Ocito su svi kozari u sjetvi
Prije dosta vremena smo pokusali i uspjeli elaborirati dio o mastitisu.
Dio sa kvrgama mi je jasan. No dio kada vime nema kvrge,ali nije mekano nego je poput "jetre"...dovoljno kruto da nije potpuno mekano na dodir.(teska definicija zar ne?
).
Zanima me da li je to isto mastitis ili je to naoteceno vime?
Konkretan primjer:
Koza je prvojarka. Tri do pet dana prije jarenja pocinje razvoj vimena -nalijevanje. Sve je mekano do dana jarenja i dan poslije. Jare sise..nesto se izmuze poslije njega..no vime postaje tvrde i nije potpuno mekano. Da li je to mastitis? Razlozi zasto postaje takvo? Da li je moguce da naotece toliko?
Konkretan primjer 2 :
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 25 do cak mjesec dana prije jarenja. Vime je mekano. Dakle ovdje nema naotecenosti u smislu da je na dodir nesto tvrde. Primjer je napisan zbog usporedbe sa ostalima koji slijede.
Konkretan primjer 3 :
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 25 do mjesec dana prije jarenja. Vime je pola mekano(donja polovica) i pola nesto tvrde..kao tvrde meso..slicno "jetri" (ne znam da li je to dobar opis). Na vrhu vimena ima kvrgica 2cm.
Mastitis? Naotecenost? Nesto trece?
Konkretan primjer 4:
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 10-tak dana prije jarenja. Vime je 2/3 mekano (donja polovica) i 1/3 nesto tvrde unutrasnji dio i malo gornji dio. Jarici sisu normalno. Izmuze se visak redovito.
Slicni primjeri su bili prosle godine. Kod nekih koza je porastom jarica taj tvrdi dio nestajao i postao normalno mekan..cak su i neke kvrgice nestale.
Zasto se to dogada neposredno poslije jarenja? Imate li vi slicnih primjera? Da li je sve to mastitis ili pocetni stadiji mastitisa?
Neki se sjecaju mojeg "izleta" u kupovini koze sa problematicnim vimenom(mastitis). Da li je moguce da su druge to poprimile od nje iako su fizicki odvojene u istom prostoru?
Da li moze biti problem kolicina gnoja ispod koza? Pisem hipotetski neka pitanja jer ovo mi je trenutno problem koji ne znam rijesiti...
Molim Vas komentare i prijedloge rjesenja problema. Zadnji puta je bio i kolega @mudric ovdje...pa ako nas cita jos molim da se ukljuci ako moze.
Hvala