Poštovani forumasi
happy):
pratim vec neko vrijeme i pokusavam pokupit sto vise informacija i ovdje i opcenito na internetu.
Pri kraju sam veterinarskog studija i otvorila se mogucnost uzgoja koza jer sam u nasljedstvo dobila zemlju i veliku gospodarsku zgradu sa prostorom za skladistenje hrane.Ta hala ili gosp.zgrada kako god ju nazvali velika je 525 kvadrata i nalazi se na zemlji od 2 ha.Uz tu zemlju ima jos tri zemljista velicine pola hektara i sve je ogradeno i udaljeno od te glavne povrsine oko 5-10 minuta hoda po šljunčanom putu bez prometa.Osim te zemlje tu su i oranice otprilike 6-7 ha.
Voda i struja je priključena i davno je to bila farma pa uz neke preinake i preuredenje mislim da bi bila u redu i posluzila svrsi.
Zanima me uzgoj mlijecnih koza i zanima me ima li netko od vas nesto slicno i neku farmu koja ima minimalno dvadesetak koza pa da mi malo pomogne i savjetuje.
-Koliko od te povrsine oranica bi trebalo posaditi u zitarice,a koliko da bude livada za košnju?
-Mogu li ja stado koza voditi na pašu na ove ogradene livade(cca.0,5 ha) koje su udaljene desetak minuta hoda i ako mogu kako da znam kad su one to iscrpile pa da ih vodim na drugi dio.I da te livade su zarasle u siprazje i travu visoku pa jel to treba prvo sve uredit ili im je to super s obzirom da vole brst?
-Tu gospodarsku zgradu bi napravili tako da su koze samo u jednom dijelu jer ne mislim imati vise od 50 koza,a pocela bi sa oko 20 pa jel to ima smisla?
-Uz taj štalski dio treba mi i izmuziste i mjesto za laktofriz i mjesto za jarce i jarice.Da li jarci mogu biti sa kozama ili ih je na takvoj farmi bolje drzati u boxu i pustati samo u sezoni parenja?
-Kada jarice odvojiti od koza? sa 45 dana ili je to rano pa cekati 60 ili se mozda odvajaju i prije u takvom uzgoju?
-Farma bi se bazirala na proizvodnji mlijeka uz meso kao nusproizvod i eventualno sir za prodaju sa kucnog praga pa me zanima koliko minimalno mlijeka treba imati da bi ga netko otkupio? 100 litara dnevno?
Ako netko ima takvu farmu ili zna nekoga ko ima pa da moze reci ima li to uopce nekakvog smisla? Ne mislim stec bogatsvo niti ista nego moze li se donekle normalno zivjeti sa takvom farmom ?
Unaprijed hvala ako odgovorite na ijedno od ovih pitanja i ak sam nes fulala ne zamjerite sve mi je ovo novo
blush):
LP