• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

• Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta
B

brundalo

Guest
Aha znaci bija san u pravu. samo u mene je jos gore. Nista nego kupuj ovce i koze i el.pastira i par pasa i alat sta san ti gori reka i opleti. Rjesavaj se smrica. Od njega je jedina korist sta imas dobre stupe za ograde i nista drugo. Jasen i hrast i crniju samo malo ridi i imaces pasnjake za ubit vola :) :) :)

PS malo bolje san pogleda te tvoje slike i ljubomoran san na te tvoje pasnjake. Skoro sama bjelogorica. Pregradi to elektricnima pastirima na pregone i pusti koze i ovce. Bit ce in banja. Samo neznan kako si s vodon. Jedino sta cu ti non stop trubit - unistavaj smric dok je vrime, jer on ce ti sve zagusit.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Volintena kaže:
vaše sugestije su zadnje. Bogec?

brundalo ti je objasnio tehnologiju čiščenja terena, znači treba tu šikaru iskrčit

daj mi reci kolko tu cm ima tla, tj zemlje (slikovito da nema onih manjih kamena)

čini mi se malo mirniji teren nego kod brundala, brundalo šta ti veliš

B

brundalo

Guest
bogec kaže:
Volintena kaže:
vaše sugestije su zadnje. Bogec?

brundalo ti je objasnio tehnologiju čiščenja terena, znači treba tu šikaru iskrčit

daj mi reci kolko tu cm ima tla, tj zemlje (slikovito da nema onih manjih kamena)

čini mi se malo mirniji teren nego kod brundala, brundalo šta ti veliš

kako ja poznan taj kraj poprilicno dobro ja bi nesto drugo prova iako ni ovo sta bogec govori nije ludo - ispitat dubinu tla. Ja iman drugi prijedlog. Ako si vec zapeja proizvodit svoju hranu (sta je za svaku pohvalu) Pokusaj u blizini pa makar i 10-ak kilometara dalje iznajmit prave povrsine koje ces obradjivat a ovo ostavi za pasu. Kazen ti triba ti samo el.pastir da napravis pregone i alat za krcenje. Da je meni ovako.........
E ovo je brdo i tu ces moc samo kultivatoron sijat, zato ti predlazen najam, pa makar i malo dalje

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
brundalo kaže:
kako ja poznan taj kraj poprilicno dobro ja bi nesto drugo prova iako ni ovo sta bogec govori nije ludo - ispitat dubinu tla. Ja iman drugi prijedlog. Ako si vec zapeja proizvodit svoju hranu (sta je za svaku pohvalu) Pokusaj u blizini pa makar i 10-ak kilometara dalje iznajmit prave povrsine koje ces obradjivat a ovo ostavi za pasu. Kazen ti triba ti samo el.pastir da napravis pregone i alat za krcenje. Da je meni ovako.........
E ovo je brdo i tu ces moc samo kultivatoron sijat, zato ti predlazen najam, pa makar i malo dalje

hmmm hmmmm hmmmm, vidiš brundalo malo bolje zna taj teren od mene, ali ako veli da imaš obradivih površina koje nisu jako daleko, što 10km i nije jako daleko, onda uzmi par hektara u najam a ovo čemo pretvorit u pašnjake

to sve ovisi o tebi, ali ni brundalov predlog nije loš, kako odlučite tako čemo onda isplanirat šta dalje

B

brundalo

Guest
[/quote]
hmmm hmmmm hmmmm, vidiš brundalo malo bolje zna taj teren od mene, ali ako veli da imaš obradivih površina koje nisu jako daleko, što 10km i nije jako daleko, onda uzmi par hektara u najam a ovo čemo pretvorit u pašnjake
to sve ovisi o tebi, ali ni brundalov predlog nije loš, kako odlučite tako čemo onda isplanirat šta dalje[/quote]

