• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

• Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Ja ću pokušati odgovoriti tj. reći kako ja hranim koze.Prvo jako je bitno šta se očekuje od koza i koja je mliječnost istih.Ja svoje koze hranim isključivo lucerkinim sijenom ali je bitno kad je lucerka košena u kom stadiju.Dnevno po kozi dajem 1.5 kg iz 3 obroka poslije lucerkinog sijena.Sijena dajem samo koliko koze mogu pojesti.Koncentrat dajem u granulama 18 posto za krave muzare.Probao sam sam proizvoditi ali sam ipak shvatio da je gotov koncentrat ipak bar u mom slučaju bio najisplativiji.U ljetnoj sezoni nakon sijena koncentrata dajem svježe pokošenu lucerku.Inače koze nisu osjetljive na svježu lucerku o odnosu na ovce i goveda.Sa ovakvom ishranom koze u prosjeku daju 6 litara u toku najjače laktacije.Ova ishrana daje polutvrdi sir sa cca 52 % mlečne masti u suhoj materiji sira.Pozdrav svim koleginicama i kolegama kozarima od Milana!

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Slažem se sa vama za intezivnu proizvodnju mljeka treba biti i kvalitetna prehrana jedno bez drugog nejde.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Ljep pozdrav zibba kako si navela za staru kozu ako bi se trebala jariti u 4mj,onda se nebi trebala dojiti a i vime nebi trebalo biti veliko,ako je veliko probaj ju izdojiti da vidiš koliko daje mljeka ako ima puno onda sigurno nije skotna problem je ako ima mljeka da nedobi upalu onda je problem veči i financijski.
Šta se hrane tiče sjeno ,trava ,kokuruz ali ne u velikim količinama i to najbolje u zrnu najviše vole a možeš i šrot,nemoj se bacati u neke trškove sa crnom zobi dosta je kokuruz.Ako te još šta zanima pitaj koliko možemo i znamo pomoći ćemo sa savjetima. .

Dakle ipak da je pokušam podojiti iako je veterinar rekao da pustim kako je? I što da radim s tim mlijekom, ipak je u vimenu već nekoliko dana pa ne znam koliko je pogodno za konzumaciju? Možda tek nakon dva-tri redovita podoja. Znam da kod mlijeka vrijedi ona da je proizvodnja jednaka potražnji, tj ako se izdaja da će se toliko mlijeka i stvoriti ( naravno do određene max količine za pojedinu životinju i ovisno o ishrani). Meni se činilo logičnije da ako ima mlijeka u vimenu te ako se mora koza "zasušiti" prije jarenja da to treba činiti postepeno kroz određeno vrijeme i to tako da se ne izmuze sve nego uvijek se dio ostavi kako bi proizvodnja pala pomalo i ne bi došlo do mastitisa. Ipak ne može nestati mlijeko preko noći. Vet je također rekao da se ona možda priprema za novo jarenje iako mi se čini da je premršava da bi se uskoro mogla ojariti.
Još su poprilično plašljive iako se mlađa pomalo privikava na mene i nove uvijete, uzima mi hranu iz ruke, kada ih vodim van na pašu svežem samo mamu a ona ju prati bez povodca, te ih tek vani svežem. Danas sam ih napokon ulovila da pomalo i pasu travu što do sada nisu radile ili ih ja nisam vidjela da to rade. Rikula im se sviđa, a kako je imam od lani i nije baš nama za potrošnju dam im svakoj po šaku dvije neka uživaju - ne vjerujem da bi im moglo naškoditi.
Uzela sam danas nešto zobi, treba da nabace nešto na kosti osim kože. Imam dojam da ih prijašnji vlasnik baš i nije nešto hranio jer se objema, pogotovo starijoj vide svi kralješci i mogu se prebrojati što bi se reklo "iz aviona". Tako da moram im malo pojačati prehranu dok ne dođe bolja ispaša, a za zob sam čula da je dobra za blago. Uspjela sam ga nabaviti zaista povoljno, a ove dvije vreće ću kraj njih samo dvije imati jako dugo uz miješanje s kukuruzom ( čak mi je bila zob povoljnija nego kukuruz - baš treba naletjeti).

MUDRIC - koze sam uzela radi sebe i radi djece. Ja imam problema s GERB-om i jačom kiselinom u želudcu i kravlje mlijeko mi zna stvarati probleme, a za kozje sam pročitala da je lakše probavljivo, nema toliko kiseline i puno lakše je za želudac. Moja srednja kći ima problema s kašljem jer je s dvije godine preboljela hripavac i nikako da se sada riješimo problema s kašljem, pa ako je mlijeko dobro kod bronhitisa kako kažu i u ovom slučaju bi trebalo pomoći. Dakle ja ne tražim ne znam kakvu proizvodnju mlijeka, već da imamo za nas za konzumaciju, da mogu nekada napraviti sir ( to ću tražiti recepte i za meki i tvrdi sir kada dođe vrijeme), možda kajmak, ako bude jedno-dva jarića godišnje za okrenuti za društvo da se malo nađemo i zabavimo i to je to. Ipak želim da su mi koze kvalitetno hranjene bez obzira što ne planiram neku intenzivnu proizvodnju mlijeka ( bar za sada, vidjeti ćemo što budućnost donosi).

