto mi netreba mleko dzaba muxem i dajem psima?
dali je kozarstvo isplatljivo:icon_exclaim:
Pa zar nitko ne treba ovakvoga jarca? Evo, prodam ga za 600 kn, jer mi ga je žao da čami sam u štali. Treba mu stado. Tih 600 kn može i na 600 rata, nije bitno. A jarac je stvarno prvoklasan. Ostavio bih ga sebi da nije otac od 9 mojih mladih kozica...Iskrsnuo mi jedan, relativno hitan problem, pa mi možda netko može pomoći. Sinoć sam značajno proširio svoje stado. Naime, htio sam kupiti još 5-6 koza, a na kraju kupio 17 koza i jarca. Svi su čistokrvne alpine s markicama i bolusima. Čovjek je htio prodati samo sve u paketu. Budući da imam svojega jarca i da je ovaj novi u rodu s desetak tih novih koza, toga novoga bih mijenjao i to hitno, jer još nijedna od ovih novih kozica nije pripuštena. Mijenjao bih ga za drugoga jarca ili pak za kozu - naravno samo alpine dolaze u obzir. Moguća je i privremena zamjena za drugog jarca, na cca mjesec dana da prođe parenje. Ovaj moj je 2008. godina, velik kao manja krava. Družio sam se s njim jučer 2-3 sata i koliko sam mogao skužiti, nije agresivan. Malo je problem bio što se uplašio vožnje, istovara i nove štale, pa me na putu od prikolice do štale dobrano scimao i štošta mi porušio prije ulaza u štalu.
Eto... ako ima netko sličan problem, da ga riješimo na obostrano zadovoljstvo.
Pozdrav forumaši
moje pitanje za iskusne kozare, koza mi se ojarila u 2. mj. i do prije 7 dana nisam uopče muzao kozu več su jariči to odradili i ako su stari 7 mj. no koza se je počela tjerati pa sam morao maknuti jariča da nebi skočio na nju i od onda ju izdajam ali mlijeka mi daje jako malo u prosijeku 0,7dc. dojio sam ju ujutro i na večer ali količina
uvjek ista dc. gore dole sada več par dana dojim samo navečer. Zajedno sa kozom je ostala mala u prostoru ( dali možda mala izvuče mlijeko ili ne ??? )
Pitanje kolko puta da muzem i koliko bi morala davati mlijeka. Dali mogu i kako povečat mliječnost. Radi se o kozi Francuska alpina stara 2,5 god.
Hvala unaprjed na savjetima !!!!!!