Ma bit ce kako on odluci. ja samo kazen sta bi ja napravija na njegovom mistu. Par jaradi/janjadi godisnje za najam kosta manje nego ovo privest kulturi. Ovo bi ja drukcije pretvara u pasnjake. El. pastir i mali pregoni sa relativno dugim zadrzavnjem, pogotovo podmlatka i muskih grla. Po redosljedu pase zna se prvo idu muzna grla i "trudnice", za njima podmladak, muski i jalovina. I kad se sve obreda, uredit pasnjak trimeron i da vidis trave

V

Volintena

Guest
bogec kaže:

Dubrava mi je najbliža po pitanju lipih ravnica i jučer san sta pogledati jedan (uvjerija san se da je bivši) pužarnik, i mora san proći priko te ravnice, ali problem cili dalmacije i njene zagore je rascipanost. Taj pužarnik, ono šta je ostalo od njega, ograde i to, se nalaze usrid te ravnice, a dok dođeš do njega moraš zaobić mnoštvo bodljikave žice kvadrature ni 100-200 m2 i tako više takvih bodljikavih kocaka na ogromnoj površini, onda znate kako se ode dili zemlja, pa se pitan di nać 'par hektara za uzet u najam'?!?

Ono 'malo kamenje' nije bačen kamen već stina koja viri iz tla... Reci mi kako da izmirin dubinu tla? Pretpostavljan da se zabije drveni/metalni štap pa dok ide - ide, pa se sa (centi)metron izmiri koliko je štap 'šporak', ali svakih koliko se taj štap zabija u tlo?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Volintena kaže:
Ono 'malo kamenje' nije bačen kamen već stina koja viri iz tla... Reci mi kako da izmirin dubinu tla? Pretpostavljan da se zabije drveni/metalni štap pa dok ide - ide, pa se sa (centi)metron izmiri koliko je štap 'šporak', ali svakih koliko se taj štap zabija u tlo?

islio sam na sitnije kamenje, ne one gromade.
dobra ti je metoda mjerenja, pa zabij na kojih 10 mjesta različitog izgleda pa čmo več neki podatak dobit, ako su podaci podjednaki onda je to to

B

brundalo

Guest
@ Volintena ista stvar je u mene. Nece ti bit druge nego uzimat malo po malo u najam - visegodisnji. Ako neznas cije je sazna se lako. Kreni od svojega. Lipo ajde u katastar i pitaj katastarski plan za svoju cesticu. Onda odes na Obrisan neispravan link. i tamo nadjes po brojevima ko je vlasnik. tako ides do zadnje cestice na mapi na sva 4 kantuna mape. Nakon toga pitas katastarski plan za te 4. Novi plan koji dobijes ce ti prosirit pogled na druge ograde. I onda ponovis isti postupak. Tako san ja postupija i tako ces moc okrupnit zemlju, ili kupujuci je ili visegodisnji najam.
Sta se tice trazenja koliko je zemlja duboka morat ces pipat ka i demineri nema ti druge. Ali viruj mi to ti je uzaludan posa. Mozes odgojit 3-4 ture podmladka dok ustanovis sta ces sijat i kakvaje zemlja. Konacno od bukovice do drnisa se moze nac sijena ka u prici

V

Volintena

Guest
abrkili kaže:
jesi se obratio na onaj kontakt koji sam ti dao na pp?

Ponovija mu i drugi put (prvi 27., drugi 30.11.), ali od odgovora ni 'o'... Valjda je prezauzet...

V

Volintena

Guest
Zanima me kako riješit pod u kozarniku (pretpostavljan da je isto riješenje i za ovce) kod stajskog uzgoja?

U knjizi kaže: 'Pod u nastambi za koze treba biti od nabijene zemlje. Ako se radi o vodonepropusnom terenu, poželjno ga je drenirati ili prekriti slojem šljunka.'

