• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

mimi504

Član
Tu od
16 Ožu 2015
Poruka
56
Pozdrav,jutros mi se okotila jedna prvojarkinja...ima dva komada,musko i zensko..i sad imam problem ovo zensko prihvaca lize ga pazi daje da sisa a muskog nemoze vidjet,stalno ga gura i udara...sta radit da prihvati i ovo drugo???
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Izdoji kozu i jare okupaj u mlijeku,nekad ni to ne vrijedi,onda drži kozu da se jare nasisa,sve u svemu nije jednostavno!
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
I pazi da ti vime ne dobije upalu zbog slabog sisanja jarića,a možeš jare ako ne igra mliko pokušat polit i njenom mokračom ili slinom od čiščenja rodnice.
 

mimi504

Član
Tu od
16 Ožu 2015
Poruka
56
Danas mi koza okotila trojke...dali ih ona moze sama odhranit ili trebam kupiti mlijecnu zamjenicu i pomoci....
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ako je dobra mljekarica onda može,a u svakom slčaju mozes ih nadohranit zamjenicom!
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Naravno da koza može odgojit 3,sve je rećeno zavisi koliko mlika ima.
Evo da se pohvalim opet sam zadovoljan,od 3 koze jedna 4 jarenje,jedna drugo jarenje,i jedna prvojarka ukupno danas 13 litara mlijeka!!!:(rofl):
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kozari nabavio bih si burskog jarca kojeg bi pustao na koze zbog mesa. Imam 4 mlijecne, jednu bursku koja ima 2 jarica (musko i zensko ojareni u sijecnju) tako da bih imao 6 koza. Musko bursko jare bih mijenjao za drugo bursko zbog srodstva.

Prodao bih ili mijenjao jarca krizanog starog 3 godine bez rogova. Jarac je sitnije gradje. Nabavio sam ga prosle godine, bio je mrsav, ali sada mu se ne moze napipati kost. Miran je, umiljat i dobar skakac, crno bijele boje. Ove godine od njega su koze jarile po dvoje i troje, jedna petero i jedna moja jedno, kako sam pisao uvijek jari jedno, vec treci puta.
 
Tu od
20 Sij 2016
Poruka
76
Re: Koze

Pozdrav ljudi, koliki je poticaj po grlu za koze francuska alpina??
Jel su vam sjeli kakvi poticaji?

