• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

• Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Moje koze

Evo samo da vam pokazem moje koze. Ove dvije su prvojarke, stare godinu dana.

Prilozi

• IMG_1517 (Medium).jpg
    IMG_1517 (Medium).jpg
    82.6 KB · Pregleda: 3,169
  • IMG_1519 (Medium).jpg
    IMG_1519 (Medium).jpg
    64.1 KB · Pregleda: 2,228
  • IMG_1521 (Medium).jpg
    IMG_1521 (Medium).jpg
    54.8 KB · Pregleda: 511

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Evo napokon da malo kvrga u vimenu popušta. Jučer je još bila tvrda i velika, a jutros imam dojam da se smanjila i kvrga i vime, te da je nešto još omekšalo. Izmuzam 3x dnevno koliko mogu, jako malo ide tako da se dosta namučim oko toga, ali samo neka njoj bude dobro. Također mažem onom kremom koju mi je vet prepisao dva puta dnevno - krema divno miriše, na lavandu.
Obje su se već popunile i odmah mi je ljepše ih vidjeti, jedino starija jako podriguje, kada ih pustim van na pašu slušala sam ju prekjučer i sve ne vjerujem da to koza radi. Prvo sam mislila da su vjetrovi, ali sam kasnije skužila da podriguje. Jel to može biti od kukuruza ili zobi?

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Evo čitam po oglasniku kako prodaju jariće 2-3 tjedna stare. Pa zar ih se već u toj dobi odvaja od koza? Nije li to malo prerano? I što onda s njima?
Sorry ali baš me zanima jer mi nije jasno što i kako u tom slučaju napraviti, ako se rano odvajaju od majki. I zanima me koji je razlog tako ranog odvajanja.

S

sir_sg88

Guest
pozdrav.

bavim se kozarstvom imam 6 koza zelia bi povecat stado a uz to pokrenuti OPG i pokrenuti sitranu zanima me oprema koliko se krece cijena i di se mogu informirat od njima tj.viditi ih postoji li koji link ili stranice.Ispricavam se ako sam triba otvarati temu ali naisa sam na vasu temu pa mi je bilo logicno pitati.UNAPRID ZAHVALJUJEM

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Evo samo da vam pokazem moje koze. Ove dvije su prvojarke, stare godinu dana.

Svaka čast na kozama vidi se da su dobre dojilje i da su dobro timarenesvaka čast gospon Mudrić

Zibba možeš odvojiti i ranije pa ih hraniš zamjenicom to rade ljudi koji prodaju mljeko

Posljednje uređivanje od moderatora:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Ako imaš opg za primanje poticaja ti treba minimum deset koza starih godinu dana na jarca se ne prima poticaj .Za otvaranje sirane i takvih stvari najbolje nazovi HPA ili Visoko otvoreno učilište u Križevcima ovak svaki lupa svoje u biti jedino znam da ti treba puno love i puno živaca .

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
znac niko nema iskustva s tim?

Nemam iskustva sa tim ali koliko sam čuo koja je potrebna i papriologija i projekti i ulaganja i dr. i ne želim imati iskustva s tim....možda da sačekaš ulazak u EU pa onda se raspitati jel se može registrirati nekako.....jer evo čitam ovih dana(negdje po netu) da mljekare otkazuju mljekarima sa 15-30 krava a što nije nimalo malo,zato ne vidim logiku utemeljenu u razumu koja bi u RH podržala otvaranje i ulaganje u kozjem mljekarstvu. Neizvjesnost je velika kao u ratu,nikad ne znaš kad će neko minirati cijeli projekt i ostaneš sam bez ičega u dugovima koji će ti zagorčat život. Zato,po mom skromnom mišljenju,je bolje sačekati EU u kojoj postoji velika potražnja za kozjim mlijekom i vidjeti da li se može nešto pokrenuti.

Zanima me koliko dugo koze sa slika nicka Mudrića nisu mužene,ono koliko sati ili možda dan-dva?

Posljednje uređivanje od moderatora:

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Zibba možeš odvojiti i ranije pa ih hraniš zamjenicom to rade ljudi koji prodaju mljeko

Hvala,. Još me zanima kakvi su kasnije ti jarići kada odrastu. Gledam malo naokolo i naletjela sam na povoljnu priliku za uzeti par jarica od 3 tjedna. Franc alpina je u pitanju, pa me zanima jesu li takvi rano odvojeni OK za kosnije mlijekarstvo ili su samo za tov pa na ražanj?

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Zanima me koliko dugo koze sa slika nicka Mudrića nisu mužene,ono koliko sati ili možda dan-dva?