Sad, npr., napravin betonski pod koji je ujedno temeljna ploča kozarnika, naspen šljunak i povrh njega zemlju (ili možda kamenu prašinu ili nularicu) ostaje mi nejasno ako mokraća curi kroz te slojeve, gori ostaju brabonjci koji se pometu.

E a sad, šta se događa sa mokraćom, s obzirom na određeni vremenski period i s obzirom na određeni (recimo veći) broj koza, tj. sa mikroorganizmima koji su u njoj kada se natalože? Meni to izgleda nehigijenski, ka tempirana bomba?!

A s druge strane, skroz betonski pod sa steljom od slame uz svakodnevno čišćenje. Ali njegova mana je šta se brzo šporka i bude mokra od mokraće.

Koje je, po vama, najbolje riješenje? Svaki savjet je dobrodoša, i onaj teoreski (faks) i onaj iz prakse. Napominjen, mislin na stajski uzgoj koza, možda i ovaca.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ovako,u svakom slučaju ti je najbolji pod.Jedino što za njega trebaš puno stelje.Rešetkasti pod kod ovaca i koza nije se dobro pokazao,jedan kolega u mom kraju je imao takvo nešto i kaže da se jako osjetio amonijak,te da su mu janjci loše napredovali na takvom podu.

Kod mene je pod od nabijene ilovače i sistem duboke stelje,znači samo bacam slamu toliko da im bude suho.Šta znači da bude suho?To je tako da kad sam klekneš na pod a da ti koljena ostanu suha.Stelju čistiš kad naraste do 30-40 cm.Zidovi se naprave montažni,tako da se stelja može nekim utovarivačem iznijeti van,najlakši način...

A što se tiče bakterija,mikroorganizama ima uvijek i svagdje,pa i u najčistijoj štali.Evo,da kucnem u drvo,još nikakva parazitarna ni virusna bolest mi nije stado napala,a na dubokoj su stelji od početka.Čak ni papci nisu loši,iako neki tvrde da zbog duboke stelje ovce obole na papke.Obole,ali kod onih koji ovcama nikad ne stavljaju čistu stelju,a o vađenju stare stelje da ne govorim.

Ako ti je problem doći do slame,može poslužiti i lišće,kukuruzovina i sl.
Najbolje rješenje koje sam vidio je betonski pod i 10-ak cm sitnog pijeska.Reći ću samo da je ovcama runo bilo čisto ko suza,bjele kao snijeg(radilo se o suffolk ovcama).Kad su te ovce došle u moju staju,runo je poprimilo sivkastu boju,zbog duboke stelje.

B

brundalo

Guest
Volintena kaže:
Zanima me kako riješit pod u kozarniku (pretpostavljan da je isto riješenje i za ovce) kod stajskog uzgoja?

U knjizi kaže: 'Pod u nastambi za koze treba biti od nabijene zemlje. Ako se radi o vodonepropusnom terenu, poželjno ga je drenirati ili prekriti slojem šljunka.'

Sad, npr., napravin betonski pod koji je ujedno temeljna ploča kozarnika, naspen šljunak i povrh njega zemlju (ili možda kamenu prašinu ili nularicu) ostaje mi nejasno ako mokraća curi kroz te slojeve, gori ostaju brabonjci koji se pometu.

E a sad, šta se događa sa mokraćom, s obzirom na određeni vremenski period i s obzirom na određeni (recimo veći) broj koza, tj. sa mikroorganizmima koji su u njoj kada se natalože? Meni to izgleda nehigijenski, ka tempirana bomba?!

A s druge strane, skroz betonski pod sa steljom od slame uz svakodnevno čišćenje. Ali njegova mana je šta se brzo šporka i bude mokra od mokraće.

Koje je, po vama, najbolje riješenje? Svaki savjet je dobrodoša, i onaj teoreski (faks) i onaj iz prakse. Napominjen, mislin na stajski uzgoj koza, možda i ovaca.