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Šta si nabavila koze nisi pogrešila za djecu pravi ljek a šta se tiće koza sama si dala odgovor mršave su zbog loše prehrane možda je i skotna vidječeš pazi na vime da ne dođe do upale u slučaju da nije skotna.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
to je hektar zemlje koje bih ja ogradio,ali imam još zemlje koje bih koristio za proizvodnju hrane...

To ti je super ideja,ja sam tako ogradio cca.4.hektra i puštam koze s tim da i kosim za sijeno sve terene u tih 4.hektara koji su pogodni za košnju. Po meni najbolje tako lijepo ih pustiš kreću se,uživaju, biraju šta će jest.

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
ZIBBA koza se zasušuje na slijedeći način smanji joj se hrana a izmuza se do kraja mlijeko iz vimena ne smije ostati ništa poslije muže.Kad se smanji hrana i njen kvalitet koza će početi zasigurno da smanjuje mlijeko.Ako kozu muzete 2 puta dnevno probajte preći na 1 mužu pa onda preskočite dan pa 2 dana i koza će smanjiti mlijeko.Nije mi jasno da ne možete saznati kad je koza primila jarca.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
zibba

To mlijeko u vimenu je samo nakupina stvorena danima i nije za konzumaciju,izmuzi to(slobodno na zemlju izmuzeš) ali ne sve onako 3/4 toga izmuzi pa opet ako se nakupi opet izmuzi ali nemoj musti gušće od kojih 4-5 dana i nikad skroz do kraja tako da ti zasuši lijepo.
Što se tiče ishrane,ako je za tvoje vlastite potrebe,razmisli o tome da ih hraniš samo pašom i sijenom jer tako se postiže mlijeko vrhunske kvalitete i takva ishrana odgovara pravilima EU kod eko proizvodnje,koncentrati,žitarice i sl. jednosatvno nisu prirodna hrana koza ,istina postiže se veća količina mlijeka ali mlijeko gubi na mineralima i vitaminima a i treba više litara mlijeka za proizvodnju sira.

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Evo sada sam ju izmuzla skoro do kraja, ispalo je cca 3 dcl, nije mužena dva dana kada ju je pomuzao susjed koji i inače ima kozu pa mi je došao pomoći. Ja sam ju danas prvi puta muzla ( možete misliti kako je to izgledalo, prvo dok sam ju uhvatila da se da pomusti, pa sam ju na kraju morala pritisnuti uz zid da stoji mirno i uz to ciljati kanticu). Mlijeko je neke boje jače bijele kave ( krem-smeđa) pa prema naranđastoj boji, nije mi jasno da je to normalna boja za mlijeko i pomalo prozirno ( kroz cca 2 cm mlijeka se je još naziralo bijelo dno kantice???)
Sama sam na sebe ponosna na svoju prvu mužnju u životu ha ha ha, ali imala sam dojam da će to biti puno teže. OK vjerojatno sam večinu toga napravila krivo jer sam imala dlan okrenut prema vimenu i u biti istiskivala mlijeko palcem od dna nabreknutog dijela prema van, ali išlo je pa dok ne skužim pravilnu tehniku i ovo će biti dobro. Osim toga njoj je samo jedno vime puno ( jel sam se dobro izrazila) dok joj je druga strana skroz prazna i samo lagano se vidi ona "nazovimo to bradavica" koja se muze. Ponaša se normalno, ma dobro plaha je jer je kod mene tek tjedan dana pa dok se upoznamo, jede, pije, mrko gleda moje pse, ali je živahna koliko ja mogu ocijeniti. Ova mlađa je mirnija od nje.

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
ZIBBA nešto nije u redu sa vimenom te Vaše koze .Vime je ispravno ako su obe polovine iste ne smije biti velike raszlike u polovinama.Ako je tako to može biti poslijedica mastitisa..

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Po ovome šta si napisala sve mi se čini da je koza pobacila mršava nema mljeka samo u jednoj sisi i to kak opisuješ mljeko tu nešta ne štima takvi simptomi se inače javljaju kod slabo uhranjenih koza koje pobace pa nemaju mljeko kad se ne izdoje poslje okota javlja se takav problem..

