Evo samo da vam pokazem moje koze. Ove dvije su prvojarke, stare godinu dana.
znac niko nema iskustva s tim?
Zibba možeš odvojiti i ranije pa ih hraniš zamjenicom to rade ljudi koji prodaju mljeko
Zanima me koliko dugo koze sa slika nicka Mudrića nisu mužene,ono koliko sati ili možda dan-dva?
Zibba ako su koze čiste alpine i ako ti cjena odgovara nemoj dvoumiti kupuj jer več oni sami jedu tvrdu hranu i uz malo mljeka othranit ćeš ih nečeš žaliti imat ćeš prave koze samo pazi šta kupuješ...
Kolega Laik žao mi je što do sada nisi imao šansu da vidiš prvojarke sa normalnim vimenom.Kad me neko tako nešto pita pa kaže da možda nisu mužene dan dva šta da kažem na tu stručnu a i sigurnu konstataciju.Prvo ja koze muzem 3 puta na dan i to 6.00,13.30 i 20.30 sati.Ujutro me koze bude poslije jarenja a to je bilo u 2 i 3 mjesecu budile su me u 6 sati da bi vrijeme pomjerale tako da me sada bude u 5.40.Neznam zbog čega to ali ujutro kad dođem da ih muzem vimena pogotovo kod dvije koze su veoma tvrda pa ti razmisli zašto one zovu u pomoć.Koze su slikane u 13.00 pred mužu.Inače ove koze dnevno daju mlijeka za proizvodnju 2 kg sira a još nije vrh laktacije a to će biti u svibnju kad se kozama dodaje zelena masa lucerke.Nije mi jasno u čemu je problem meni su i do sada prvojarke davale iznad 4 litre mlijeka jer ispod te količine izbacujem iz stada.E moj kolega ako alpina može u Njemačkoj da da više od 6 litara šta nebi i kod nas ali zapamtisamo jedno to zavisi samo od vlasnika koza.
Laik ako \itarice nisu prirodna hrana neznam u koju hranu one spadaju a ja nekog u 21 stoljeću da ubjeđujem da zemlja nije ravna ploča to ne želim taj nek misli šta hoće pa da i koze smiju davati samo 3 litre mlijeka.