Moj prijatelju tu ces morat pazit prilikom gradnje jer svi novi objekti podpadaju pod Nitratnu direktivu EU . Bilo bi dobro da pogledas postove i teme kao sto su uzgradnja stale i izvoz gnoja i gnojovke te slicne teme. Koliko san vidija tamo su objasnjene neke stvari. Za pocetak morat ces napravit kosi pod sa padom od 1-2% i na kraju kanal di ce mokraca oticat u crnu jamu

V

Volintena

Guest
abrkili kaže:
Najbolje rješenje koje sam vidio je betonski pod i 10-ak cm sitnog pijeska.

A kako se to čisti i svako koliko?

Da li se tada mora, taj sitni pijesak, cili minjat?

Da li se na taj pijesak stavlja slama?

V

Volintena

Guest
brundalo kaže:
Nitratnu direktivu EU

Di se o tome može pročitat ili još bolje vidit ako ima slikica?

Operativni program u ovčarstvu i kozarstvu još nije doša na dnevni red, pa tako oni iz HZPSS-a ne mogu ništa ni reć, a ni pokazat...

U 10. misecu kada je bilo savjetovanje u Solarisu, obečali su da će taj program ići u Sabor krajem 10. miseca, pa su pomakli na kraj 11. - a sad je, koji? :roll:

V

Volintena

Guest
Volintena kaže:
abrkili kaže:
jesi se obratio na onaj kontakt koji sam ti dao na pp?

Ponovija mu i drugi put (prvi 27., drugi 30.11.), ali od odgovora ni 'o'... Valjda je prezauzet...

08.12.2008. san mu posla treći put, a od odgovora san dobija - 0, ništa...... Toliko o njemu!

B

brundalo

Guest
Volintena kaže:
brundalo kaže:
Nitratnu direktivu EU

Di se o tome može pročitat ili još bolje vidit ako ima slikica?

Operativni program u ovčarstvu i kozarstvu još nije doša na dnevni red, pa tako oni iz HZPSS-a ne mogu ništa ni reć, a ni pokazat...

U 10. misecu kada je bilo savjetovanje u Solarisu, obečali su da će taj program ići u Sabor krajem 10. miseca, pa su pomakli na kraj 11. - a sad je, koji? :roll:
A ti utipkaj na google Nitratna direktiva EU i imas rezultata ka u prici

Z

zoran stojaković

Guest
Pozdrav svim korisnicima! Nedavno sam se počeo baviti uzgojem koza, isključivo proizvodnja mesa, otvoren sam za razgovore i izmjenu iskustava na ovu temu. Veliki pozdrav!

B

brundalo

Guest
zoran stojaković kaže:
Pozdrav svim korisnicima! Nedavno sam se počeo baviti uzgojem koza, isključivo proizvodnja mesa, otvoren sam za razgovore i izmjenu iskustava na ovu temu. Veliki pozdrav!
A ti prijatelju pitaj sta te zanima pa ce ti se odgovorit. Bilo bi dobro da kazes odakle si(nije uvjet) Koliko koza imas a i koja slikica nebi bila na odmet, zatim koja pasmina koza, sta papaju, kakva je ispasa itd itd
Inace dobro dosa na forum :) :) :)

Z

zoran stojaković

Guest
Pozdrav brate! ovako..... živim u malom selu u vukovarskosrijemskoj županiji, Korođ. nikad čuo jel? Nisam ni ja dok se nisam doselio, ali zadovoljan sam mjestom a osobito ljudima.Ovako, imam 16. koza i 1. jarca. Sve su večinom mješane pasmine, ali imam nekoliko burskih. Planiram povećat stado za otprilike desetak i vjerovatno ću se na tome i zadržat. Nemam još uvijek svoju zemlju, jer nedavno sam doselio iz Osijeka, pa hranu moram kupovat, a to je onda problem.
Slike ću ti poslati kad skužim kako se to radi.
iz kojeg si ti mjesta? :|

Najnoviji postovi

Na vrh