Neznam koliko se kužiš u koze ali ovo šta vidiš na slici je istinito i ona ima takvo vime to je koza mlječne pasmine i tak treba izgledati

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Kolega Laik žao mi je što do sada nisi imao šansu da vidiš prvojarke sa normalnim vimenom.Kad me neko tako nešto pita pa kaže da možda nisu mužene dan dva šta da kažem na tu stručnu a i sigurnu konstataciju.Prvo ja koze muzem 3 puta na dan i to 6.00,13.30 i 20.30 sati.Ujutro me koze bude poslije jarenja a to je bilo u 2 i 3 mjesecu budile su me u 6 sati da bi vrijeme pomjerale tako da me sada bude u 5.40.Neznam zbog čega to ali ujutro kad dođem da ih muzem vimena pogotovo kod dvije koze su veoma tvrda pa ti razmisli zašto one zovu u pomoć.Koze su slikane u 13.00 pred mužu.Inače ove koze dnevno daju mlijeka za proizvodnju 2 kg sira a još nije vrh laktacije a to će biti u svibnju kad se kozama dodaje zelena masa lucerke.Nije mi jasno u čemu je problem meni su i do sada prvojarke davale iznad 4 litre mlijeka jer ispod te količine izbacujem iz stada.E moj kolega ako alpina može u Njemačkoj da da više od 6 litara šta nebi i kod nas ali zapamtisamo jedno to zavisi samo od vlasnika koza.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Zibba ako su koze čiste alpine i ako ti cjena odgovara nemoj dvoumiti kupuj jer več oni sami jedu tvrdu hranu i uz malo mljeka othranit ćeš ih nečeš žaliti imat ćeš prave koze samo pazi šta kupuješ...

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
ZIBBA nemoj da se sekiraš što su jarići odbijeni mali od koza to i jest najbolje jare ne smije ako je koza mliječna da bude sa majkom ma koliko ih ima pošto sisaju kozu često ine isisaju do kraja i najgore ako se odluče za jednu sisu onda se pogotovo kod prvojarke vime nepravilno razvija.Na slici se može kod mojih koza to vidjeti sve u redu ali jedna strana vimena malo uvećana.Znači tko hoće da uzgaja koze treba jako voditi računa kod prvojarki jer greške od nekoliko dana više se ne mogu ispraviti.

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Zibba ako su koze čiste alpine i ako ti cjena odgovara nemoj dvoumiti kupuj jer več oni sami jedu tvrdu hranu i uz malo mljeka othranit ćeš ih nečeš žaliti imat ćeš prave koze samo pazi šta kupuješ...

Cijena je 100,00 kn komad što mi se ne čini puno s obzirom da prodaju i po 700 i više kn mlade jariće . Ovako ću još uložiti par sto kuna na hranu po jaretu a znam kako su od početka hranjeni i držani, zar ne? A ne da imam problem kao kod ovih koje sam uzela a da očito nisu skoro nikako hranjene jer su nakon dva tjedna kod mene vidljivo bolje uhranjene uz malo sijena djeteline, zob i kukuruz, te pašu i poneku jabuku , mrkvu, zelje, listove blitve itd.

Na što je dobro pripaziti kod kupnje?

Posljednje uređivanje:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Po toj cjeni uzmi i nemoj se razmišljati da je bilo koja pasmina to je povoljno ako ništa bit će za meso ,a Francuska alpina vidiš prisutne roditelje treba izgledati kao od gos. mudrića pogledaj post unazad ima slika ako nisi vidjela ,imaju alpine sa rogovima i bez rogova tak da te ne zbuni ...

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Kolega Laik žao mi je što do sada nisi imao šansu da vidiš prvojarke sa normalnim vimenom.Kad me neko tako nešto pita pa kaže da možda nisu mužene dan dva šta da kažem na tu stručnu a i sigurnu konstataciju.Prvo ja koze muzem 3 puta na dan i to 6.00,13.30 i 20.30 sati.Ujutro me koze bude poslije jarenja a to je bilo u 2 i 3 mjesecu budile su me u 6 sati da bi vrijeme pomjerale tako da me sada bude u 5.40.Neznam zbog čega to ali ujutro kad dođem da ih muzem vimena pogotovo kod dvije koze su veoma tvrda pa ti razmisli zašto one zovu u pomoć.Koze su slikane u 13.00 pred mužu.Inače ove koze dnevno daju mlijeka za proizvodnju 2 kg sira a još nije vrh laktacije a to će biti u svibnju kad se kozama dodaje zelena masa lucerke.Nije mi jasno u čemu je problem meni su i do sada prvojarke davale iznad 4 litre mlijeka jer ispod te količine izbacujem iz stada.E moj kolega ako alpina može u Njemačkoj da da više od 6 litara šta nebi i kod nas ali zapamtisamo jedno to zavisi samo od vlasnika koza.

