Hvala na odgovorima. Kako je svaki početak težak imam puno pitanja.
Zanima me kako prepoznati da se koza tjera, da li daje mlijeko tek nakon prvog jarenja i kada se ojari kada se počinje sa mužnjom, koliko vremenski nakon oplodnje se treba ojariti. Ima li za kupiti gotova izbalansirana smjesa za prehranu koza starih par mjeseci?
Na što moram pripaziti kao početnik i koja su vaša iskustva. Hvala na svakom odgovoru i pomoći.
http://fiascofarm.com/
Nadam se da se služiš sa engleskim jezikom, na linku poviše ti ima sve o kozama i isplati se sve pročitati više puta ako se mislis kozama baviti.
Ukratko, znati ćeš da se tjera ako imaš jarca jer će se napaliti kao kujica i tražiti će kitu kod njega više puta. Ako nemaš jarca onda je malo teže. Uglavnom koze se počinju tjerati kada skrati dan, krajem devetog mjeseca kod mene. Mašu repom, mekeću, natekne im ona stvar, nabijaju glavom druge koze, skaču na njih... Kada dobiju svoje smire se vrlo brzo.
Koza nosi 150 dana, dan više manje. Naravno kao i svaki sisavac mora roditi da bi proizvodila mlijeko. Možeš je musti i prije nego što rodi ako se nalila mlijekom, trebaš naravno misliti na dijete ako ne želiš da krepa od gladi.
Danas imaš smjesu za svaku živad pa tako i za koze, svakako preporučujem ispašu na travi i u šikari. Ako nemaš zemlju da ti se koze pasu i misliš ih držati u štali bolje da se s nečim drugim baviš. Za što ti uopće trebaju koze, za vlastite potrebe mlijeka i mesa ili ideš u neki biznis?
Moja preporuka ako još ništa nisi kupio da kupiš mlade koze 2-3 mjeseca stare od kojih možeš mater pogledati, gore na ovoj stranici na vrhu što sam ti dao ti imaju slike kako vime treba izgledati da bi se moglo lako musti. I općenito kako koza treba izgledati, najbolje da si pogledaš slike sa nekih američkih izložaba pa ćeš polako imati neku viziju kako dobra/vrlo dobra koza treba izgledati. Odlična koza u hrvatskoj je jako rijetka, uglavnom su uzgajivači idioti i sve su krvne linije zasrali. Nikako nemoj kupovati starije koze jer svi lažu i petljaju maksimalno. Dobru kozu ti nitko neće prodati, ostaviti će je sebi. Ima izuzetaka naravno, prestanak mogućnosti držanja i slično ali onda treba kozu pregledati detaljno.
Kada se malo uhodaš i nema nekoga posla, moraš redovito papke održavati, čistiti koze od parazita kada je potrebno, minimalno im pomoći kod poroda, dati im čistu vodu i kvalitetnu travu/sijeno ili da brste po šikari. I neki pametni pas npr. border collie da ti pravi društvo i čuva koze.