Pošto sam još uvik teoretičar, zanima me nešto po pitanju ishrane koza. U knjizi 'Kozarstvo' od B. Mioča i V. Pavićke na strani 158 piše da se krmne kulture, prema preferenciji koza, mogu podijeliti u 3 skupine:
1.
- lucerna
- crvena djetelina
- talijanski ljulj
- klupčasta oštrica
- grahorica
- zob
- mješavina sirka i različitih hibrida sudanske trave
2.
- postrne kulture za zelenu hranidbu
- sijeno
- silaža
- grašak
- zob
3.
- lisičji i mačji repak
- kupus
- repa
- suncokret
Sada me zanima, čitajući u rubrici 'Ratarstva' temu o sirku i sudanskoj travi, da li su one prikladne za ovu više kamenitu i sitnih kvadratura zemlju u Dalmaciji i njenoj Zagori, jer kako san čita te kulture su višeg (količinskog) prinosa u odnosu na druge kulture? Virujen da ishrana samo sa tim biljem sigurno nije u potpunosti zadovoljavajuća, pa može savjet šta bi još moglo ić u meni. Svjestan san da neman dovoljno zemlje za proizvodnju potrebne količine hrane tako da ću morat i kupovat, pa zato i tražin rješenje kako da izvučen maksimum iz onoga šta se ima... Još jedan problem je šta su parcele toliko premrižene da često nema puta do određene, a da nemoraš priskakat tuđe (kamene) ograde, tako da je i prilaz mehanizaciji (pa i onoj manjih dimenzija) upitan.
Prvenstveno me zanima stajski uzgoj koza, a razmišljam i o tome da im pridodam i, također stajski, ovce.
Volija bi čut Bogecov komentar, ali to ni druge ne sprječava u davanju svojih mišljenja, a još bolje i iskustava.
Ja san 'skroija nacrt' kozarnika po svojoj logici (jer, ponavljan, u svojoj županiji neman di za vidit ni približno 'lipo' uređenu staju), koristeći se preporukama iz knjiga (gore već navedena, 'Kozarstvo' I. Franića, 'Uzgoj koza na OPG-u' od HZPSS-a, 'Ovčarstvo' B. Mioča, V. Pavićke, V. Sušića, 'Higijena na farmi i u okolišu' a. Asaja), kapaciteta 250 koza i 10 jaraca + prostor za jariće/kozliće, sa prostorijama: izmuzište, spremište mlika, pravljenje sira, sušenje sira i još neke prostorijice za sitnice, naravno uključen je i ispust, a smještaj hrane bi bija iznad. Sad, kako ne mogu pokazati nacrt, pokušaću ga opisat, a sastoji se od 10 boksova kapaciteta svaki po 50m2 za 25 koza, sa suprotne strane bi se nalazilo 10 boksova za jarce koji bi po veličini zauzimali prostor dvaju boksova od koza, a površina od preostalih 8 boksova (koji bi se mogli pregrađivat prema ppotrebama) bi bili za jarenje, držanje mladih i slične stvari. Između ta dva reda boksova bi bija hranidbeni hodnik. Ispusti bi bili duplo veći po kvadraturi od samih boksova (svaki boks bi ima svoj ispust). Znači, dimenzija staje bi bila cca. 15m x 100m, a sa ispustom cca. 35m x 100m.
Očekujen da će neko reć da bi to bija hotel za koze, ali, ponavljan, to je još uvik ideja u razradi, pa bi mi svaki savjet dobro doša, kako da skrojin potrebnu financijsku konstrukciju kako izrade objekta, tako i potrebe za hranom i svim šta ide. Ako mi možete preporučit nekoga ko ima dobro uređenu staju - preporučite, jer bi je isto volija vidit uživo prije nego krenen skakat u bazen, jer bi želija da plivan, a ne da potonin.
ps
Za ovce san mislija na slično rješenje.