Vidio sam ja puno koza ali prvi put sam vidio da je neko slikao koze sa tako dugo nepomuženim vimenima....evo ja ne vjerujem da su mužene minimalno 12h ali evo ne mora bit da sam ja u pravu možda i griješim :) .Inače osobno nemam iskustva kako to ide sa prihranama(žitarice,smjese i dr. nisu prirodna hrana koza i kod takve ishrane mlijeko gubi na vitaminima i mineralima tj. na kvaliteti pa ne koristim to pri ishrani) jer sam više okrenut prema EU modelima eko ishrane koza tako da koze hranim isključivo divljom pašom i divljim sijenom, pod divljim mislim na brdske livade koje nisu sijane nikad ničim pa onda spavam dokle hoću ne urlaju mi koze radi prepunih vimena :).

Gle npr. u Srbiji kilo piletine košta cca.2 eura(i u Hrvatskoj je slično) a u Austriji kilo ekološki uzgojene piletine od Staroštajerske kokoši košta 80 eura i još ne mogu pripraviti toliko kolika je potražnja za tim eko mesom...nadam se da ovim primjerom mogu djelomično opravdati svoj primitivni (neki kažu i eko) način ishrane koza kao i skromna očekivanja glede litara mlijeka na dan.

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Laik ako \itarice nisu prirodna hrana neznam u koju hranu one spadaju a ja nekog u 21 stoljeću da ubjeđujem da zemlja nije ravna ploča to ne želim taj nek misli šta hoće pa da i koze smiju davati samo 3 litre mlijeka.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Nebi se puno mešal ali za moj pojam eko proizvodnja je samo prirodna prehrana.Mislim pri tome da domače životinje jedu samo ono što inače jedu u prirodi.Konkretno koza u prirodi ne jede smjesu,kukuruz,zob itd.jedu žitarice koje bi i koliko bi inače našle u prirodi ali to nije nikako posebno pripremljeno.Pa još ljudi znaju miješati posije i gotove dodatke prehrani i tu nemože biti riječ o eko prizvodnji.I sam sam imao a i sada imam 2 koze i jedu samo travu i sijeno ali im dodam poneki klip kuruza ili nekog žita.Prvenstveno mi služe za potamaniti grmlje koje raste uz ograde i trave koje neče konji jesti.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Jako zanimljiva rasprava neču stati ni na jednu stranu niti komentirati bilo čiji post ali ću iznesti svoje mišljenje:
Po meni ekološka proizvodnja ne postoji jer je toliko sve zagađeno od zraka i kiselih kiša da je to u 21 stoljeću nemoguće.Proizvodnja u plastenicima ili staklenicima bi se mogla donekle nazvati djelomićno ekološka gdje se ne upotrebljava nika vrsta kemije.
Sjeno, kokuruz, ječam, zob,itd je prirodna hrana za životinje.
Ako neko misli da žitarice nisu prirodna hrana za koze griješi.
Isto tako čovjek je svejed nije biljojed i tako funkcionira njegov orgasnizam,ali postoje ljudi koji jedu iskljućivo namjernice biljnog porjekla,zar možemo reči da se oni hrane ekološki po meni ne.
Možeš za svoju proizvodnju i svoje potrebe hranit kak hoćeš samo sa žitaricama ili samo sa sjenom ali intezivnu proizvodnju i zaradu zaboravite.
Šta se tiće eko pilića nebi puno komentiral cjenu od 80E,shvatite gdje živite i od ćega živite iskreno se zapitajte i sve će vam biti jasno,EU je izmišljena kolonija modernih kolonizatora.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Laik ako \itarice nisu prirodna hrana neznam u koju hranu one spadaju a ja nekog u 21 stoljeću da ubjeđujem da zemlja nije ravna ploča to ne želim taj nek misli šta hoće pa da i koze smiju davati samo 3 litre mlijeka.

Nisu jer kako je rekao kebir to ne mogu naći same u prirodi....EU to ne priznaje i zabranjuje kod eko uzgoja ,možeš se raspitati i vidjeti kako su u SLO ljudi prešli na ovu eko ishranu sjenom i pašom jer tako zahtijevaju napredna pravila EU. Inače dobre su ti koze samo kako ti reče od gazde puno ovisi pa i kvaliteta mlijeka koje koze daju.

Na vrh