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk
 

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
371
Ocito su svi kozari u sjetvi :)
Prije dosta vremena smo pokusali i uspjeli elaborirati dio o mastitisu.
Dio sa kvrgama mi je jasan. No dio kada vime nema kvrge,ali nije mekano nego je poput "jetre"...dovoljno kruto da nije potpuno mekano na dodir.(teska definicija zar ne? :D ).
Zanima me da li je to isto mastitis ili je to naoteceno vime?
Konkretan primjer:
Koza je prvojarka. Tri do pet dana prije jarenja pocinje razvoj vimena -nalijevanje. Sve je mekano do dana jarenja i dan poslije. Jare sise..nesto se izmuze poslije njega..no vime postaje tvrde i nije potpuno mekano. Da li je to mastitis? Razlozi zasto postaje takvo? Da li je moguce da naotece toliko?
Konkretan primjer 2 :
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 25 do cak mjesec dana prije jarenja. Vime je mekano. Dakle ovdje nema naotecenosti u smislu da je na dodir nesto tvrde. Primjer je napisan zbog usporedbe sa ostalima koji slijede.
Konkretan primjer 3 :
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 25 do mjesec dana prije jarenja. Vime je pola mekano(donja polovica) i pola nesto tvrde..kao tvrde meso..slicno "jetri" (ne znam da li je to dobar opis). Na vrhu vimena ima kvrgica 2cm.
Mastitis? Naotecenost? Nesto trece?
Konkretan primjer 4:
Koza nije prvojarka. Nalijevala je vime 10-tak dana prije jarenja. Vime je 2/3 mekano (donja polovica) i 1/3 nesto tvrde unutrasnji dio i malo gornji dio. Jarici sisu normalno. Izmuze se visak redovito.
Slicni primjeri su bili prosle godine. Kod nekih koza je porastom jarica taj tvrdi dio nestajao i postao normalno mekan..cak su i neke kvrgice nestale.
Zasto se to dogada neposredno poslije jarenja? Imate li vi slicnih primjera? Da li je sve to mastitis ili pocetni stadiji mastitisa?
Neki se sjecaju mojeg "izleta" u kupovini koze sa problematicnim vimenom(mastitis). Da li je moguce da su druge to poprimile od nje iako su fizicki odvojene u istom prostoru?
Da li moze biti problem kolicina gnoja ispod koza? Pisem hipotetski neka pitanja jer ovo mi je trenutno problem koji ne znam rijesiti...
Molim Vas komentare i prijedloge rjesenja problema. Zadnji puta je bio i kolega @mudric ovdje...pa ako nas cita jos molim da se ukljuci ako moze.
Hvala
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Neznam šta da ti napišem kao odgovor,sve ovo sada imam u štali jedini način da budeš siguran je da kupiš test na mastitis koji ti sigurno može utvrdit dal mastitis postoji,neki laički test a za mene i najvažniji je da mliko nema nikakvih grudica ili tragova krvi. Kod mene ima još interesantnijih stvari a to su promjene na vimenu na istoj kozi iz godine u godinu, lani prvorjarkinja lipo meko podatno vime i cca dnevno 3l mlika ovu godinu tvrdo vime točno vidljive dvije polovine i neke kvržice ali je ne boli i nema nikakvih grudica i mlika skoro 6l. Lani koza stara par godina tvrdo vime i cca 5l mlika,ovu godinu vime mekano i cca 7l mlika,ajde sad ti budi pametan! Mislim da je i to sve individualno isto kao i kod ljudi,svaka jedinka je posebna.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Koza prvojarka se treba jariti 28.05, ali je nalila prije 2 tjedna. Vime je mekano i mislim da ima mlijeka - nisam probao izdajati. Da li je to normalno da nalije toliko prije jarenja.
Hvala.
 

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
Pozdrav - ojarila mi se koza ali ne mogu stati jarici na noge. Juce se ojarila -ja ih drzim na sisi pa vuku ali mislim kupiti dudu i tako ih odhraniti ! Malo mi je cudno da ne barataju nogama !?
To mi je prvi puta da su tako slab jarici ? Jel mozda kakva bolest u pitanju-meni se cini da su samo slabi.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Daj im ad3e vitamine i nesto na bazi kalcija,ja koristim CALFOSET,
zna se to dogodit,jesu li im uši spuštene?
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
He,he,znao sam,
Napravi kako sam rekao pa sve to ponovi za dva dana i bit ce sve ok!
 

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
ok hvala na brzoj podrsci...evo sad ce i veterinar doci ... imam prijatelja veterinara pa da on vidi sta i kako ..javim sta je reko i radio !
 

tihi05

Član
Tu od
31 Srp 2012
Poruka
475
hipoglikemija..dao je injekcije i sutra veli da ce doci dat infuziju sa svim vitaminima itd.
Veli da su vjerojatno i prijevremena ojareni a ja nisam ni znao da je sjarna koza bila :)
Veli ako jedu da ce biti sve u redu a koliko sam vidio -gladni su.
Sad im idem kupiti dudu i onda cu biti siguran da su popili mlijeko !
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Savjet da se izbjegne ovakav slučaj nedostatka kalcija je da bez obzira na ishranu koza misec dana prije jarenja i misec prije pripusta date kalcij inekcijom to radim svake godine i koze su u puno boljoj kondiciji jer plod troši kalcij od majke i to u velikoj količini.
 

Najnoviji postovi

Na vrh