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Ma leko moguće, kod mene je tek tjedan dana a prijašnji vlasnik nije ništa takvo rekao, samo da bi obje trebale biti skotne. Ona se u ovih tjedan dana čak i dosta oporavila jer normalnije jede pa je se čak ima i što za vidjeti, nije baš kao prut suha. Jućer sam ju opet izdajala i dalje je smeđe-narančasto, svako malo se kao zaštopa pa nekakav čep izleti nakon nekog vremena i dalje ide normalno. Kada sam sve izdojila u vimenu je samo ostala kako nekakva gruda tvrda. Kako da to omekšam i izvučem van? Očito je da se sve upalilo i zgrudalo unutra a ja ne znam to izvući van da joj olakšam. Jede normalno i poprilično obilno, pogotovo kada im dam kukuruz i zob, navale kao da nisu u životu ništa okusile. Također su napokon počele vani pasti što prvih dana nisu radile nego sam stajale i gledale naokolo.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Kak mi se čini da imaš ozbiljni problem sa svojim kozama.Jesi li ti uopče kupila koze od čovjeka koji ih uzgaja?Pitam zato kaj ima njih dosta koji se bave švercom razne stoke a pretstavljaju se kao uzgajivači i vlasnici.Kaj se tiče mlijeka mislim da koza ima mastitis pa ti predlažem da ga probaš skuhati.Ako več u početku kuhanja mlijeko prelazi i stanje sirenja onda je mastitis.Znači da bez veterinara nebude ništa,ako i on pomogne.To kaj veli da misli da je skotna može biti trik tvrdnja da se privuče kupac pa mislim da bi trebala ozbiljno porazgovarati sa njim.I po pitanju toga i po pitanju mljeka.Jer imaju koze markicu ili barem rupu na uhu di je bila markica?

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Bila sam kod čovjeka doma po koze, znam ime prezime i točnu adresu tako da ne vjerujem da je švercer. Čovjek ih drži za sebe a ove je prodavao jer su ih druge koze koje ima tukle i naganjale ( njegove riječi). Imao je još tri koze u štali, bijele pa pretpostavljam da su sanske i 4 jarića. Gdje bi trebala biti ta markica?
Da zovem veterinara da pomaže? Pitala sam veterinara za savjet kada sam išla odjaviti prodane štence, pa mi je rekao da ne izdajam uopče već da pustim pa ako dođe do upale da ćemo onda liječiti.

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
ZIBBA koza sigurno ima problem ali me čudi reakcija veterinara.Po čepićima što izlaze iz sise ti čepići što izlaze posljedica su mastitisa.Mlijeko nikad ali baš nikad ne musti na zemlju jer je to opasnost za razne zaraze i ako su koze zdrave a kod bolesnih je katastrofa jer druga koza kad legne na to mjesto sa vimenom odmah kupi bakterije.Veterinar treba odmah da ustanovi dijagnozu i da počne sa terapijom.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
ZIBBA bilo bi joj dobro dati benzapen to je antibiotik protiv upale koštat će te nekih 150kn dosta su skupi vetrinari ali bolje spriječi nego da se šta gore desi mislim da je najbolje da zoveš vetrinara...

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Evo, čeka se veterinar da dođe i vidi što je s kozicom. Ona je OK, normalno jede, skakuće, još se i posvadi s kćeri oko kopanje s žitaricama. Mislila sam da kod mastitisa ima problema i s ponašanjem, da su mirnije, nemaju volje, boli ih i slično. Vidjeti ćemo što će vet reći pa da znamo za dalje.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Kažeš da su one tri ganjale ove dvije?To se inače događa kad se živina ne pozna međusobno.

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Ne znam jesu li im ove tri bijele bile nove ili što, ali bivši gazda kaže da su ih naganjale, tukle i slično i da zato prodaje ove dvije. Osim toga njih je dakle 5 koza + jarac + janjci ( dva cca mj dana, jedni su se pomrzli jer su se kotili za najveće zime?, te dva od dva dana) bili u prostoriji od cca 3*2 m po mojoj procjeni, bez prozora, samo vrata i na vratima neka rešetka da ne mogu van kada je otvoreno. Ne znam ni jesu li puštane van na pašu, tip je rekao da ih puštao malo na dvorište da pasu, a dvoriše nije bilo nešto veliko ni baš travnato, večinom beton.
Imam dojam da su se ipak malo oporavile u ovih tjedan dana što su tu kod mene, pogotovo starija koja je bila kost i koža, imala sam dojam da joj ispod kralježnice iza rebara položim ruke da bi se dotakla na drugu stranu. Jedu sijeno po volji koliko žele - toga uvijek ima u jaslama, dva puta dnevno im dam kukuruz i raž i to potamane u roku manjem od minute ( trebam li im dati još ili je dovoljno). U biti koliko im količinski treba davati hrane? Recimo cca toliko kila sijena, toliko žitarica, paša po volji kada je vrijeme, danas nisu vani jer pljušti kiša a nisam još napravila nadstrešnicu vani za njih. Čiste vode imaju uvijek dovoljno.

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Bio je vet. dobila je inekciju, da tu upalu vuče već neko vrijeme tako da ju je sigurno imala kada sam ju kupila. Propisana mast za vime, 3x dnevno izdajati dok ne krene baš mlijeko, a zatim polako zasušim. Po njemu je sigurno skotna, ali i jako mršava.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Nažalost tak se ljudi opeku kad kupe nešta a nemaju dosta iskustva pa poslje plaćaju duplu cjenu nadam se da će biti dobro kupi vitamine AD3 u vetrinarskoj dođu ti 30 kn ne inekcijske nego one za vodu pa im daj svima po 8ml u usta inaće to treba davati jedno mjesec dana prije koćenja pomoći će i kozi da dođe sebi oni drže nekih dva mjeseca i onda im daj u jesen prije pripusta ....

Na vrh